Mergi la conţinutul principal

Porţi de intrare în Brăila, de toată jena!

• panouri ruginite, bălării, gunoaie, asta văd cei care ne vizitează oraşul când ajung la intrările în municipiu • cea mai gravă situaţie este la poarta de intrare dinspre vechea şosea de legătură cu Galaţiul • pe vremuri, acolo era o amenajare peisagistică de toată frumuseţea • acum, e un adevărat dezastru • la fel se întâmplă şi la intrarea dinspre trecerea bac Smârdan • acolo, zice Primăria, terenul e al unui privat - firma Romnav - care ar trebui să se ocupe de curăţenie...

 

Intrările în municipiul Brăila ne fac de râs! Spunem acest lucru deoarece, după zeci de ani de când au fost realizate, nu toate semnalele din beton reprezentând o ancoră, cu litera B “în oglindă”, sunt întreţinute corespunzător. Unele au litere metalice lipsă şi sunt înconjurate de bălării sau pur şi simplu sufocate şi obturate de vegetaţia crescută sălbatic. Aşa se întâmplă, de exemplu, pe Calea Galaţi (fosta şosea naţională) la ieşire din Brăila spre Baldovineşti/Praporgescu. Drumul este flancat pe circa un kilometru cu “dracilă”, şi apoi, de la fosta Farmas, pe “Vadul” de aici, cum îl denumeau riveranii, devenit în ultimii ani o adevărată junglă, cu bălării, arbuşti etc ce au crescut până pe carosabil. Toată această vegetaţie crescută sălbatic astupă şanţurile trainice din beton, dar şi amenajarea arhitectonică inspirată, ce punea plăcut în operă piatra spartă, betonul şi granitul, cu alveole unde erau plantate flori care, pe vremuri, formau o arhitectură peisageră foarte plăcută privirii. Din păcate, totul este acum o ruină şi loc de aruncat gunoaie. Semnalul de intrare, cândva cu litere din inox, este doar frumos vopsit, dar nici nu se mai poate vedea, chiar şi de la mică distanţă. Practic, nici nu ştii în ce oraş intri!
O situaţie ceva mai puţin gravă este pe Şoseaua Râmnicu Sărat şi la Buzăului/Vizirului, unde  se poate interveni  foarte uşor de către Primărie!Ajungem, însă, la un caz aparte: intrarea în Brăila dinspre Smârdan (Dobrogea). Perimetru cu bălării şi gunoaie, inclusiv lângă o troiţă. Şi ce folos că pe o frumoasă ancoră stilizată eşti întâmpinat cu “BRĂILA, bine aţi venit !”, dacă alături stă la proastă vedere, de ani şi ani de zile, scheletul ruginit al unui fost chioşc de difuzare a presei. Acesta e o ultimă rămăşiţă a anilor când foarte mulţi brăileni veneau pentru  relaxare “La ciupercă”, ori pe faimosul lac de agrement ajuns acum loc de depozitare a deşeurilor inerte pe 12 hectare. Atunci, în zonă  exista o autogară pentru numeroşii navetişti dintre Brăila, Smârdan şi Măcin, cu toate dotările necesare (cabine telefonice , dulciuri, cafea, răcoritoare etc), iar spre oraş ajungeai cu autobuzul 8 sau cu taxiul. Acum, trebuie să te fereşti de maidanezi şi praful ridicat de maşini, să te faci că nu observi vegetaţia crescută aiurea pe malul Dunării, iar în amonte, bolovanii din piatră şi beton sau gropile ivindu-se din bălării.

Ce-i drept, sunt mai multe firme care se ocupă în zonă de transportul cu bacurile peste Dunăre şi s-au făcut oarece amenajări adecvate, însă în ceea ce priveşte ce se întâmplă în jurul acelui chioşc şi la troiţă, viceprimarul Alexandru Jantea ne-a răspuns scurt şi fără drept la replică (crede, domnia sa): “Terenul este al Romnav, şi ei trebuie să menţină curăţenia acolo!”. Dar administrativ se află pe teritoriul Brăilei şi ar trebui impuse măsuri care să aducă zona măcar apropiat de amenajarea, ordinea şi curăţenia de excepţie din spatele fostei căpitănii a Brăilei (sediul firmei mai sus amintite), dar şi al celei noi, iar cu un imbold adecvat probabil că Romnav va reacţiona într-un mod favorabil, gospodăreşte, şi la trecerea bac. Şi, până la urmă, de ce nu s-ar implica şi onor Primăria în acest demers necesar!?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro