Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Băsescu spune că România este interesată ca în relaţia cu Ucraina să există o atmosferă de încredere

Preşedintele Traian Băsescu la primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grişcenko, spunându-i acestuia că România este interesată să îşi dezvolte relaţiia cu Ucraina şi să există "o atmosferă de încredere" între cele două ţări.

"Mă bucură vizita dvs la Bucureşti, domnule ministru. Suntem deosebit de interesaţi să dezvoltăm relaţia cu Ucraina, să existe o atmosferă de încredere între cele două ţări, pentru că, iată-ne, suntem vecini", a spus Băsescu.

În replică, ministrul ucrainean i-a înmânat şefului statului o scrisoare din partea preşedintelui Viktor Ianukovici, în care acesta îşi exprimă recunoştinţa pentru participarea României la summit-ul dedicat împlinirii a 25 de ani de la accidentului nuclear de la Cernobîl de pe 19 aprilie.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat miercuri că o întâlnire la vârf româno-ucraineană este posibilă doar după finalizarea "pachetului juridic bilateral", dar nu a precizat ce ar cuprinde acest set de documente.

Întrebat dacă este posibilă o întâlnire la nivel de preşedinţi, ministrul Teodor Baconschi a afirmat că a convenit împreună cu partea ucraineană ca echipele să finalizeze pachetul juridic bilateral cât de repede se poate. "Această nouă substanţă va comporta necesitatea unei întâlniri la vârf. Şi vom stabili împreună cadrul cel mai adecvat pentru ca o astfel de întâlnire la vârf să aibă loc", a spus ministrul român de externe, fără a da alte detalii.

Şeful diplomaţiei române s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti cu omologul său ucrainean, Kostiantin Grişcenko.

Vizita lui Kostiantin Grişcenko - aşteptată de mai bine de un an - este prima a unui ministru ucrainean de externe la Bucureşti după ce fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, însoţit de ministrul său de externe, a fost prezent în România la summitul NATO din aprilie 2008.

România şi Ucraina au avut în ultimii ani numeroase puncte de divergenţă, în general legate de dispute teritoriale, proiectul canalului Bîstroe sau situaţia minorităţilor, totul culminând în 2009 cu un scandal de spionaj.

Relaţiile politice la nivel înalt, care au mers pe un trend descendent şi chiar au trecut prin momente tensionate în mandatul preşedintelui prooccidental Viktor Iuşcenko, au stagnat odată cu venirea la conducerea Ucrainei, la începutul anului 2010, a lui Viktor Ianukovici, considerat prorus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro