Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Corlăţean: Parlamentarii vor finaliza procedura de ratificare privind scutul SUA la momentul oportun

Parlamentarii vor ratifica procedura de ratificare a acordului între SUA şi România privind participarea la sistemul antirachetă la momentul oportun, a declarat miercuri preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean.

Membrii comisiilor de politică externă şi de apărare ale Parlamentului României, precum şi cu cei din Grupul de prietenie România-SUA, au avut miercuri o întâlnire cu subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, pentru discuţii despre sistemul antirachetă.

La finalul discuţiilor, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a declarat că întâlnirea a fost extrem de utilă, în condiţiile în care, după finalizarea negocierilor între România şi SUA pe tema sistemului de apărare antirachetă şi semnarea acordului de către Guvernele român şi american, urmează procedura ratificării. "A existat şi anterior o informare reciprocă permanentă din partea autorităţilor române guvernamentale care negociază şi din partea autorităţilor americane, aşa că ştiam evoluţia negocierilor, dar discuţiile de azi (miercuri - n.red.) ne-au ajutat foarte mult, pentru că Comisiile de politică externă şi de apărare din cele două Camere vor finaliza procedura de ratificare la momentul oportun", a afirmat Titus Corlăţean.

El a adăugat că discuţiile cu delegaţia americană au pus în evidenţă relaţia şi parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, dar şi contribuţia pe care o va avea România la securitatea internaţională prin participarea la proiectul american, care va deveni ulterior parte componentă a sistemului antirachetă al NATO.

Titus Corlăţean a precizat că parlamentarii români i-au adresat oficialului american întrebări legate de costurile sistemului.
"Au fost întrebări legate de costuri. Partea română nu suportă costuri în acest proiect. Partea americană este cea care asigură bugetul respectiv. Nu există consecinţe de mediu sau negative. Parlamentarii s-au putut lămuri asupra aspectelor pe care doreau să le cunoască", a mai declarat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, care a dat asigurări că parlamentarii nu au exprimat îngrijorări sau îndoieli în discuţia cu Ellen Tauscher.

Cea de-a şaptea rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl dezvolte în Europa va avea loc miercuri, la Bucureşti, în condiţiile în care textul acordului aflat în negociere este, în mare parte, convenit.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi că baza de la Deveselu, din judeţul Olt, a fost aleasă ca loc de amplasare a elementelor sistemului american de apărare antirachetă pe care le va găzdui România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro