Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Boc: Proiectul reorganizării administrativ-teritoriale nu este abandonat

Primul-ministru Emil Boc a afirmat că subiectul reorganizării administrative va fi reluat săptămâna viitoare în coaliţie, în paralel cu chestienea descentralizării, despre care a spus că întâmpină piedici în interiorul ministerelor.

"Proiectul reorganizării nu este abandonat. În coaliţie s-a decis ca pe 8 august să avem o discuţie pe marginea acestui subiect pe două componente: variante ale propunerii de reorganizare şi continuarea procesului de descentralizare, adică de a trimite spre autorităţile locale atribuţii şi patrimoniu", a afirmat Boc, luni seară, precizând că nu există "o unitate de vederi" pe reorganizare. De altfel, Boc a confirmat indirect şi afirmaţia preşedintelui Băsescu, potrivit căruia ar exista opoziţie la reorganizare şi în interiorul PDL, preşedintele PDL recunoscând că decizia privind iniţierea reorganizării nu a fost adoptată în unanimitate de către Biroul Permanent Naţional al partidului.

În schimb, Boc a subliniat că acordul pe desecentralizare este unanim în coaliţia de guvernământ, opoziţia survenind în această chestiune din partea birocraţiei din ministere. "Prima tendinţă a unui om din subordinea ministrului este să spună <nu> la descentralizare. Când s-a decis trimiterea spitalelor spre autorităţile locale, ministrul Cseke îmi explicau că veneau la el oameni din minister şi îi spuneau: <Domnul ministru, nu se poate să daţi acest drept primarilor pentru că acum aveţi control, influenţă în toate judeţele.> Vă daţi seama că un ministru care nu are voinţă să facă descentralizarea merge în minister şi cei de acolo îi spun cum să nu se facă, dar ministrul Cseke a avut voinţă şi a făcut-o", a declarat Boc în cadrul unei emisiuni televizate.

Boc a menţionat sănătatea şi educaţia ca domenii în care miniştrii şi-au impus voinţa asupra birocraţiei din ministere care, de fapt, îşi doreşte pentru sine putere şi influenţă. Întrebat care sunt ministerele unde înalţii funcţionari au reuşit să întârzie sau să blocheze decentralizarea, Boc a răspuns: "Toate celelalte care nu au făcut descentralizarea."
Categorie articol: 

Comentarii