Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Ponta i-a scris lui Boc întrebându-l de ce s-a opus Guvernul legii cămătoriei a PDL

Liderul PSD Victor Ponta i-a adresat o scrisoare lui Emil Boc prin care îl întreabă cum a fost posibil ca deputaţii PDL să iniţieze şi să voteze legea cămătoriei cu care Guvernul nu a fost de acord şi îl întreabă care au fost motivele pentru care Executivul a emis un punct de vedere negativ.

"Guvernul pe care îl conduceţi a exprimat un punct de vedere, pe care vi-l ataşez, prin care s-a opus acestui proiect de lege populist şi inutil. În ce măsură dvs. mai sunteţi de acord cu acest punct de vedere? Vă rog să faceţi publice motivele pentru care aţi fost şi dvs împotriva legii privind cămătăria, iniţiată de colegii dvs din Parlament. Şi vă întreb, în acelaşi timp, dacă v-aţi schimbat între timp poziţia? De asemenea, vreau să vă întreb care este motivul pentru care parlamentarii PDL au ales să ignore punctul dvs de vedere? Poate fi cumva intenţia de a bulversa o legislaţie clară, cu scopul de a oferi clanurilor interlope o portiţă de scăpare? Într-un hăţiş legislativ, aşa cum s-ar crea cu o noua lege, confuză şi contradictorie, infractorii ar putea mai uşor să scape de efectele legii", se arată în scrisoarea lui Ponta.

El îi mai spune lui Boc că este "tentat" să creadă că gestul PDL "nu este decât o diversiune bine pusă la punct, cu miza de a oferi cămătarilor o şansă de a se proteja împotriva legii." "Aştept un răspuns din partea dvs, considerând că absenţa acestuia reprezintă o solidarizare cu demersul superficial şi periculos pe care conducerea Camerei Deputaţilor îl iniţiază chiar în prezent", mai scrie liderul PSD.

Totodată, Ponta explică faptul că a votat împotriva legii PDL pentru că îl consideră deficitar, iar acum este atacat de PDL pentru această opţiune. Social-democratul aminteşte că în anul 2009, când a condus Comisia privind elaborarea noului Cod penal, tocmai pentru că a considerat cămătăria ca fiind o faptă foarte gravă, a promovat în cadrul proiectului de Cod penal reglementări privind această activitate. "Votul dat de colegii mei din USL, împotriva acestui proiect neprofesionist, care mai mult încurcă legislaţia actuală, este aşadar bazat pe experienţa pe care o am în domeniul juridic şi pe participarea directă la elaborarea unui Cod Penal pe care îl cunosc foarte bine. În acest context, atitudinea majorităţii parlamentare, în frunte cu preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de a susţine un proiect de lege prost întocmit, superficial şi care contravine legislaţiei în vigoare, dar şi noului Cod Penal, este de neînţeles. Până la urmă, chiar Guvernul pe care îl conduceţi a exprimat un punct de vedere, pe care vi-l ataşez, prin care s-a opus acestui proiect de lege populist şi inutil", conchide şeful PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, l-a acuzat, joi, la Ploieşti, pe preşedintele PSD că nu a votat în favoarea legii care incriminează cămătăria întrucât în judeţul Prahova PSD şi-ar face campanie electorală cu interlopi.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind interzicerea activităţii de cămătărie.
Categorie articol: 

Comentarii