Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Băsescu: Nu am fost absolvent de liceu de 10, nota de la Bacalaureat a fost pe la 7,40 - 7,50

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni, la TVR1, că rezultatele de la Bacaureatul din vara lui 2011 arată că reforma Marga a fost un eşec şi a precizat că, în ceea ce-l priveşte, nu a fost un absolvent de liceu de nota 10, ci mai degrabă de 7,50.

Şeful statului a fost întrebat despre situaţia de la Bacalaureatul din 2011. "Dacă citiţi raportul Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, veţi constata că asta era evaluarea de acum trei ani. S-a tergiversat mult introducerea noii Legi a educaţiei. Reforma Marga a fost un mare eşec şi rezultate s-au văzut după vreo 10 ani - desfiinţarea liceelor profesionale, scoaterea tehnicienilor din sistemul de învăţământ - a fost o mare eroare. Mi-aduc aminte că m-am bătut atunci că se desfiinţau şi liceele care ţineau de Ministerul Transporturilor - liceele de căi ferate, de aviaţie, liceele auto, de plângeam eu că nu se mai fac tinichigii şi mecanici auto. A fost o mare eroare şi acum vedem rezultatele. Trebuie aplicată noua Lege cu toată fermitatea şi trebuie să găsim formule să dăm o şansă acestor copii", a susţinut Băsescu.

"Să sperăm că în toamnă vor lua Bacalaureatul (elevii care nu au trecut la examenele din vară - n.r.). Pe de altă parte, şi copiii trebuie să înţeleagă că nu se mai poate lua Bacalaureatul copiind. Trebuie să mergi şi puţin la şcoală, trebuie să avem şi dascăli pregătiţi. Că am avut două şocuri în această vară, Bacalaureatul şi pe urmă examenul de definitivat pentru dascăli, care ne-a arătat că doar 30% se califică să fie profesori. Până la toamnă, Ministerul Educaţiei va trebui să ia măsuri să concentreze copiii acolo unde există şi profesori. Ştiu povestea: 'Daţi-ne bani mai mulţi şi vom fi profesori mai buni'. Spun şi eu: deocamdată cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cei mai bine plătiţi din România. Şi eu aş vrea să lucrez 16 ore şi să mai fac şi meditaţii pe urmă", a considerat preşedintele.

El a ţinut să precizeze că nu generalizează în privinţa pregătirii profesorilor. "Îmi aduc aminte dascălii mei din liceu - toţi îmi generează respect, dar unii din ei îmi generează oarecare teamă şi acum, dacă m-aş întâlni cu ei, datorită exigenţei pe care o aveau", a povestit Băsescu.

Întrebat despre propria medie la Bacalaurea, preşedintele a precizat că nu-şi aminteşte, dar că, oricum, nu a fost "strălucită". "Nu am fost un absolvent de 10. Cred că a fost pe la 7,40-7,50, undeva pe acolo", a răspuns el.
Categorie articol: 

Comentarii