Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politicienii brăileni şi teoria blatului pentru prezidenţiale

Teoria halucinantă potrivit căreia alegerile prezidenţiale din această toamnă sunt axate pe un blat între opoziţie şi PSD pare să fi atras atenţia şi performerilor scenei politice brăilene. Concret, scenariul apărut în presa naţională se referă la posibilitatea ca reprezentanţii din dreapta scenei politice să se fi înţeles cu Victor Ponta pentru ca liderul PSD-ist să ajungă în toamnă la Cotroceni. Motivul de suspiciune invocat este chiar lipsa de acţiune a partidelor de opoziţie. Întrebaţi în legătură cu aceaste speculaţii, atât parlamentarii cât şi alţi membri ai scenei politice locale s-au arătat destul de sceptici. Potrivit deputatului PDL Brăila, Alexandru Nazare, acest scenariu nu reprezintă nimic altceva decât o altă metodă de a discredita noua forţă de dreapta apărută pe eşichierul politic. "Nu ştiu. În ceea ce priveşte organizaţia PDL Brăila şi subsemnatul Alexandru Nazare, eu cred că activitatea se vede şi la nivel central şi la nivel local. Acum scenarii, speculaţii, ipoteze pot exista. Adică, evident că toată lumea încearcă să discrediteze noul vehicul de dreapta - Alianţa PNL - PDL. Din cauza asta, pentru că încearcă să discrediteze apar tot felul de scenarii de genul ăsta. Însă discreditarea vine din faptul că alianţa e puternică şi are şanse reale să câştige bătălia pentru prezidenţiale. Nu cred că se aştepta nimeni ca cele două partide să reuşească într-o lună şi jumătate să încheie negocierile pentru fuziune şi pentru alianţă, să creeze un parcurs politic pe următorii 4 ani, un nou statut, să facă un congres în care să fie votate cele două acţiuni în unanimitate. Adică lucrurile au evoluat extraordinar de repede şi bine. E îngrijorător pentru Ponta şi pentru PSD. Evident că atunci când lucrurile merg bine există un interes serios din partea lui Ponta să fie discreditat noul partid", a declarat Nazare.
Nici preşedintele organizaţiei municipale a PNL, viceprimarul Alexandru Dănăilă nu s-a arătat deloc convins de veridicitatea unei asemenea teorii. Potrivit acestuia, tocmai formarea noului partid liberal, prin fuziunea cu PDL este un răspuns al scenei politice actuale. "Nu poate să existe un astfel de blat. Noi avem un calendar. Urmează săptămâna asta să desemnăm candidatul la prezidenţiale în urma sondajului şi a cercetării sociologice despre care s-a discutat şi pe care am convenit-o la congresul de fuziune. În momentul în care vom avea desemnat candidatul pe care noi îl aşteptăm să fie din partea PNL şi anume, preşedintele partidului, cu siguranţă şi opoziţia şi liberalii vor deveni mult mai activi. Acum este o perioadă de pregătire, de reflecţie şi de stabilire practic a candidatului care are cele mai mari şanse. Nu se pune problema! Din punctul meu de vedere este exclus un posibil blat sau o posibilă înţelegere. PNL prin fuziune, în noul format a venit tocmai ca un răspuns la ce se întâmplă astăzi la nivel naţional pe scena politică", a afirmat viceprimarul.

Rizea: "Nu e vina noastră dacă ei nu ştiu să îşi facă treaba în opoziţie"

Întrebat în legătură cu posibilitatea existenţei unui blat între PSD şi forţele de opoziţie pentru a obţine fotoliul de preşedinte al României pentru Victor Ponta, deputatul PSD Brăila, Cristian Rizea a negat cu vehemenţă un asemenea scenariu. Din punctul său de vedere astfel de speculaţii au luat naştere din cauza faptului că opoziţia în România nu este în stare să se afirme. "Eu nu cred sub nicio formă asta, dar consider că toate aceste speculaţii reies din faptul că - din păcate o spun -, opoziţia în România este foarte slabă. Atunci, ştiţi cum e, poţi să dai naştere şi la astfel de suspiciuni total nefondate până la urmă. Nu e vina noastră dacă ei nu ştiu să îşi facă treaba în opoziţie, dacă parlamentarii lor nu ştiu să îşi susţină anumite iniţiative legislative, anumite puncte de vedere în Parlament pe care le au pe agenda politică. Dacă ei nu ştiu să se facă auziţi prin ceea ce vor să susţină în programul politic, nu e vina noastră. Iertaţi-ne! Ce să facem? Să transferăm eventual câţiva de la noi de la PSD în opoziţie ca să îi învăţăm cum să facă?", a declarat Rizea ironic. Parlamentarul a ţinut să amintească faptul că partidul din care face parte este capabil să se descurce în orice conjunctură, chiar şi în opoziţie. "Nu e vina noastră că opoziţia în România, într-adevăr este - cum o vedem cu toţii -, destructurată în partea dreaptă, fărâmiţată şi nu îşi găseşte busola. Dar de aici şi până acolo, sunt nişte afirmaţii total nefondate. Acum bineînţeles, nu ştiu ce au de gând, dar un blat nu se poate pune în discuţie sub nicio formă. În primul rând uitaţi-vă la rezultatele pe care noi Partidul Social Democrat le-am luat. Cu cine să faci blat? Cu cineva care are 10%? Hai să ne înţelegem, să fim serioşi. Cine ar gândi aşa ceva vreodată? E ca şi cum mi-aţi spune la fotbal că Steaua care e campioana României face blat cu ultimul clasat. Pentru ce? Ca să câştige ea campionatul? Adică, deja mi se pare o aberaţie", a conchis sursa citată.

Nistor infirmă teoria blatului cu semnăturile de susţinere adunate pentru Ponta

La rândul său, deputatul UNPR Marioara Nistor a punctat că nu este cazul să se dea startul unor teorii speculative doar pentru că partidele politice de dreapta nu s-au hotărât încă la un prezidenţiabil comun. "Astăzi vorbesc din poziţia politicianului care în ultima lună a ascultat părerea unui număr foarte mare de brăileni dornici să-şi exprime poziţia faţă de eventualele candidaturi la preşedinţie şi vă pot spune că, cel puţin la Brăila, Victor Ponta întruneşte sufragiile unui număr foarte mare de oameni. Brăilenii cu care am stat de vorbă îşi doresc un preşedinte tânăr şi deştept, calităţi pe care le văd acum doar la Victor Ponta. Poate că tocmai acest val de simpatie care este emanat de români faţă de Victor Ponta, de care liderii opoziţiei au luat act, îi face pe aceştia să stea mai mult pe gânduri şi pe cârcotaşi să vadă un mare BLAT politic pentru prezidenţiale.
Cred că răspunsul la întrebarea dumneavoastră se află mai degrabă în rândul cetăţenilor decât în «buzunarele» politicienilor, altfel n-am fi reuşit să strângem până acum la Brăila peste 15.000 de semnături de susţinere pentru domnul Victor Ponta", a afirmat Nistor.

Botea şi Terzea exclud teoria blatului pentru Cotroceni

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, s-a arătat destul de surprins de aceste speculaţii. Din punctul său de vedere, chiar dacă se va decide ca partidele din opoziţie să aibă mai mulţi candidaţi, în turul doi, cu siguranţă acestea vor susţine contracandidatul lui Victor Ponta, indiferent cine va fi acesta. "Eu cred că în mod normal fiecare formaţiune politică are şansa ei la prezidenţiale, cum avem şi noi. Iar la PMP nici măcar nu se pune problema ideii unui blat. Adică noi luptăm să facem în aşa fel încât să le fie bine românilor. Şi candidatul nostru domnul Diaconescu, consider că este persoana care nu poate să facă niciun compromis când este vorba despre viitorul României, de drumul nostru european. În timp ce Ponta a arătat clar că oricând poate să întoarcă foaia cu ruşii. Din toate mişcările care se fac în momentul de faţă pe scena politică românească, eu văd că dreapta începe să se coaguleze. Că au fiecare drumul lor - mă refer atât la Alianţă cât şi PMP-ul -, dar probabil în turul doi lucrurile se vor schimba şi se va vota candidatul dreptei care este cel mai bun. În momentul în care PSD-ul câştigă tot, este clar că va fi dictatură. Nu mai putem spera ca cineva să se opună derapajelor şi lucrurilor care se fac împotriva românilor", a declarat Botea. Contactat telefonic în legătură cu acelaşi subiect şi liderul FC Brăila, Marius Terzea a avut o opinie similară, subliniind că nu susţine o asemenea teorie. "Că avem o clasă politică ipocrită nu e o noutate. De la utilizarea în exces a formulei «politica e arta compromisului» şi până la a transforma compromisul în mod de viaţă nu a fost decât un pas. De la a nu răspunde unor mitocănii ale lui Ponta, referitoare la religia unui individ de exemplu, şi până la a spune că liderii dreptei au făcut blat politic cu acesta, e cale lungă. Nu susţin această teorie", a afirmat Terzea.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii