Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politicienii brăileni, faţă-n faţă cu gafa lui Gheorghe Bunea Stancu

Atitudinea preşedintelui CJ Gheorghe Bunea Stancu faţă de ziariştii brăileni este condamnată în termeni mai mult sau mai puţin duri de majoritatea reprezentanţilor partidelor politice şi a opiniei publice din Brăila.
În ceea ce îi priveşte pe colegii acestuia de partid, miercuri, cei mai mulţi - coincidenţă sau nu - nu au fost de găsit la telefon. Deşi redactorii "Obiectiv" i-au sunat şi pe primarul Simionescu şi parlamentarii Ion Rotaru şi Cristian Rizea, singurii care au răspuns au fost deputatul Mihai Tudose şi consilierul judeţean Viorel Mortu. Reamintim că, recent, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul PSD Brăila, supărat pe faptul că publicaţiile din Brăila nu i-au recunoscut meritele de principal organizator al Festivalului de Muzică Uşoară "George Grigoriu", Stancu a declanşat un atac furibund la adresa presei brăilene. Panarame, imbecili, impertinenţi şi chiori, acestea au fost doar o parte din epitetele adresate jurnaliştilor brăileni. Redactorii unui săptămânal au fost de data asta ţinta principală a liderului PSD, însă nu au scăpat de tirul acuzator nici reprezentanţii unui post regional de televiziune.
Precizăm faptul că în urma jignirilor şi ameninţărilor repetate la adresa jurnaliştilor cotidianului nostru, reprezentanţii "Obiectiv - Vocea Brăilei" nu mai participă la conferinţele de presă organizate de Partidul Social Democrat. Anul trecut, Gheorghe Bunea Stancu l-a ameninţat pe unul dintre redactorii "Obiectiv" că îl aruncă de la tribuna stadionului, iar din atacurile la adresa colegilor noştri nu au lipsit cuvinte ca "oligofren" sau "dobitoc". De altfel, limbajul grobian al liderului PSD Brăila a făcut turul televiziunilor naţionale atunci când a fost filmat cu camera ascunsă de realizatorii campaniei PRO TV "România, să fii sănătoasă!", o anchetă ce devoala felul în care spitalele brăilene au devenit un paradis al investiţiilor făcute de firma controlată de preşedintele CJ.

"Sunt lucruri pe care nu poţi să le mai faci în spaţiul public"

"Prezenţa în viaţa publică are lucruri bune şi lucruri rele. Printre cele rele este şi faptul că nu te mai poţi mereu manifesta cum îţi vine, chiar dacă, poate, ai dreptate. Suntem oameni şi, o recunosc, uneori şi mie îmi mai vine să mă dau jos din maşină la câte unul, dar important e să îţi înfrânezi pornirile. Având o anumită poziţie, sunt lucruri pe care nu poţi să le mai faci în spaţiul public. Cu toţii am avut momente în care ne-am simţit nedreptăţiţi, dar totuşi, parcă nu asta e calea. E regretabil ce s-a întâmplat, şi din partea presei, şi din partea domnului preşedinte Stancu, mai ales că nu e un conflict spontan. E vorba de o presiune constantă, poate de ambele părţi", a fost poziţia deputatului PSD Mihai Tudose faţă de atitudinea liderului său de partid.

Aceeaşi atitudine împăciuitoare a avut-o şi consilierul judeţean PSD Viorel Mortu: "Şicanat şi provocat sistematic de mai multă vreme, probabil că domnul preşedinte a avut un moment de revărsare a paharului. Gestul e regretabil, dar sunt convins că, în perioada care urmează, lucrurile vor intra în normalitate din punct de vedere al colaborării presei cu instituţiile statului".

"Stancu a demonstrat că, în primul rând, nu se respectă pe el, ca om"

În ceea ce îl priveşte, liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, partener cu Stancu în cadrul USL, a declarat, că, personal, nu crede că o asemenea atitudine e normală din partea nimănui, nu numai din partea unei persoane publice: "Personal, nu sunt încântat de aşa ceva, nu mi se pare o comportare potrivită pentru nimeni, darămite pentru cineva din mediul public. Având în vedere însă că PNL nu este implicat în acest scandal, prefer să nu comentez mai multe pe marginea acestui subiect".
La rândul său, preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu, a apreciat că o astfel de comportare nu este normală şi că, în fond, Stancu a demonstrat că nu se respectă în primul rând pe el însuşi: "Atitudinea de genul ăsta nu e normală din partea nimănui. Dacă te respecţi pe tine îi respecţi pe alţii, aşa că Stancu a demonstrat că, în primul rând, nu se respectă pe el, ca om. Nu mai vorbim de limbajul suburban folosit, care nu face cinste nimănui, mai ales unui politician din fruntea administraţiei locale", a comentat Dumitriu.

"Cred că astea au fost ieşirile unui om dement"

Mai virulent la adresa lui Stancu a fost Adrian Zamfirache, vicepreşedinte în cadrul organizaţiei brăilene a partidului lui Dan Diaconescu, PP. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta s-a arătat de părere că preşedintele CJ Brăila s-a făcut nu numai el de râs în toată ţara, dar a făcut şi Brăila de râs: "Nu sunt doctor, dar cred că astea au fost ieşirile unui om dement. Dar e vina noastră că l-am lăsat să se comporte aşa. Oricum, ne-a făcut de râs în toată ţara. Cum poate fi un asemenea individ preşedinte de judeţ? Trebuie să atragem atenţia brăilenilor, ca să vadă cu cine votează. Dacă era un regim dictatorial, sigur se apuca să bată lumea pe stradă, pentru că este un om violent. Face chestii pe care nici Lungu nu le făcea, iar ăla era satrapul judeţului".

Vocea societăţii civile

"Stancu atentează la libertatea presei"

Şi Fundaţia "Fiii Brăilei" este oripilată de ieşirea preşedintelui PSD Gheorghe Bunea Stancu, pe care o consideră un derapaj şi un atentat la libertatea presei. Într-un comunicat remis redacţiei "Obiectiv", fundaţia îşi asumă faptul că a fost cea care a atras atenţia opiniei publice naţionale despre atitudinea lui Stancu şi spune că aceleaşi măsuri le va lua ori de câte ori va apărea un astfel de incident: "Fundaţia «Fiii Brăilei», în calitate de reprezentant al societăţiii civile şi de iniţiator al sesizării mass-media naţionale, cu privire la derapajul domnului Bunea Stancu, preşedinte al CJ Brăila, de la principiile democraţiei şi libertăţii presei, salută solidaritatea jurnaliştilor şi demersul acestora de combatere energică şi de reflectare cu obiectivitate a atitudinii incalificabile a unor personaje ce se vor a fi reprezentative pentru judeţul şi municipiul Brăila. Aceste atitudini de obstrucţionare a presei locale nu au făcut, nu fac şi nu vor face cinste brăilenilor şi cetăţenilor români, în general. Rolul societăţii civile este acela de a condamna şi de a combate astfel de atitudini nedemocratice şi nedemne. Fundaţia «Fiii Brăilei» va veghea în continuare ca astfel de episoade regretabile să nu se mai repete şi, în consecinţă, nu va precupeţi niciun efort în a sesiza opinia publică naţională şi internaţională", precizează în comunicat preşedintele fundaţiei, Sergiu Diacomatu.

Ponta: "Regret şi nu-mi place incidentul cu Bunea Stancu"

Liderul PSD Victor Ponta a afirmat miercuri, în presa naţională, că a avut o discuţie cu Stancu, transmiţându-i acestuia că nu i-a plăcut adresarea avută faţă de jurnalişti şi primind promisiunea că nu se va repeta. "Am avut aseară o discuţie, i-am spus foarte clar că indiferent de câtă dreptate are sau nu are sau oricum s-a purtat acea doamnă ziarist, nu este acceptabil un asemenea limbaj şi un asemenea mod de a te manifesta, că în fişa postului de politician intră şi aceste lucruri - eu sunt mai atacat decât el, în fiecare zi. A regretat incidentul, şi-a cerut scuze şi va încerca să se stăpânească data viitoare, indiferent de faptul că avea dreptate sau acel jurnalist era sau nu deontolog. Eu regret acel incident, nu-mi place şi sunt convins că de la Brăila sper (sic!) să nu mai primesc astfel de ştiri", a spus preşedintele PSD, într-o discuţie la videochat-ul Realitatea.net. Întrebat ce va face dacă se va repeta situaţia, Ponta s-a rezumat la a sublinia că acest lucru nu se va întâmpla. Preşedintele PSD a menţionat că şi într-un partid "mare şi divers", un anumit tip de "organizare şi de respect" al regulilor este necesar.

"Ce ar trebui să fac, să iau un buchet de flori şi să mă duc la ea ca la «Iartă-mă»?"

Precizăm că, după ce în presa naţională a apărut întregul scandal provocat de şeful CJ Brăila, acesta, în direct la postul TV "Realitatea", a formulat un fel de scuze pentru atitudinea avută. Întrebat însă miercuri, de către jurnaliştii de la "Gândul", dacă i-a cerut scuze şi jurnalistei pe care a atacat-o, reacţia lui Stancu a fost următoarea: "Eu dacă i-am cerut scuze? Nu, nu. Am cerut scuze direct în zona naţională pentru modul meu de adresare şi atât. Ce ar trebui să fac, să iau un buchet de flori şi să mă duc la ea ca la «Iartă-mă» cu un buchet de flori? De ce nu o întrebaţi pe ea şi pe toţi care ne fac în tot felul de ani de zile, pentru că noi, totuşi, suntem aleşi de un judeţ". Bunea Stancu a mai precizat pentru "Gândul" că poziţia sa publică a venit după ce s-a consultat cu preşedintele PSD, Victor Ponta, care i-a "dat sfaturi utile". "Este drept că am avut o ieşire poate nepotrivită. Astfel de comportamente când accepţi o funcţie publică nu trebuie să le foloseşti. Este adevărat şi mi-am cerut scuze pentru asta public", a subliniat preşedintele CJ, care a încercat să îşi justifice declaraţii precum "panaramă", "imbecilă" şi "se pricepe să stea cu sânii la vedere, ca să fie pipăită de primari". Bunea Stancu a adăugat că este hărţuit de o "presă aservită politic", deoarece "s-a furat startul campaniei electorale pentru alegerile locale", mai scrie "Gândul".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii