Mergi la conţinutul principal

Ponta rămâne un politician mic şi un mincinos mare

Concluzia generală a fost că bugetul general consolidat a trecut pe deficit după primele cinci luni, înregistrându-se un minus de 780 de milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, comparativ cu un excedent (un surplus) de 6,3 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut. La prima vedere, diferenţa de vreo 7 miliarde de lei sună rău, şi aşa a fost prezentată de mai toată presa. Şi nu se putea ca tocmai Victor Ponta să nu spună şi el ceva pe facebook: „7 MILIARDE DE RON (aprox. 1,5 MILIARDE DE EURO) în minus în primele 5 luni ale anului 2016 (deficit 780 milioane faţă de plus 6,3 miliarde anul trecut în 2015)! Adică 350 RON de la fiecare dintre cei 20 milioane de români!". Tot aşa, aproape cuvânt cu cuvânt, a realizat ştirea despre deficit şi TVR, televiziunea aia publică, finanţată din banii noştri, care a prezentat-o într-un context şi mai dramatic: „deficitul vine după trei ani de creştere economică". Or, creşterea economică şi deficitul sunt două chestiuni total diferite - asta pentru cunoscători. Pentru incompetenţi ori răuvoitori precum cei de la TVR şi mai toată presa gen Antene şi Ghiţă TV este acelaşi lucru.
Însă pentru un mincinos patologic precum Ponta şi pentru cei care i se uită în gură, ceea ce a anunţat guvernul e catastrofic. Aşa cum ieri se plângea că „tehnocraţii l-au lăsat fără doctorat", deşi în realitate a fost prins cu furtul intelectual, tot aşa a dat-o şi cu deficitul guvernului Cioloş. Şi nu că n-ar şti despre ce este vorba, precum mare parte a publicului şi votanţilor săi. Nu, pur şi simplu minte şi manipulează cu o nesimţire nemaiîntâlnită.
Ce spunea, de fapt, comunicatul Finanţelor legat de deficit? Cine citea măcar ştirea completă, realiza care este adevărul: la impozitul pe profit, încasările au crescut cu 11,7% - deci economia produce şi scoate profit; la accize, încasările au crescut cu 7,4% - deci se şi consumă; la impozitul pe salarii, încasările au crescut cu 1,7%; încasările din taxele pentru utilizarea bunurilor au crescut cu 13,3%; la contribuţiile de asigurări sociale, încasările au crescut cu 6,7% - deci există mai mulţi angajaţi în România. De fapt, la toate capitolele importante s-au înregistrat creşteri ale încasărilor. Singurul capitol la care s-au consemnat scăderi au fost încasările din TVA, care s-au redus cu 7,9% faţă de primele 5 luni ale anului trecut. Lucru extrem de logic, din moment ce TVA la alimente s-a redus, de la 24 la 9%, începând cu 1 iunie 2015, iar la restul produselor şi serviciilor a scăzut de la 24 la 20% începând cu 1 ianuarie 2016.
La capitolul cheltuieli, au crescut cele de personal, cu 9,8% - un alt aspect logic, din moment ce din a doua parte a anului trecut salariile bugetarilor au tot crescut cu 10-25%, precum şi cheltuielile cu asistenţa socială - cu 2,5%, urmare a creşterii pensiilor cu 5% şi a dublării alocaţiilor pentru copii, de la 1 iulie 2015. În plus, au crescut şi cheltuielile pentru investiţii, cu aproape 25%, ceea ce este un lucru remarcabil: prin investiţii se aduce plus-valoare în economie, se creează locuri de muncă, se asigură creştere economică.
Prin urmare, era firesc să apară un deficit acum, din moment ce în primele 5 luni ale anului trecut nu existau nici salarii mai mari, nici TVA redus la vreun produs. Ponta ştie foarte bine acest lucru, mai ales că măsurile au fost luate de guvernul său, fix pe acest considerent: să înregistreze un deficit mai mare, ca să-şi permită susţinerea măsurilor. Ştie că în 2014 guvernul său a înregistrat un deficit bugetar de 1,72% din PIB. Ştie că anul trecut - tot guvernul său - a existat un deficit de 1,47%. Ştie că bugetul pentru 2016 a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB. Ştie că însuşi Guvernul Ponta schiţase un buget pe 2016 cu un deficit de cel puţin 2,5% din PIB şi că mereu a militat, cât era la guvernare, pentru un deficit de până în 3% din PIB, nivelul maxim acceptat de Comisia Europeană.
Ştia toate acestea, se aştepta la un deficit, îşi dorea un deficit, era bun un deficit pe timpul guvernării sale, dar acum deficitul nu mai este bun. Este dezastru, dacă îl face Guvernul Cioloş, pe fondul unor măsuri luate de Guvernul Ponta. De fapt, Ponta face ce ştie el mai bine: minte, manipulează şi dezinformează, cu un tupeu revoltător. Trist este însă că sute de mii, dacă nu milioane de români, iau de bun ce zice acest mincinos plagiator şi, probabil, în toamnă vor vota tot cu penalii care ne-au nenorocuit în ultimii 27 de ani.

PS: Şi de-ar fi adevărat ce zice Ponta, aş da cu drag 350 de lei numai pentru a nu mai avea vreodată hoţi, penali, plagiatori, corupţi şi mincinoşi la putere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro