Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Boc a vorbit cu Pambuccian pe tema felului în care au apărut informaţii despre creşterea salariilor

Premierul Emil Boc şi liderul grupului deputaţilor minorităţilor Varujan Pambuccian au avut o discuţie legată de modul în care au apărut în presă speculaţiile privind creşterile salariale, Pambuccian precizând că nu a făcut nicio o afirmaţie legată de creşteri începând cu 1 octombrie 2011.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu a precizat că cei doi au avut o discuţie lămuritoare, deputatul din partea comunităţii armene susţinând că nu-i aparţine declaraţia privind creşterea salariilor în sectorul public de la 1 octombrie. "Domnul Varujan Pambuccian l-a asigurat pe premier că nu a spus aşa ceva", a declarat Voinescu. Democrat-liberalul a acuzat faptul că Pambuccian a fost citat în presă cu o afirmaţie care nu-i aparţine, în timp ce Kelemen Hunor nu a fost preluat după ce a negat existenţa discuţiei în coaliţie pe tema salarizării publice.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a susţinut că informaţia a cărei sursă a fost indicată ca fiind Varujan Pambuccian nu este consistentă cu comportamentul politic al deputatului care, în mod constant, s-a arătat reţinut în ceea ce priveşte cheltuielile publice. "Domnul Pambuccian este unul din membrii coaliţiei foarte atent la chestiunile de risipă bugetară şi de cedare populistă în ceea ce priveşte executarea bugetului. De altfel, domnia sa are în general viziuni destul de pesimiste în legătură cu viitorul şi el este recunoscut în coaliţie ca vocea care spune: <Vor veni vremuri grele. Nu risipiţi.>", a mai spus Sever Voinescu.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu a afirmat luni că nu s-a discutat în coaliţie creşterea salariilor bugetarilor şi a subliniat că ea nu va avea loc de la 1 octombrie 2011, ci începând cu 1 ianuarie 2012, în funcţie de fundamentarea economică.

"În coaliţie astăzi nu s-a discutat subiectul creşterii salariilor. Nimeni nu are în intenţie ca de la 1 octombrie să existe o creştere a salariilor", a subliniat Voinescu.

"Evident că din punct de vedere politic toată lumea îşi doreşte ca prosperitatea să fie cea mai importantă caracteristică a vieţii românilor, evident că orice om politic îşi doreşte să fie parte a unei coaliţii sau guvern care acordă mijloace de trai suplimentare sau posibilitatea accesului la mijloace de trai suplimentare pentru toţi românii. Dar avem o responsabilitate a echilibrului economic naţional, a bugetului", a adăugat el, precizând că PDL nu are dreptul să cedeze "primelor impulsuri populiste".

"Nimeni în coaliţie, cel puţin la discuţia de astăzi, nu a dat semne de slăbiciune populistă. Toată lumea în coaliţie înţelege exact care sunt imperativele economice în acest moment", a mai spus Voinescu.

El a susţinut că discuţiile care vizează majorarea salariilor "urmează a avea loc şi nu pot avea sens decât după 1 ianuarie", când creşterile pot fi fundamentate pe o creştere economică, ţinând cont şi de înscrierea în ţinta de deficit pe 2012 şi de evoluţiile crizei economice globale.

Premierul Emil Boc a afirmat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că în cadrul coaliţiei nu s-a discutat despre majorarea salariilor bugetare din octombrie 2011, precizând că obiectivul în acest sens este 1 ianuarie 2012.

"Nu s-a discutat nimic de majorarea salariilor în luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând cu 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creşterea economică, de încadrarea în plafonul de bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului din 2012", a spus Boc, referindu-se la informaţiile din mass-media despre mărirea salariilor de la 1 octombrie 2011.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni că în acest moment discuţia despre majorarea salariilor este prematură.

"E prematur să discutăm despre majorarea salariilor", a spus Ialomiţianu.

El a precizat că prioritară este rectificarea bugetară, iar obiectivul ei "se referă la bani pentru investiţii, cu ocazia rectificării vom da bani pentru investiţii".

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat luni, pentru NewsIn, că în cadrul coaliţiei nu s-a luat vreo decizie în sensul majorării salariilor începând cu luna octombrie 2011, ci s-a discutat doar despre recuperarea tăierilor făcute anul trecut, dar din 2012.

Întrebat dacă în coaliţie s-a luat decizia majorării salariilor bugetarilor începând cu 2011, Kelemen a răspuns că nu. El a explicat că discuţiile din coaliţie au fost purtate "în sensul că anul viitor, în funcţie de ce posibilităţi sunt, aşa cum am promis, să repunem din salariile tăiate". "E aşa cum am promis, deci nu e nicio noutate şi în sensul ăsta am discutat. Ca anul viitor, în funcţie de buget (să se majoreze salariile actuale - n.r.), dar premisele sunt pozitive, în sensul chiar de a recupera din salariile pierdute, dar de anul viitor", a explicat liderul UDMR.

"Nu cunosc declaraţiile lui Pambuccian, dar astfel de discuţii astăzi în coaliţie nu au existat, privind octombrie 2011", a mai menţionat Kelemen, referindu-se la informaţiile date de liderul minorităţilor altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian care a anunţat luni că s-ar fi stabilit în coaliţie majorarea salariilor bugetarilor din octombrie 2011.

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie majorate totuşi chiar începând din 2011, liderul UDMR a răspuns că nu poate spune ce este exclus sau nu.

"Nu am discutat despre salariile din 2011, ci doar posibilitatea de a mări anul viitor, dar nici aici nu am discutat în prea multe detalii, până nu vedem bugetul. A fost o discuţie mai mult ipotetică", a întărit el.
Categorie articol: 

Comentarii