Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Relaţia "delicată" cu Rusia, în atenţia senatorilor, care s-au contrat pe o deplasare la Moscova

Senatorii puterii şi ai opoziţiei s-au contrat pe tema unei deplasări în Rusia, în contextul dialogului "tensionat" cu Moscova în urma anunţului privind scutul antirachetă, parlamentarii având dificultăţi în a se înţelege asupra componenţei politice a delegaţiei.

Potrivit stenogramelor şedinţei Biroului Permanent, disputele au pornit în contextul unei deplasări programate în Rusia, condusă de vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, cu toate că, iniţial, ar fi trebuit să participe doar senatorii din grupul de prietenie cu Rusia, din care Diaconescu nu face parte. Potrivit acestuia, ambasadorul român la Moscova "se temea" că senatorii o să stea "oarecum pasivi" în discuţiile care vor avea loc în timpul deplasării, şi ar fi fost de preferat o reprezentare la nivel mai înalt a Parlamentului, mai ales că Duma de Stat este reprezentantă tot la nivel de vicepreşedinte.

Liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, s-a arătat contrariat de participarea lui Diaconescu, având în vedere că invitaţia era pentru grupul de prietenie cu Rusia din Senat, deşi Diaconescu afirmase că nu are "nicio obiecţie" referitor la neparticiparea sa. "Şi aici care este problema? Că nu faci parte din grupul de prietenie, Diaconescu, sau care e problema?", i s-a adresat Sârbu fostului său coleg din PSD.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a subliniat importanţa deplasării, mai ales în urma "dialogului evident puţin mai încordat din ultima vreme". În final, Diaconescu a anunţat că nu va mai conduce delegaţia grupului de prietenie.

Subiectul a revenit însă mai târziu, când, potrivit stenogramelor, liderul grupului UNPR, Şerban Mihăilescu, a acuzat că grupul de prietenie "s-a transformat numai într-un grup din partea opoziţiei", mai ales în contextul amplasării scutului antirachetă în România. "Am tot respectul, dar nu aş vrea să trântească vreo năzdrăvănie acolo, cu scutul, cu astea", a spus Mihăilescu, rugându-l pe preşedintele Senatului să le facă membrilor delegaţiei "un briefing" înainte de plecare. "Să nu dăm un semnal nepotrivit cu o ţară destul de delicată din punct de vedere al relaţiei. Scuzaţi-mă, este o realitate", a mai adăugat Mihăilescu.

Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a intervenit şi el, rugându-l pe Cristian Diaconescu să participe, deoarece nu e niciun membru al "guvernării" prezent în delegaţie, fapt pe care şi Geoană l-a recunoscut. Rădulescu a explicat absenţa pedeliştilor din delegaţie prin faptul că data organizării acesteia s-ar suprapune parţial cu perioada congresului PDL.

Potrivit stenogramelor de luni, senatorii au lăsat loc pentru noi discuţii pe tema acestei deplasări, care ar urma să aibă loc în perioada 15-18 mai.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii