Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pontoane noi si moderne pentru barcagii braileni

Barcagii braileni vor beneficia de pontoane noi pentru amararea ambarcatiunilor. Acestea vor lua locul actualei Baze Nautice, ce ofera adapost pentru circa 240 de barci aflate in proprietatea unor persoane fizice. Operatiunea face parte din programul de reabilitare a centrului istoric si a falezei municipiului Braila si va fi executata de un subcontractant al firmei spaniole "Sedesa". Solutia tehnica oferita de proiectant pentru construirea noului ponton prevedea ancorarea acestuia cu legaturi elastice. S-a renuntat, insa, la ea, deoarece presupunea costuri mari, cu atit mai mult cu cit au existat voci care afirmau ca o astfel de metoda nu este viabila la Dunare, din cauza curentului puternic, a sloiurilor de gheata si a bustenilor plutitori. Pentru o solutie mai eficienta s-a apelat la militarii genisti, din cadrul Batalionului Nave Treceri Plutitoare. Dupa cum ne-a explicat comandantul acestei unitati, locotenent colonelul Gheorghe Soare, s-a decis ca noua baza nautica sa fie sustinuta de piloni in diametru de 20-25 centimetri, pe care pontoanele vor fi prinse cu dispozitive speciale, astfel incit sa isi pastreze flotabilitatea. In acest fel, accesul pe pontoane va fi posibil indiferent de nivelul fluviului, iar ambarcatiunile vor putea fi amarate si iarna. La modificarea proiectului si-au dat aportul maistrii militari Ion Jipa si Doru Dragomir.
Operatiunile de amenajare a noilor pontoane vor incepe cit de curind, barcagii fiind deja instiintati ca trebuie sa elibereze Baza Nautica in vederea modernizarii. Problema e ca, dupa modernizare, pontoanele noi vor putea gazdui doar 180 de barci si salupe, iar zvonurile ca s-ar putea sa-si piarda locul de "parcare" i-a nelinistit pe chiriasii Bazei Nautice. Acestia au solicitat lamuriri administratiei Bazei, mai exact societatii "Braicar", cea care are in grija acest obiectiv, iar directorul Cornel Sandulescu le-a dat asigurari ca nu va ramine nimeni pe dinafara. "Vor mai fi pastrate si citeva pontoane vechi, astfel incit sa fie loc pentru toata lumea", ne-a declarat Sandulescu. Acesta a precizat ca nici taxa perceputa pentru gazduirea ambarcatiunilor - ce se incadreaza intre 18 si 50 lei pe luna, functie de capacitatea motorului - nu va fi modificata, cel putin pina la sfirsitul anului.
Si primarul Aurel Simionescu le transmite barcagiilor ca nu au motive de ingrijorare: "Pe linga noile pontoane, va ramine in functiune si o parte din vechea Baza Nautica. Urmeaza sa se stabileasca exact locatia pe care va fi pozitionata aceasta. De asemenea, pe linga modernizarea pontoanelor pentru ambarcatiuni mici, se va amenaja si un debarcader pentru vase de croaziera, undeva, in dreptul strazii Danubiului. Intentia este sa se faca un lucru bun, in beneficiul posesorilor de barci si a celor care vor sa se plimbe cu vaporul pe Dunare, deci nu cred ca e cazul sa se impacienteze nimeni. Este un proiect benefic pentru toata lumea", ne-a declarat Simionescu. autica. Urmeaza sa se stabileasca exact locatia pe care va fi pozitionata aceasta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii