Mergi la conţinutul principal

Pomană de la primărie pentru clienţii CET

* efortul financiar presupus lunar pentru ajutorarea familiilor sărace abonate la "CET" în această iarnă este de circa 10 miliarde de lei vechi * în acest sezon rece au mai rămas racordate sistemului centralizat circa 12.000 de apartamente * primăria va verifica cel puţin una din două cereri de ajutor depuse de brăileni * vor fi respinse solicitările din partea proprietarilor, printre altele, de case de vacanţă, motorete, motociclete ori maşini cu o vechime de maxim 10 ani

Consilierii municipali au validat propunerea primăriei privind sistemul de ajutor la încălzire pentru branşaţii la reţeaua publică de termoficare. Fără nici un fel de obiecţii, cu unanimitate de voturi, la foc automat, proiectul iniţiat de primarul Aurel Simionescu a trecut de mini-Parlamentul local şi astfel îşi produce efecte. Concret, hotărârea CLM stabileşte că de la bugetul local se vor aloca lunar sume pentru acordarea unui ajutor la încălzire, suplimentar celui acordat de Guvern prin OG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, abonaţilor sistemelor centralizate de termoficare. De exemplu, la cea mai mică tranşă de venit, de până la 155 lei, cumulate, cele două tipuri de ajutor, adică cel de la Guvern plus cel local, acoperă 95% din costul gigacaloriei. Totuşi, municipalitatea propune CLM să extindă până la tranşa 1.000 lei/membru de familie acordarea suplimentului de la bugetul local, caz în care procentul aplicat este de 10% din preţul gigacaloriei. "Întotdeauna vor fi discuţii pe tema de ce ne-am oprit la un anumit nivel de venituri cu acordarea ajutoarelor de orice fel, în cazul de faţă ajutorul la încălzire, pentru că vor fi tot timpul nemulţumiţi care înregistrează venituri imediat peste pragul maxim. În cazul ajutorului pentru încălzire, limita maximă este de 1.000 lei pentru că am considerat că, la o familie cu 3 persoane, de exemplu, înseamnă venituri cumulate de 3.000 lei adică rezonabil pentru a-şi putea permite preţul nesubvenţionat al încălzirii centralizate. De altfel, ar mai trebui spus că şi cei care depăşesc pragul au totuşi o reducere în sensul că preţul gigacaloriei este mai mic cu 10% faţă de preţul de producţie de anul trecut, adică de la 374 lei/Gcal iarna trecută, la 343 lei/gcal acum", a explicat în plen primarul Simionescu.
Aşadar, baza de calcul de la care se pleacă în schema gândită de municipalitate este un preţ de producţie al unei gigacalorii este de 343 lei, la care se aplică, pe de o parte, cota de sprijin financiar a statului şi, complementar, ajutorul de la bugetul local. Trebuie spus că preţul de producţie de 343 lei/Gcal este mai mic faţă de anul trecut ca urmare a investiţiilor de modernizare/reabilitare realizate până acum de operatorul "CET" la propria reţea de termoficare.
De subliniat este că urmează ca primăria să verifice 60% din cererile depuse de potenţialii beneficiari ai ajutoarelor la încălzire în sensul de a stabili, inclusiv prin anchete la domiciliul solicitanţilor, dacă deţin sau nu o serie de bunuri considerate neeligibile cu statutul de "asistat social". Astfel, cei care au o casă de vacanţă, piscină, saună, şalupă, bărci cu motor, iaht, tractor, presă de ulei sau moară de cereale, autoutilitare, autocamioane de orice fel sau remorci, autobuze şi microbuze nu primesc ajutoare la încălzire în acest sezon rece. De asemenea, nici cei care deţin motociclete, motorete, scutere şi maşini cu o vechime mai mică de zece ani.
Reamintim că, în iarna trecută, preţul de facturare la populaţie a energiei termice în cazul oraşului nostru a fost de 192 lei/Gcal, rezultat în urma dublei subvenţionări a preţului de producere, o dată de la Guvern la preţul de achiziţie al combustibilului pentru producerea energiei termcie, şi doi de la bugetul local. În plus, se acordau ajutoarele pentru încălzire defalcat pe tranşe de venit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro