Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polonia conditioneaza semnarea acordului antiracheta cu SUA de amplasarea unui sistem "Patriot"

Polonia insista asupra amplasarii permanente pe teritoriul sau a unui sistem american Patriot, conditie esentiala pentru gazduirea unor elemente ale scutului antiracheta american, a declarat vineri ministrul polonez al Apararii, relateaza Reuters.
Washingtonul doreste sa instaleze zece interceptoare de racheta in Polonia, aliat NATO, in cadrul scutului sau antiracheta care urmareste sa apere Statele Unite si pe aliatii sai de un eventual atac efectuat de state care incalca legislatia internationala si grupari teroriste.
Varsovia vrea in schimb ca Statele Unite sa faca investitii importante in vederea modernizarii capacitatilor poloneze de aparare aeriana. Premierul Donald Tusk a calificat, saptamina trecuta, drept insuficienta o propunere a Statelor Unite de a instala un sistem Patriot pe teritoriul polonez doar pentru un an, insa negocierile continua.
"Vrem ca acest sistem (Patriot, n.red.) sa fie instalat permament pe teritoriul nostru", a declarat ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich, intr-un interviu acordat cotidianului Dziennik.
"(Sistemul, n.red.) Patriot este conditia esentiala (pentru incheirea acordului privind scutul antiracheta, n.red.). Asteptam in continuare rezultatele discutiilor (cu Statele Unite) legate de modernizarea fortelor noastre armate, a adaugat Klich.
Patriot este un sistem cu raza lunga de actiune in masura sa contracareze rachetele balistice, rachetele de croaziera si avioanele militare.
Klich a reiterat pozitia Poloniei, potrivit careia gazduirea interceptoarelor ar spori riscurile pentru tara sa, fapt ce necesita garantii de securitate suplimentare din partea Statelor Unite.
"Simpla prezenta a instalatiilor pe teritoriul nostru nu consolideaza securitatea... Polonia poate deveni o tinta pentru atac", a precizat Klich.
Rusia sustine ca proiectul reprezinta o amenintare directa la securitatea sa, adaugind ca va indrepta rachete spre Polonia si Cehia daca acesta va fi continuat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii