Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Teodor Baconschi pleacă luni la Londra pentru a pregăti vizita preşedintelui Băsescu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, efectuează luni o vizită oficială la Londra, la invitaţia omologului britanic, William Hague, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Programul vizitei lui Teodor Baconschi în Regatul Unit include convorbiri cu ministrul afacerilor externe, William Hague, şi cu Greg Hands, preşedintele grupului parlamentar pentru România şi secretar parlamentar al ministrului de finanţe.

Anul trecut, România a marca 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Londra. Marea Britanie este una dintre cele câteva ţări cu care România are relaţii speciale consfinţite printr-un Parteneriat strategic, ce a fost lansat în 2003.

Potrivit MAE, convorbirile pe care ministrul român le va avea luni la Londra "vor urmări în principal analizarea priorităţilor de cooperare româno-britanică şi a posibilităţilor de dezvoltare a acesteia, în contextul obiectivului comun de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi realizarea unui schimb de vederi asupra unor chestiuni de interes reciproc de pe agenda europeană, regională şi internaţională".

Un accent deosebit va fi pus pe posibilităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor britanice în România, mai spune MAE.

În privinţa priorităţilor europene, vor fi evaluate posibilele obiective comune pentru agenda de creştere şi stimulare a competitivităţii, precum şi poziţionarea faţă de negocierile viitoare privind perspectiva financiară a UE post-2013.

Totodată, ministrul român de externe va prezenta unele propuneri concrete prin care cele două state membre ar putea conlucra pentru a susţine eforturile de integrare europeană a Balcanilor de Vest şi a Politicii de Vecinătate a UE, în special a Parteneriatului Estic, ţinând cont de actualele evoluţii ale agendei europene, arată MAE.

De asemenea, Teodor Baconschi va avea un schimb de opinii privind procesul de reconstrucţie şi tranziţie din Afganistan şi cooperarea dintre cele două ţări în acest dosar, precum şi recentele evoluţii din nordul Africii.

Ministrul de externe a mai fost la Londra în martie, pentru a participa la Conferinţa internaţională privind Libia, unde au fost discutate evoluţiile din această ţară în urma operaţiunilor militare lansate la 19 martie. Vizita de luni este însă prima vizită oficială bilaterală a unui ministru român de externe după schimbarea guvernului de la Londra, în mai anul trecut.

Într-un interviu acordat Hotnews, şeful diplomaţiei române declara săptămâna aceasta că o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Londra este stabilită pentru luna iunie. Preşedintele a mai fost în vizită la Londra în octombrie 2005, în timpul primului său mandat la Cotroceni.
Categorie articol: 

Comentarii