Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politist condamnat pentru trafic de influenta

Magistratii Tribunalului Braila l-au condamnat, zilele trecute, pe agentul sef Marian Prodan, din cadrul IPJ Ialomita - Ordine Publica - trimis in judecata anul trecut de fostul PNA, sub acuzatia trafic de influenta -, la 2 ani de inchisoare si un an pedeapsa complementara constind din interzicerea unor drepturi, sentinta nefiind, deocandata, definitiva. Aceeasi instanta il obliga pe inculpat sa plateasca partii civile 35 de milioane de ROL, 1.000 euro si 200 de dolari (circa 2.000 de euro in total), pe care respectivul i-a primit spaga de la un sofer de camion, patronul unei firme din Dimbovita, "ca sa-l scape de un dosar penal". Dosarul politistului fusese stramutat de la Tribunalul Ialomita, dupa ce, la sfirsitul lunii ianuarie 2005, procurorii PNA (actualmente DNA) incepusera urmarirea penala si-l deferisera pe agentul corupt instantei de judecata. Prodan - care mai era cercetat si pentru ucidere din culpa - a sustinut pina in ultimul moment ca este nevinovat, ba i-a si sfidat pe procurorii PNA, incercind, in zadar, "sa tergiverseze cercetarile". Dosarul penal a fost instrumentat de procurorul Gheorghe Ciobanu, din cadrul Parchetului National Antiocoruptie - Biroul Teritorial Slobozia (Serviciului Anticoruptie Bucuresti). Anchetatorii au numarat pina si secundele de convorbiri telefonice purtate de politistul cercetat penal si denuntator.

"Nea Janica, situatia matale e groasa..."

Potrivit rechizitoriului PNA, in ziua de 2 noiembrie 2003, Cojoc Janica, administratorul unei firme dimbovitene (care era si sofer de camion), se deplasa pe DN 2, dinspre municipiul Buzau, cind a fost oprit de lucratorii Politiei Rutiere Urziceni, Ialomita. Testat cu aparatul etilotest, suspectul a fost gasit pozitiv, motiv pentru care i s-au recoltat probe de singe necesare stabilirii alcoolemiei si i-a fost ridicat permisul de conducere, in vederea suspendarii. Politistii i-au intocmit, de asemenea, dosar penal. Speriat de perspectiva unei condamnari si avind, practic, "miinile legate", ca ramasese fara permis, "Nea Janica" a apelat la cunostinte, doar-doar o gasi un mijloc de rezolvare a problemei. Asa se face ca, in decembrie 2003, respectivul a facut cunostinta cu agentul Marian Prodan de la Slobozia (prin intermediul agentului sef adjunct Vasile Popescu, din cadrul Politiei Rutiere Ilfov). Prodan, precizeaza anchetatorii, i-a promis sprijin dimboviteanului, spunindu-i inca de la inceput "sa fie pregatit" si laudindu-se cu "pilele" pe care le avea la Politia Slobozia, Parchet si spital.
In ziua de 16 decembrie 2003, Cojoc Janica s-a intilnit pentru prima data cu politistul corupt, "intrevederea" fiind in localul "Paradis" din Slobozia. Convins ca "Nea Janica" venise "pregatit", adica avea bani la el, agentul Prodan a contactat telefonic o anume persoana, spunindu-i cu subinteles: "Sefu', a venit motorina". Potrivit propriilor declaratii, Cojoc i-a dat atunci lui Prodan 30 de milioane de lei, 300 de euro si 200 de dolari - toti banii pe care-i avea -, in conditiile in care i se ceruse spaga suma de 2.000 de euro. "Diferenta" de 700 de euro si 5 milioane de lei urma sa-i fie oferita, precizeaza PNA, lui Marian Prodan in cel mai scurt timp posibil. "Nea Janica, nu vreau sa te sperii, dar situatia matale e groasa si te vei duce la puscarie daca nu actionam rapid", i-a spus politistul soferului. In consecinta, "Nea Janica" a actionat rapid: a revenit la Slobozia chiar a doua zi si i-a dat lui Prodan 700 de euro si 5 milioane de lei.
Pe 11 februarie 2004, dupa alte demersuri facute prin telefon, Cojoc Janica s-a deplasat la Slobozia, insotit de sotie si de socru, ca sa-i ceara lui Marian Prodan permisul de conducere (conform promisiunilor facute anterior). La insistentele celor de mai sus ("Dati carnetul acum, sau nu-l dati?!"), problema a fost rezolvata. Ca prin minune, alcoolemia lui Cojoc Janica a scazut la 0,70 grame la mie (nemaifiind vorba de o fapta penala), astfel incit dosarul penal s-a tranformat in contraventie, iar Parchetul Slobozia a dispus NUP (neinceperea urmaririi penale). In aceeasi zi, "Nea Janica" dimboviceanul si-a primit permisul de conducere inapoi.
Lucrurile nu s-au oprit, insa, aici. Pe data de 29 aprilie 2004, Cojoc Janica a sesizat PNA (DNA), denuntindu-l pe agent si afirmind ca i-a pretins 2.000 de euro, "ca sa-i rezolve favorabil situatia permisului de conducere, a valorii alcoolemiei si ca sa-l scape de condamnare".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii