Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Marius Oprea: Băsescu era "beat mangă" şi şi-a amintit de lecţiile de naţional comunism

Istoricul Marius Oprea a comentat joi afirmaţiile lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai despre care a spus că, după natura lor, sunt ale unui om "beat" şi a susţinut că genul de acuzaţii aduse monarhiei de şeful statului seamănă cu cele invocate în trecut de ofiţerii securităţii.

"Am discutat prea mult acest subiect, Casa Regală nu a reacţionat şi nu cred că va reacţiona. Cum să reacţionezi la gestul unui om beat? Mie aşa mi s-a părut, cel puţin după natura afirmaţiilor... Să mă dea domnul Băsescu în judecată dacă vrea. În opinia mea, domnul Băsescu era beat mangă şi nu ştia ce spune şi şi-a adus aminte de lecţiile de învăţământ politico-ideologic din vremea comunistă", a afirmat Marius Oprea, la Antena 3.

Liberalul şi-a continuat presupunerile. "Flutura revista 'Istoria', era de faţă cu domnul Cristoiu, care era redactorul-şef. Probabil că au stat împreună la şpriţ... Haideţi să luăm lucrurile aşa (...) Trebuie să judecăm istoria şi prin acest rol al întâmplării în care un om ostenit, după ce şi-a primit-o de la Curtea Constituţională, după ce şi-a primit-o în certurile cu UDMR-ul vine la domnul Cristoiu care-i prezintă portretul unui om autoritar, fac o supoziţie... e o ipoteză de lucru. După privire şi după natura afirmaţiilor....", a comentat liberalul.

Marius Oprea a mai menţionat că Traian Băsescu "este rodul epocii în care a copilărit, a studiat, s-a format". "Discursul său este unul de tip naţional comunist, din cel care se făcea în camera de învăţământ politico-ideologic la Armată. Nu diferă cu nimic de asta (...) Am avut ocazia să cunosc foşti ofiţeri de securitate şi înainte de '89, în calitate de anchetat, şi după. E exact tipul de discurs pe care l-am auzit de la ei în legătură cu monarhia, cu Regele şi aşa mai departe (...) Cred că domnul Băsescu are o chestie de asta în cap, 'noi de la comunişti învăţăm cutezanţa' şi cred că asta i-a rămas în minte, aşa, ca practică politică. Pentru că ceea ce face dânsul acum seamănă foarte tare cu perioada de instaurare a stalinismului în România", a afirmat liberalul.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară că Regele Mihai a săvârşit un act de trădare în 1947 în momentul în care a abdicat şi a părăsit ţara, catalogându-l drept "slugă la ruşi", spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie precum un criminal de război. Şeful statului a fost întrebat într-o emisiune B1Tv dacă ar fi dat acelaşi ordin precum Ion Antonescu în 1941 "soldaţi români, treceţi Prutul!". "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus Băsescu.

De asemenea, el a făcut o serie de comentarii despre Regele Mihai, fost suveran al statului, prin comparaţie cu Ion Antonescu. "Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare al interesului naţional al României, abdicarea. Din partea regelui, ăsta e punctul meu de vedere (...) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce... Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a mai spus Băsescu, fiind întrerupt de exclamaţia prezentatorului care a schimbat subiectul discuţiei.
Categorie articol: 

Comentarii