Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Porcul la şcondru şi raţele campioane

Mii de brăileni s-au bucurat ieri, pe faleză, de vremea însorită şi de tradiţionala serbare marinărească prilejuită de sărbătoarea Sfintei Maria, protectoarea Marinei Române. Ca de obicei, manifestările organizate de Serviciul Fluvial, în colaborare cu Primăria Brăila, au debutat cu defilarea marinarilor militari, cu onorul dat drapelului de luptă şi cu o scurtă slujbă religioasă. Tradiţionala lansare la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie în războaiele secolului trecut, a completat partea mai sobră a ceremoniei. A urmat apoi un exerciţiu de luptă în timpul căruia navele Serviciului Fluvial au simulat respingerea atacului unui inamic, trăgând cu armamentul greu de la bord. Bubuiturile tunurilor au zgâriat un pic timpanele privitorilor mai sensibili de pe mal, însă asta nu a afectat, per ansamblu, interesul spectatorilor.
16marina2
Un marinar novice a primit botezul apei, sub privirile zeului Neptun şi ale miilor de spectatori

Unii, dotaţi cu binocluri de mare putere, au privit manevrele în detaliu, alţii s-au străduit să imortalizeze navele de război, cu camere digitale sau telefoane care mai de care mai performante.
După ce joaca de-a războiul s-a terminat, prin faţa mulţimii au defilat câteva nave civile - împingătoare din dotarea unor societăţi comerciale, şalupe, ambarcaţiuni private. Printre acestea s-a aflat, ca de obicei, şi "regina-mamă" a flotei brăilene, nava cu zbaturi "Borcea", care i-a aparţinut regelui Ferdinand.
Sosirea triumfală a zeului Neptun, în barca sa deghizată în crap uriaş, a fost primită cu aplauze de toată lumea. Neptun, interpretat ca în fiecare an de actorul Florin Chirpac, a urcat la bordul cazarmei plutitoare "Dâmboviţa", unde era aşteptat de oficalităţile brăilene, dar şi de frumoasele sale nimfe şi de câţiva piraţi nerăbdători să-i aplice botezul apei unui pifan îmbrăcat de curând în hainele marinăreşti.
16marina3
Un concurent s-a avântat puternic pe bârna unsă cu vaselină şi a reuşit să pună mână pe steguleţul care i-a adus un purcel

În hazul general, novicele a fost săpunit bine, "bărbierit" cu un ditamai briciul din lemn, apoi udat din cap până în picioare, ca să ştie că de-acum apa o să fie viaţa lui. Marinarii cu vechime au salutat botezul său cu o întrecere de bărci. S-a concurat la două categorii: echipaj de doi şi de şase plus unu, iar cei mai forţoşi şi mai determinaţi dintre vâslaşi s-au ales cu o diplomă de merit.
Ca întotdeauna, "cireaşa" de pe tort a fost pusă de probele "porcul la şcondru" şi "vânătoarea de raţe". Numeroşi concurenţi au urcat pe vasul unde se afla bârna unsă cu vaselină, cu steguleţul roşu agăţat în capăt. Cine reuşeşte să ajungă la steag câştigă godacul. Proba de echilibristică s-a dovedit şi de această dată un foarte haios concurs de căzături în apă. Vreo cinci sau şase tineri au alunecat de pe bârnă, până când unul a reuşit să-şi ia avânt mai temeinic şi, chiar dacă la un moment dat şi-a pierdut echilibrul, a reuşit, cu un ultim efort, să se întindă până la steagul din vârf.
16marina4
Trei raţe au reuşit să-i umilească pe înotătorii porniţi în urmărirea lor

La vânătoarea de raţe din aceste an, păsările au câştigat detaşat competiţia cu înotătorii. Din şase câte au fost eliberate, trei au fost prinse, însă trei au reuşit să se detaşeze de plutonul urmăritorilor, înotând spre malul celălalt până când "vânătorii" care se încăpăţânaseră să se ţină după ele s-au recunoscut depăşiţi de situaţie, spre amuzamentul general al spectatorilor de pe faleză.
Categorie articol: 

Comentarii