Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ponta spune că, prin susţinerea proiectului de la Roşia Montană, Băsescu îşi apără sponsorii

"Primul lucru pe care trebuie să-l discutăm despre Gold Corporation este transparenţa fondurilor folosite de această companie pentru a sponsoriza oameni politici şi pentru a sponsoriza mass-media. Eu aş dori, şi primul meu apel către Gold Corporation este să facă publice toate persoanele politice, indiferent că sunt din PSD, din PDL, la dnul Băsescu ştim sigur că a fost sponsorizat, ca probabil şi la dna Anastase, pentru că altfel o să riscăm să ne trezim în România cu cel mai grav caz de lobby şi de corupţie politică", a afirmat liderul PSD.
Ponta a mai susţinut că şeful statului şi-ar apăra sponsorii politici. "Faptul că Gold Corporation îşi face toată campania de promovare cu aceeaşi oameni care au lucrat la campania electorală a dnului Băsescu, şi anume dnul Dan Andronic şi dnul Silberstein, e deja un mare semn de întrebare pentru orice om cinstit şi care nu a primit bani pentru campania electorală (...) După ce aflu câţi politicieni au fost plătiţi de Gold Corporation şi câte trusturi de presă au fost plătite de Gold Corporation pot să încep să-mi fac o părere", a mai declarat preşedintele PSD.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Sulina, că este un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar consideră că trebuie renegocitate condiţiile de partajare a beneficiilor de pe urma exploatării, iar măsurile de protejare a mediului trebuie să fie la standard european.
"Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint", a spus preşedintele, completând că o altă condiţia este crearea "unor măsuri de mediu la standard european".
Şeful statului a explicat că în ultimii cinci ani preţul aurului a crescut de la 600 de dolari uncia la 1700 de dolari, cu perspectiva ca până la finalul anului 2011 să depăşească 2200-2500 de dolari. "Oameni buni, ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii să o pună în valoare? Pentru că resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nici a Ungariei, care nu ştiu ce avize ar trebui să dea României...", a spus Băsescu.
În ceea ce priveşte criticile privind distrugerea mediului, şefului statului i-a invitat pe oponenţii proiectului să meargă la Roşia Montană, menţionând că el a fost de trei ori, pe vremea când era primar al municipiului Bucureşti.
"Un asemenea proiect nu poate fi început fără un aviz al Comisiei Europene. Problema e ca Guvernul să aibă curajul să spună românilor în primul rând că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit", a mai spus Traian Băsescu.
Deşi Ministerul Culturii a avizat descărcarea arheologică în masivul Cârnic, unii democrat-liberali s-au declarat categoric împotriva proiectului şi au invocat interese în demararea acestuia. Astfel, Monica Macovei chiar a adus subiectul în atenţia conducerii PDL, însă în cadrul BPN părerile au fost împărţite şi nu s-a luat nicio decizie politică.
Categorie articol: 

Comentarii