Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Baconschi a deplâns resurgenţa extremismului şi naţionalismului în discuţii cu Juppe şi Fratini

Ministrul Teodor Baconschi a deplâns resurgenţa extremismului şi a naţionalismului în Europa, în discuţiile cu omogul său francez, Allain Juppe, şi cu şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, la reuninea PPE care a avut loc la Bordeaux.

Ministrul Teodor Baconschi scrie, pe blogul său, că la reuniunea de la Bordeaux şefii diplomaţiilor europene afiliaţi Partidului Popular European au analizat situația minorităților religioase pe fondul turbulențelor din lumea musulmană. "Ne preocupă în mod special, în acest moment, drepturile creștinilor și ale celorlalte minorități în Africa de Nord, dar și în Orientul Mijlociu sau în Pakistan. Ca miniștri de externe și ca populari europeni cerem tuturor statelor să respecte demnitatea umană și drepturile identitare și religioase ale minorităților", scrie ministrul român de externe.

În ceea ce privește summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc săptămâna trecută la Varşovia, şeful diplomaţiei române arată că participanţii la reuniunea de la Bordeaux au căzut de acord că trebuie menținut un echilibru între Sud și Est, între cele două zone unde UE este chemată să extindă cultura libertății și o democrație reală. "Trebuie să folosim mai mult instrumentele de care dispunem, inclusiv fondurile UE pentru democrație (un miliard de euro de care puțini știu)", notează ministrul Teodor Baconschi.

El menţionează, de asemenea, că a avut discuţii cu omologii din Franţa şi Italia, în care a a deplâns resurgența unui extremism și a unui naționalism închistat de care credeam că am scăpat în Europa. "Partidul Popular European este primul chemat să combată populismul xenofob, care în vremuri de criză poate prinde avânt. Popular și populist trebuie să fie astăzi, mai mult ca oricând, antonime radicale", conchide şeful diplomaţiei române.

Ministrul Teodor Baconschi a participat vineri şi sâmbătă la reuniunea miniştrilor de externe membri ai grupului politic PPE, care a avut loc la Bordeaux, în Franţa.
Categorie articol: 

Comentarii