Mergi la conţinutul principal

Politicienii brăileni, şocaţi de decizia CCR în privinţa referendumului

Pasul făcut de cei nouă judecători, membri ai Curţii Constituţionale, de a amâna pentru 12 septembrie luarea unei decizii în privinţa referendumului, a bulversat clasa politică brăileană. Contactaţi de redactorii "Obiectiv" pentru a-şi exprima o părere "la cald" în privinţa situaţiei create, politicienii au avut păreri pro şi contra. Singurul care nu a dorit să comenteze, până la aflarea unei decizii oficiale, a fost liderul PDL Brăila, Constantin Dumitriu.
Preşedintele PNL, Cătălin Boboc, este de acord şi i se pare normală decizia de amânare a validării sau invalidării referendumului. În opinia sa, decizia Curţii de a reverifica listele electorale este una corectă. "Poate pare un termen destul de lung, dar din punctul meu de vedere cred că CCR a luat o decizie înţeleaptă. Procentul acesta, de peste 80%, chiar 88% de alegători care au votat «pentru», este un număr de care trebuie să se ţină cont. Sunt oameni care privesc democraţia în ţara asta şi atunci cred că decizia Curţii de a renumăra, de a reverifica listele electorale, cu alte cuvinte de a le pune în concordanţă cu realitatea din ţară, mi se pare o decizie şi corectă şi înţeleaptă. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe. E bine că presiunile pe Curte au încetat, aceasta trebuie să-şi facă treaba şi demonstrează că nu judecă aşa, pe deasupra, şi că îşi face treaba, chiar se informează în ceea ce fac şi vor să ia o decizie în cunoştinţă de cauză", a declarat liberalul. De aceeaşi parte, s-a dovedit a fi şi deputatul PSD Brăila Cristian Rizea, care consideră că această decizie de amânare reprezintă de fapt, un lucru favorabil românilor. "Se vede că este o decizie foarte greu de luat şi se pare că şi cei de la Curtea Constituţională sunt într-o situaţie, cred eu, cu care nu s-au mai întâlnit până acum. Este foarte greu să ia o decizie, mai ales că aceasta va însemna destinul românilor în continuare. Această decizie trebuie luată cu două treimi, deci cu siguranţă cei 9 judecători nu au ajuns la un numitor comun. În 12 septembrie eu sper ca acest referendum să fie validat. Cred că se gândesc şi ei că vorbim de votul a aproape 8 milioane de români, care nu pot fi ignoraţi", a spus Rizea. Acesta consideră că cei nouă judecători de la Curtea Constituţională au de luat o decizie care implică, de fapt, viitorul României. "Amânarea este în favoarea românilor, iar asta îmi spune altceva ca termen - îmi spune că vom avea alegeri prezidenţiale şi parlamentare simultan. Pentru că e vorba de 3 luni de zile. Termenul ăsta e prea de tot - 12 septembrie -, gândiţi-vă că alegerile prezidenţiale se pot organiza în termen de 90 de zile de la demiterea preşedintelui suspendat. Părerea mea este că deja Traian Băsescu este demis şi data aceasta îmi spune că vom avea alegeri prezidenţiale şi parlamentare simultan. Au dat un termen foarte lung, aşa că pe 12 septembrie nu poate fi decât o soluţie - că românii au dreptate şi referendumul este valid. Dacă era să invalideze, luau acum decizia, în favoarea lui", a încheiat deputatul.

PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu: "Cred că vom pierde toţi"

Pe de altă parte, liderul social democraţilor brăileni, Gheorghe Bunea Stancu, a explicat că la momentul actual, mult mai importante sunt problemele economice cu care se confruntă ţara şi mai puţin lupta dintre Băsescu şi USL. Cu toate acestea, din punctul său de vedere, preşedintele suspendat nu se va mai întoarce la Cotroceni."Eu cred că această amânare pe care au dat-o ei, au cam lăsat-o în coadă de peşte şi nu ştiu în ce măsură se mai poate întoarce Băsescu la Cotroceni. Referendumul nu este nici validat, nici invalidat. Eu cred că ei încearcă să studieze care este cifra reală a alegătorilor. Ăsta ar fi un argument, dar poate să fie şi o tărăgănare în zona aceasta, care se numeşte lupta pe de o parte, dintre USL şi pe de altă parte Băsescu şi oamenii lui. Părerea mea este că nu se va aşeza, ci din contră, se va acutiza această luptă. Ea trebuia ruptă de acum, pentru ca lucrurile să se ştie şi să se liniştească. Aşa o să mai vedem încă 40 de zile, fel de fel de emisiuni televizate în care se va discuta această problemă cu pro şi contra. Dacă nu ne uităm că trebuie să facem ceva pentru locuri de muncă, totul va rămâne în această zonă care se numeşte incertitudine şi nu cred că va câştiga cineva din asta, cred că vom pierde toţi. Şi ca imagine, ca ţară, nu va fi percepută cum trebuie această brambureală şi dacă nu limpezim lucrurile din acest punct de vedere, interimatul nu face altceva decât să ne ţină în incertitudine. Cred că trebuia tranşată într-un fel sau altul, de altfel chiar înainte de alegeri trebuia tranşat numărul de alegători", a declarat Stancu. La fel de rezervat s-a arătat şi senatorul PSD Brăila Ion Rotaru, care consideră că până pe 12 septembrie, această incertitudine va continua. Din punctul său de vedere, această perioadă ar fi trebuit să fie una mai scurtă.
"Cred că dacă nu ar fi existat această chestiune care ţine de cvorum, decizia ar fi fost clară. Atât timp cât PDL-ul a invocat ideea de a nu merge la vot şi a îndemnat alegătorii în sensul acesta, problema a degenerat. Probabil că în perioada asta se va reactualiza evidenţa cetăţenilor, atât timp cât avem baze de date şi la Poliţie, şi la Casa de Sănătate, la Casa de Pensii, chiar şi la Finanţe. Eu cred, însă, că în această perioadă, până în septembrie, lucrurile se pot clarifica cel puţin din punct de vedere al situaţiei cetăţenilor care au drept de vot. Cu o marjă de eroare, care trebuie luată în calcul, pentru că în mediul rural e mai simplu să verifici care este situaţia, în cel urban e mai complicat. Eu cred că dacă se încearcă, se va reuşi să se rezolve această chestiune. După care, vom vedea ce decizie va lua Curtea. E o perioadă destul de lungă şi zona asta de incertitudine va continua şi nu foloseşte nimănui. Probabil că era mai bine să fie mai scurtă această perioadă", a conchis Rotaru.

Florin Drăgan: "Democraţia este clar în pericol în România"

Dezamăgit total de ceea ce se întâmplă, vicepreşedintele Partidului Noua Republică, Florin Drăgan, consideră că în România nu ne mai putem baza pe absolut nimic. Din punctul său de vedere, democraţia este clar în pericol, în acest moment. "Este siderant. Mai mult de atât nu ştiu ce să spun. Dacă s-au găsit justificări şi înţelegeri pentru hotărârile CCR când au catalogat ca inadmisibilă destituirea lui Blaga şi a Robertei Anastase şi s-au găsit explicaţii alambicate, complicate, dar să zicem că, în final, au fost acceptate, de data aceasta pentru CCR nu ai cum să zici aşa ceva. Este împotriva logicii şi hotărârea este siderantă. Ne pierdem speranţa cu aşa ceva. Nu mai ai ce să faci, democraţia este clar în pericol în România. Nu putem să ne bazăm pe nimic", a declarat Drăgan. O poziţie asemănătoare a avut şi senatorul UNPR Brăila, Constantin Cibu. Acesta vede gestul membrilor Curţii Constituţionale de a amâna luarea unei decizii finale în privinţa referendumului ca fiind unul absurd. "Decizia CCR de amânare până pe 12 septembrie mi se pare absurdă. O decalare extraordinară a termenilor. După mine, a fost o grabă cu tot acest referendum. Nu trebuia să aibă loc până ce nu existau toate datele cu privire la numărul populaţiei. Acum nu mai ştiu ce să mai cred. Niciodată nu vor fi la zi - astăzi poate să moară unul, mâine doi, poimâne 10 pot împlini 18 ani şi aşa mai departe. Nu va exista niciodată vreo lista exactă, vorbim de abateri. Să vedem acum care este motivarea Curţii Constituţionale, de a amâna decizia", a spus Cibu. Legat de acelaşi subiect, Sorin Ovidiu Bălan, liderul PPDD Brăila, pare a avea o poziţie imparţială, nici pro, nici contra. Totuşi, OTV-istului nu i se pare corect ca "regulile jocului să se schimbe în timpul meciului". "Face CCR ce trebuiau să facă bezmeticii ăştia doi, Ponta şi Crin Antonescu înainte de referendum. Cei de la CCR par mai întregi la cap decât cei doi. Cred că este pentru prima oară în istoria alegerilor pe planeta asta, când ai populaţia de partea ta şi pierzi. După părerea mea nu este corect ce se face. De ce? Pentru că se schimbă regulile jocului, în timpul meciului. Pe de altă parte, mă bucur că PDL-ul şi-o ia în bot. O să iasă iarăşi balamuc năprasnic, Băsescu o să facă mare scandal că este încolţit, după părerea mea, ăsta este primul pas pentru demiterea lui, pentru că CC va valida referendumul şi Băsescu se va duce la puşcărie", a încheiat sursa citată.

Sergiu Diacomatu: "Mă sperie declaraţia guvernatorului Mugur Isărescu"

În ceea ce-l priveşte, Sergiu Diacomatu, preşedintele fondator al Fundaţiei "Fiii Brăilei", se arată îngrijorat de evoluţia în plan economic a României: "Cel mai tare mă sperie faptul că prima declaraţie după decizia CCR a fost a guvernatorului Mugur Isărescu, care ne dă nişte repere negative". În contextul actualei decizii a CCR, Diacomatu consideră că a procedat corect când şi-a îndemnat alegătorii să meargă la vot: "În ceea ce priveşte decizia în sine, eu cred că este o strategie prin care CCR urmăreşte slăbirea presiunii publice. Până pe 12 septembrie se va mai uita din scandalul ultimelor zile, astfel că hotărârea din toamnă, oricare ar fi ea, va fi acceptată mai uşor. Ceea ce se întâmplă zilele acestea îmi confirmă că am procedat corect îndemnându-mi alegătorii să se prezinte la vot, pentru că prelungirea incertitudinii până în toamnă şi apoi până la eventuale alegeri prezidenţiale nu are cum să facă bine nimănui".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro