Mergi la conţinutul principal

Populatia Romaniei, mai redusa si imbatrinita peste 50 de ani

Fondul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) a avertizat, duminica, in cadrul unei actiuni organizate in Parcul Carol din Bucuresti vizind schimbarile demografice prin care trece Romania, asupra faptului ca, peste 50 de ani, populatia tarii va fi mai redusa si mai batrina.
In cadrul ineditei actiuni, intitulata "Populatia Romaniei, incotro?" - la care au participat peste o suta de persoane, imbracate cu tricouri albastre si portocalii - a fost sugerata scaderea numarului persoanelor adulte, care prin activitatea desfasurata sustine extremele: virstnicii, respectiv copiii si tinerii.
Potrivit reprezentantilor UNFPA, structura populatiei tarii se schimba neincetat, influentata de cresterea sperantei de viata si a migratiei externe, dar si de natalitatea scazuta. Daca acum populatia este alcatuita din sase milioande pensionari, cinci milioane de copii si tineri si 10,5 milioane de adulti, tabloul va fi complet diferit peste 50 de ani. In conditiile in care fertilitate se mentine la nivelul actual, in timp ce numarul virstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge, in 2050, la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani si vor fi mai putini adulti in plina activitate si mai putini copii. Populatia activa va fi atit de redusa incit raportul de dependenta va fi de unu la noua, ceea ce inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti, dr. Peer Sieben, prezent la actiune, a apreciat ca Romania este nevoita sa restructureze sistemele medical, de educatie si de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari. Este necesar ca aceste restructurari sa inceapa cit mai curind si sa tina cont de faptul ca oamenii de virste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice virsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa.
Organizatorii actiunii au apreciat ca sistemul de sanatate trebuie reformat astfel incit sa raspunda problemelor complexe pe care le implica fenomentul de imbatrinire a populatiei si sa previna imbolnavirile populatiei generale.
Totodata, masurile din sistemul de educatie trebuie sa vizeze doua aspecte, respectiv crearea conditiilor socio-economice pentru ca familiile sa isi poata trimite copiii la scoala si reformarea sistemului pentru a raspunde nevoilor actuale, inclusiv de pe piata muncii.
In ceea ce priveste sistemul de asigurari sociale, crearea conditiilor pentru un sistem de pensii echitabil si eficient si o strategie pe termen mediu si lung privind migratia sint doua din masurile care pot asigura un echilibru social si economic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro