Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Boc merge în China însoţit de miniştrii Kelemen Hunor, Ion Ariton, Teodor Baconschi şi Anca Boagiu

Premierul Emil Boc va efectua în perioada 10-16 august o vizită de lucru în Republica Chineză, în cadrul căreia va avea convorbiri cu preşedintele Hu Jintao şi primul ministru Wen Jiabao, din delegaţia sa făcând parte şi miniştrii Kelemen Hunor, Ion Ariton, Teodor Baconschi şi Anca Boagiu.

Premierul va mai participa şi la Forumul economic româno-chinez, care se va desfăşura la Beijing, precum şi la deschiderea competiţiei sportive Universiada 2011, informează Guvernul.

Miniştrii care îl vor însoţi pe premier vor avea întrevederi cu oficialităţi chineze din sectorul propriu de activitate. De asemenea, delegaţia oficială va fi însoţită de o delegaţie de oameni de afaceri care vor participa la Forumul economic româno-chinez de la Beijing. Potrivit Guvernului, această delegaţie a fost propusă de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti. Oamenii de afaceri vor suporta, din bugetul propriu, toate cheltuielile privind deplasarea lor în RP Chineză.

Premierul Emil Boc va susţine declaraţii de presă, la Salonul Oficial din cadrul Aeroportul Henri Coandă, miercuri 10 august, la ora 15.50.

Vizita în China, prima pe care Emil Boc o întreprinde de când conduce guvernul român, confirmă importanţa pe care Bucureştiul o acordă dezvoltării relaţiilor cu acest actor internaţional important, a arătat şeful diplomaţiei române.

Teodor Baconschi a declarat în interviul pentru NewsIn că Emil Boc este singurul şef de guvern din Uniunea Europeană invitat la ceremonia de deschidere a Universiadei.

Cu ocazia deplasării în China, premierul Emil Boc va avea discuţii bilaterale cu omologul său chinez, Wen Jiabao, şi va fi primit de preşedintele chinez, Hu Jintao, a precizat şeful diplomaţiei române.

Opoziţia a criticat în repetate rânduri guvernanţii că nu acordă o atenţie suficient de mare dezvoltării relaţiilor cu China, în condiţiile în care această ţară poate deveni un investitor cu greutate, mai ales în contextul crizei economice globale. În plus, criticii reproşează Ministerului de Externe că postul de ambasador în această ţară importantă este vacant de opt luni, după ce fostul ambasador, Viorel Isticioaia-Budura, care se afla de opt ani la Beijing, a fost numit director general pentru Asia în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat într-un intervi pentru NewsIn că speră ca noul ambasador al României la Beijing - al cărui nume nu l-a dezvăluit - să ajungă la post până în septembrie.

Ultima vizită a unui oficial român în China datează din noiembrie anul trecut, când ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a fost în vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia omologului său chinez, Liang Guanglie.

Preşedintele Traian Băsescu a fost în vizită oficială în China în 2008.

În 2004, cu prilejul vizitei de stat în România a preşedintelui R.P. Chineze, Hu Jintao, s-a semnat Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare.
Categorie articol: 

Comentarii