Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Oltean: Igaş şi Udrea nu puteau face publică reorganizarea printr-un răspuns la o interpelare

Secretarul general al PDL Ioan Oltean a susţinut miercuri că miniştrii Traian Igaş şi Elena Udrea au răspuns corect unei interpelări privind reorganizarea teritorială care nu era finalizată la acel moment şi oricum proiectul democrat-liberalilor nu putea fi făcut public pe această cale.

"Proiectele mari, care vizează o schimbare fundamentală, se pregătesc în timp, nu pot fi anunţate ca un răspuns la o interpelare. Ar fi fost să ne facem cunoscut proiectul nostru înainte de a fi el finalizat în mare parte. El, la vremea respectivă, nu era finalizat, miniştrii respectivi au trebuit să răspundă în raport de ceea ce exista la vremea respectivă. Chiar şi astăzi dacă li s-ar adresa întrebarea cei doi miniştri nu ar putea să dea decât răspunsul în sine, nu suntem în faţa unui proiect care...", a fost explicaţia lui Oltean, la TVR Info, cu privire la poziţia exprimată de miniştrii Elena Udrea şi Traian Igaş, într-o interperlare parlamentară.

Liderul PSD Victor Ponta a prezentat marţi răspunsul la interpelarea unui deputat din urmă cu două săptămâni când Guvernul, prin semnătura lui Emil Boc, Elena Udrea şi Traian Igaş, spunea că reorganizarea teritorială nu este necesară.

"La interpelări nu răspunzi cu ce se intenţionează, întrebarea vizează o situaţie concretă care presupune un răspuns strict legat de legislaţia în vigoare care se aplică, ori noi vorbim de proiecte care se vor trasnforma în realităţi de acum încolo, poate din toamnă, poate din ianuarie", a menţionat Oltean.

Cât priveşte reorganizarea, secretarul general al PDL a susţinut că şi proiectul UDMR poate constitui o bază de discuţie. "În exerciţiul dialogului politic, luăm în calcul orice variantă care e supusă atenţiei noastre", a spus el. Totuşi, Oltean a considerat că nu este nevoie de niciun referendum privind reorganizarea, nici măcar în zonele locuite de minorităţi.

Democrat-liberalul s-a referit şi la posibilitatea ca pentru eventualele regiuni PDL să susţină candidatura unor independenţi. "Avem experienţă în susţinerea unor oameni din societatea civilă şi pentru parlamentari, şi pentru europarlamentari, şi pentru alte funcţii publice (...) plus că ele aduc un plus de credibilitate partidului căruia i se alătură. Ar fi o modalitate prin care noi încercăm să promovăm, să susţinem personalităţi publice deosebite care se bucură de maximă credibilitate, care să asigure cu certitudine o politică extrem de serioasă în zona respectivă", a spus Oltean.

Întrebat dacă şi Constantin Simirad ar fi printre cei care ar putea fi sprijiniţi, liderul PDL a negat. "Nu, nici într-un caz", a subliniat Oltean.

Liderul PSD Victor Ponta a spus că, pentru a înlătura speculaţiile, a vrut să prezinte presei documentul pe care l-a invocat prima oară sâmbătă, precizând că este vorba de răspunsul scris la o interpelare adresată de deputatul PSD Anghel Stanciu. Documentul, a declarat pesedistul, are semnătura în original a lui Emil Boc, a Elenei Udrea şi a lui Traian Igaş. "Îl avem pe calea cea mai oficială, nu este poziţia PSD, nu este un document secret, este un document public, îl am în original pentru ca dl. Boc, dna Udrea şi dl. Igaş să nu poată să-l conteste", a spus preşedintele PSD.

"Dna Udrea spune că modificarea actualei organizări teritoriale nu este nici oportună şi nici necesară şi că trebuie, ca orice propunere de reorganizare, organizată în cadrul unui proces amplu care să cuprindă studii de fundamentare, o analiză multicriterială, precum şi o componentă de consultare publică largă, iar dl. Traian Igaş spunea că prin modificarea la această dată a organizării vor fi create probleme semnificative în implementarea programului operaţional regional 2007- 2013 şi că <precizez că menţinerea până în 2013 a actualei organizări a fost asumată de ţara noastră prin negocierile de aderare la UE>", a detaliat Ponta conţinutul răspunsului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii