Mergi la conţinutul principal

Poluarea cu nitriti si nitrati atinge cote alarmante

In rindul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Concluzia apartine Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, care a monitorizat fenomenul si a propus o serie de masuri menite sa diminueze pe cit posibil extinderea acestuia. In cursul zilei de ieri, conducerea institutiei amintite a prezentat in cadrul unui seminar organizat de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila date alarmante referitoare la amploarea poluarii cu nitriti si nitrati, solicitind ajutorul primariilor din judet in implementarea masurilor Sistemului National de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole. De altfel, la intilnirea de la DADR au fost invitati sa participe si reprezentantii primariilor din Visani, Vadeni, Tudor Vladimirescu, Movila Miresii, Chiscani, Traianu, Galbenu si Sutesti care au fost astfel informati cu privire la importanta implicarii lor in atingerea tintelor propuse, precum si in implementarea managementului reziduurilor organice provenite din zootehnie. "Urmeaza sa fie realizat primul raport pe tema respectarii Directivei Europene privind poluarea apei si solului cu nitrati si nitriti, iar concluziile ce se prefigureaza sint departe de a fi magulitoare pentru tara noastra, mai degraba ingrijoratoare. Intr-o etapa urmatoare vor fi efectuate controale drastice privind respectarea acestei directive si vor fi aplicate amenzi. Austria, de exemplu, a fost amendata cu 10 milioane euro pentru fiecare zi de intirziere privind incadrarea in parametrii minimali ceruti, iar in contextul in care in Romania se inregistreaza cele mai grave probleme legate de astfel de poluari, orice comentariu e de prisos. De aceea, implementarea sistemului de monitoring isi propune ca, macar pe termen mediu, sa se reuseasca reducerea poluarii apelor si solurilor prin aplicarea unor masuri minimale prevazute in programele transmise de noi catre fiecare comuna din judetele tarii", au explicat specialistii Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie.
Important de subliniat ca cel mai mare aport in poluarea solurilor si apelor cu nitrati si nitriti il are activitatea in domeniul agricol precum si sectorul zootehnic prin dejectiile animaliere provenite de la fermele de profil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro