Mergi la conţinutul principal

Politicienii brăileni militează pentru «resetare»

Premierul Victor Ponta a decis, ieri, să îşi depună mandatul ca urmare a protestelor a zeci de mii de români care au ieşit pe străzile capitalei şi ale mai multor oraşe din ţară pentru a-şi striga nemulţumirile după tragedia ce a avut loc la clubul Colectiv. Contactaţi telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi întrebaţi cum au perceput la nivel personal acest mesaj, cei mai mulţi dintre parlamentarii şi politicienii locali au susţinut că protestatarii au avut motive întemeiate pentru a ieşi în stradă şi că înţeleg doleanţele oamenilor privind nevoia de "resetare" a clasei politice. Este şi cazul PSD-istului Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul lui Victor Ponta. "Mesajul celor din stradă este unul întemeiat. Este un mesaj generat de o nevoie de resetare a societăţii, de resetare a celor responsabili. Grija pentru cetăţean trebuie să fie pe primul loc. Tot vorbim de construit monumente şi nu vedem un mare monument, care este un monument al indolenţei, al incoerenţei, al delăsării pe care îl ignorăm în fiecare zi! Oamenii din stradă nu au făcut decât să ne atragă atenţia asupra acestui lucru. Nu e posibil să te ascunzi după nişte prevederi din astea: «Am ştampila, deci sunt în regulă»", a afirmat Tudose, la câteva minute după ce premierul Victor Ponta a anunţat că demisionează. Acesta nu a dorit să facă prea multe comentarii în privinţa viitorului Guvern al României, precizând că evenimentele se află într-o continuă mişcare şi că este mult prea devreme pentru a se pronunţa.

PSD-iştii le dau dreptate celor care au ieşit în stradă, însă iau şi apărarea Guvernului Ponta

Preşedintele interimar al PSD Brăila, Aurel Simionescu, a ţinut să puncteze că din perspectiva sa depunerea mandatului de premier de către Ponta reprezintă un gest de onoare, care ar trebui să schimbe măcar puţin percepţia opiniei publice despre clasa politică. La rândul său, primarul a dorit să reliefeze câteva dintre nemulţumirile sale: "Avem nevoie de proiecte comune, care să nu fie numai ale unei persoane sau ale unui partid politic, ci ale comunităţii. Avem nevoie de legi clare şi stabile. Nu multe, contradictorii şi stufoase. Azi, fiecare instituţie centrală şi-a creat, practic, propriile reglementări, fără a le corela neapărat cu celelalte instituţii implicate. Avem nevoie de tineri în toate domeniile, care să fie motivaţi şi care să facă performanţă. Cu salariaţi prost plătiţi şi funcţionând la 50 - 60% din schema de încadrare, cu legislaţia despre care am vorbit va fi greu de discutat despre performanţă în serviciile publice, cel puţin în administraţia locală. Sigur, acestea nu se pot întâmpla peste noapte, dar trebuie început de undeva cât mai repede, cu rigurozitate şi profesionalism".
La rândul său, deputatul Marian Dragomir a lăudat rezultatele economice ale Guvernului Ponta şi a subliniat că din punctul său de vedere, vina pentru cele întâmplate în clubul Colectiv din capitală nu ar trebui să cadă doar asupra unui om. PSD-istul susţine că situaţia a fost generată de un sistem dezvoltat în ultimii 25 de ani. "Mesajul celor care au ieşit în stradă nu este unul împotriva unui partid sau a altuia, este un mesaj generalizat. Din păcate, Guvernul se schimbă, dar funcţionarii corupţi rămân ancoraţi în sistem. Ei sunt cei ce spun că au văzut cum se schimbă miniştri sau primari, sunt cei protejaţi de sistem şi supravieţuiesc de fiecare dată, ascunşi sau acoperiţi de caracatiţa corupţiei şi interesul banului. Acum, chiar dacă la PNL există tentaţia de a face combinaţii politice, negocieri pentru putere, eu consider că decenţa este necesară în perioada următoare. Mesajul străzii este pentru schimbarea mentalităţii, a sistemului şi nu trebuie speculată politic în interesul stabilirii majorităţii prin cooptarea unui număr cât mai mare de parlamentari traseişti.
La Brăila, schimbarea guvernului nu va aduce mutări spectaculoase deoarece PSD are doar câţiva directori de deconcentrate. Directorii numiţi de PNL şi PDL sunt şi azi în conducerea instituţiilor publice brăilene", a declarat Dragomir. Şi deputatul Cristian Rizea a vorbit despre mesajul străzii, punctând că a fost unul cât se poate de corect. "Încă de dimineaţă, la ora 9:00, am lansat un comunicat şi i-am cerut demisia domnului Piedone. Nu ştiu dacă e vinovat sau nu, dar cred că e foarte important dacă un primar e ales să fie receptiv la doleanţele cetăţenilor care l-au ales. Acum cetăţenii au solicitat acest lucru şi mă bucur că până la urmă a demisionat", a afirmat Rizea. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că PSD-ul a demonstrat încă o dată că încearcă să se depărteze cât mai mult de problemele din trecut. Şi senatorul Ion Rotaru a încercat să ia apărarea Guvernului Ponta, precizând că din punctul său de vedere, alţii au fost vinovaţii pentru tragedia ce a avut loc la clubul bucureştean. "Premierul şi-a asumat din punct de vedere politic responsabilitatea lucrurilor care s-au întâmplat, dar poate aici ar trebui să discutăm despre un paradox. Demisionează până la urmă un premier şi un Guvern care au performat economic, social, a redat salariile tăiate, le-a mărit, iar prin politicile pe care le-a aplicat în aceşti ani de guvernare a generat una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. De asemenea, un alt paradox este faptul că premierul şi Guvernul plătesc pentru vina altora, până la urmă. Avem reglementările, dar unele instituţii ale statului nu şi-au făcut treaba, nu au controlat, verificat, nu au luat măsuri, nu au aplicat legea, patronii au greşit şi ei, administraţia locală... Deci, e un cumul de factori", a spus Rotaru.

Ce spun partenerii din coaliţie

Întrebat în legătură cu mesajul transmis de românii care au ieşit marţi noapte în stradă, deputatul UNPR Silviu Petrea a subliniat că din punctul său de vedere, foştii PDL-işti au reuşit să manipuleze masele spre a schimba actuala guvernare. "Într-adevăr, acest tip de manifestaţie e cea mai democratică şi mai normală formă prin care populaţia poate să îşi exprime un punct de vedere, în afară de alegeri. Atât timp cât nu se ajunge la scandaluri şi bătăi. Acum, că ea a fost manipulată, s-a văzut foarte clar. Aparatul de manipulare al fostului PDL şi-a făcut cu prisosinţă datoria şi a influenţat decizia populaţiei pe fond emoţional", a afirmat Petrea. O părere asemănătoare a avut şi Dan Păun, copreşedintele ALDE Brăila. Deşi a punctat că înţelege frustrarea românilor, fostul PLR-ist consideră că PNL-iştii au reuşit să influenţeze oamenii pentru a obţine demisia premierului. "Reacţia oamenilor a fost una naturală, normală. Şi eu am simţit că trebuie să fac acelaşi lucru, dar din nefericire, fiind implicat politic nu am putut să iau măsura la modul ăsta. S-ar fi interpretat. (...) Până la urmă, acolo a fost vorba de o scăpare a legii în tragedia de la Colectiv. Cât despre reacţia premierului, a fost normală. Trebuia să se ajungă şi în România la această normalitate - demisia de onoare. Pe de altă parte, nu sunt de acord cu schimbarea guvernării nici de către DNA, nici de către stradă, pentru că nu este normal, Guvernul se schimbă în Parlament", a spus Păun.

Şi PNL-iştii brăileni vor "resetarea României"

Cei doi copreşedinţi ai PNL Brăila au punctat că este nevoie de schimbarea clasei politice în România şi că demisia premierului Victor Ponta, deşi târzie, reprezintă primul pas. "Cred că este destul de târzie demisia, dar binevenită. În România politicienii trebuie să înceapă să îşi asume răspunderea chiar şi atunci când aceasta nu e de natură penală. PNL va iniţia discuţii cu celelalte partide pentru a organiza alegeri anticipate. Cu actuala configuraţie a Parlamentului nu se poate face mare lucru. Să nu uităm că cel puţin un sfert dintre parlamentari sunt transfugi plecaţi la ciolanul puterii, amăgiţi de Ponta prin interesul naţional. Adevăratul interes naţional este exprimat astăzi de oamenii din stradă şi nu de către impostori! România trebuie resetată. E valabil şi pentru mulţi politicieni. Asta înseamnă alegeri anticipate. Oferim cetăţenilor posibilitatea de a acţiona butonul de reset. Adică unii vor fi restartaţi, iar unii vor fi turned off!", a declarat senatorul Cătălin Boboc. Şi deputatul PNL Alexandru Nazare a susţinut că politicienii trebuie să recunoască "smeriţi" faptul că oamenii sunt revoltaţi şi că este nevoie de o schimbare autentică. "Trebuie să înţelegem că politicul are nevoie de resetare. Nu mai putem să mergem înainte fără o astfel de resetare. Ce s-a întâmplat aseară e un strigăt de revoltă, care a fost declanşat de o tragedie, ca atare cred că trebuie să fim smeriţi şi să recunoaştem întâi că e o victorie a străzii, că e o victorie a oamenilor revoltaţi şi să ne comportăm în consecinţă. Adică să declanşăm în mod autentic o resetare a politicului. Cred că, de fapt, miza acestui moment stă în autenticitatea modului în care o luăm de la capăt", a completat acesta. La rândul său, deputatul liberal Vasile Varga a apreciat demonstraţia oamenilor, de marţi noapte, susţinând că i s-a părut ceva normal deoarece nimeni nu şi-a asumat niciun fel de responsabilitate pentru tragedia din clubul Colectiv. "A fost o ieşire firească şi normală a oamenilor. Tot ce au făcut este normal. Au demonstrat paşnic, au solicitat demisia celor trei. Era un lucru normal după ceea ce s-a întâmplat. Adică, după un asemenea eveniment tragic nimeni nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat, cu aşa de mulţi oameni internaţi în spitale şi în stare gravă?! Să nu vedem niciun interes din partea guvernanţilor?! A fost un lucru firesc să îşi prezinte demisiile. Nu este niciun fel de surpriză", a declarat Varga. Senatorul PNL Dănuţ Mihai s-a arătat extrem de revoltat în privinţa tragediei de la concertul trupei Goodbye to Gravity, precizând că este părinte şi că înţelege foarte bine gravitatea situaţiei. "Toţi am sperat că cei vinovaţi de moartea acestor copii vor răspunde pentru că s-a creat un sistem în România care ne face vulnerabili şi în faţa noastră, a oamenilor, a poporului, cât şi a celor din Europa. E un sistem din ăsta «că merge oricum, cu şpaga poate rezolva orice». Ponta trebuia să îşi dea demisia de acum un an de zile!", a afirmat Mihai. Acesta a mai punctat că dacă se va accepta ideea de a organiza alegeri anticipate, el este pregătit să renunţe la actualul mandat pentru asta fără niciun fel de problemă.

Viceprimarul Alexandru Dănăilă "îi urechează" pe parlamentarii PSD

Şi viceprimarul PNL Alexandru Dănăilă a dorit să facă un scurt comentariu în privinţa demisiei premierului Victor Ponta şi a reacţiei de susţinere pe care a primit-o acesta din partea parlamentarilor brăileni. "Faptul că premierul şi-a dat demisia şi odată cu el întreg Guvernul a căzut, este un gest de normalitate, unul dintre puţinele acte de genul ăsta din partea actualei guvernări. În acelaşi timp, am văzut şi declaraţii ale unor parlamentari ai puterii care se laudă cu realizările Guvernului Ponta şi ale prim-ministrului pe care l-au susţinut public până acum. Le reamintesc faptul că acesta este singurul premier european judecat pentru fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Situaţia e cu atât mai delicată dacă ne gândim că s-a mai întâmplat treaba asta şi cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, care acum este condamnat şi aflat în închisoare", a declarat Dănăilă, subliniind că şi în cazul lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul şef al CJ Brăila, parlamentarii au susţinut până în ultima clipă nevinovăţia şi proiectele acestuia.

Ionel Alexandru consideră demisia lui Ponta un "calcul meschin"

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PNG Brăila, Ionel Alexandru, a afirmat că din punctul său de vedere, doleanţele expuse de cetăţeni sunt cât se poate de legitime, în condiţiile în care de multe ori legile statului şi chiar Constituţia nu sunt respectate. "Cerinţele oamenilor sunt corecte. Lumea s-a săturat de neglijenţă, de neaplicarea legilor, de încălcarea lor, de faptul că guvernanţii de orice culoare politică nu au ţinut niciodată cont de doleanţele legitime ale cetăţeanului de rând. Adică să aibă o siguranţă personală, să nu mai fie sufocaţi de birocraţie, legile să fie cât mai concise, clare şi aplicate. Nu după sprânceană, în funcţie de diferite hotărâri judecătoreşti. Legat de demisia guvernului, eu cred că este un calcul meschin, atât timp cât a fost o înţelegere între Ponta şi Oprea. Orice guvern, dacă nu are trecere în Parlament, nu se poate forma. Şi e posibil să se «reseteze» din nou Guvernul Ponta. Ori cu el, ori cu altul, dar susţinut tot de coaliţia majoritară, pentru că opoziţia nu are forţa să formeze un nou guvern, din punctul meu de vedere", a afirmat consilierul municipal.

Chiru: "Rămâne imaginea unui premier demis sub presiunea evenimentelor tragice"

Şi preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a comentat, ieri, dimineaţă demisia premierului Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a punctat că demisia nu rezolvă situaţia, ci complică lucrurile. "Rămâne imaginea unui premier demis sub presiunea evenimentelor tragice. Sunt convins că PSD-ul îşi face acum socoteli, la fel şi PNL, în sensul că se gândesc să meargă la guvernare. Venirea lor la guvernare ne-ar face un mare deserviciu, dată fiind iarna care se apropie, un an preelectoral, cu o guvernare în care se găsesc multe probleme, ce nu pot fi rezolvate în scurt timp. Propunerea PNL-ului şi guvernul din umbră nu ne atrage. Am fi preferat un PNL puternic, care să dea un premier profesionist. PSD-ul poate ieşi câştigător, spre surprinderea tuturor, plecând acum de la guvernare", a declarat Chiru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro