Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Antonescu: Ce s-a întâmplat cu datoriile Rompetrol? Le-a reeşalonat dl Băsescu şi Guvernul său?

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întrebat vineri ce s-a întâmplat cu datoriile Rompetrol, fosta companie a lui Dinu Patriciu, şi dacă Traian Băsescu "le-a pus la secret", după ce anterior "deplângea" că acestea grevau asupra bugetului naţional.

"Ce să vorbim de contradicţiile dlui Băsescu, care la sfârşitul anului trecut deplângea şi găsea cumva - în mod demagogic, evident - ca una dintre cauzele incapacităţii bugetului României de a acoperi nevoile, faptul că nu şi-a plătit Rompetrol datoriile şi că sunt 600 de milioane de euro care nu vin. Ce s-a întâmplat cu datoriile Rompetrol între timp? Le-a reeşalonat dl Băsescu şi Guvernul său şi le-au pus la secret? Da sau nu? Poate e o întrebare!", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă. Aluzia la datoriile fostei companii a lui Dinu Patriciu, cu care liderul PNL pare a fi în dispută de câteva luni, apare în contextul în care vineri Patriciu a pledat într-un editorial în ziarul său, Adevărul, pentru înfiinţarea unei noi formaţiuni politice şi a criticat din nou lipsa de soluţii a USL.

De altfel, Crin Antonescu a ironizat şi "eforturile" actualei puteri de a înfiinţa un nou partid prin ruperea PNL sau PSD. "Eforturile lor caraghioase de a sugera crearea unor partide în PNL, din PNL, în PSD, din PSD, <albe ca zăpada>, care apar la stânga, care apar la dreapta, care apar la mijloc... Toate aceste lucruri nu-i pot păcăli pe români şi, în orice caz, nu ne pot păcăli pe noi, cei din USL. Toată propaganda lui Traian Băsescu nu poate fi sincer crezută decât de cineva precum Mircea Cărtărescu. În ce ne priveşte pe noi, suntem hotărâţi, suntem uniţi şi nu există nici un fel de dubiu", a subliniat el.

Grupul Rompetrol ar putea emite obligaţiuni sau ar putea contracta un împrumut dacă ar ajunge la o înţelegere cu Guvernul pentru a-şi plăti datoriile către statul român, declara, la Alma Ata, în martie, preşedintele grupului, Tolegen Bozjanov.

Rompetrol, care este controlat în totalitate de compania KazMunaiGaz, deţinută de statul kazah, a propus, în ianuarie, să plătească doar o parte din datoria de 515 milioane de euro către România, restul urmând să-l folosească pentru modernizarea rafinăriei Petromidia.

Rompetrol şi-a plătit anul trecut o parte din datorii, prin conversia a 1,97 miliarde lei în acţiuni la rafinăria Petromidia, cedând statului 44,7% din acţiuni. Statul român susţine însă că datoria Rompetrol se poate stinge fie prin plata integrală a sumei datorate, fie printr-o conversie în acţiuni a datoriei totale.

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pe 25 februarie că este foarte puţin probabil ca statul să accepte oferta făcută de Rompetrol, de a-şi plăti doar o parte din datorie.

Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. În contul obligaţiunilor, Rompetrol Rafinare a plătit către MFP în baza Convenţiei de Emisiune, până la 30 septembrie, aproximativ 330 milioane dolari.

În prezent, Grupul Rompetrol continuă discuţiile cu Ministerul Finanţelor Publice pentru identificarea unor soluţii privind plata datoriilor grupului către statul român.

În august 2010, preşedintele Traian Băsescu declara că "magnaţii", printre care şi Dinu Patriciu, deşi au datorii la stat, sunt "cei mai împotriva taxelor şi dau lecţii"." Cei mai împotriva taxelor îl vedem de domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu, care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la Kaz Munai (...) A încercat Kaz Munai să-şi facă o mărire de capital să nu... Domnul Patriciu n-a întrebat pe nimeni ...", a acuzat Băsescu. În decembrie 2010, preşedintele îl acuza pe Patriciu că a încercat "să deprecieze valorea acţiunilor Rompetrol de la data la care dânsul a vândut şi asta înseamnă că statul român ar trebui să încaseze doar vreo 250-300 de milioane".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro