Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Anastase: UDMR să nu se îngrijoreze, nu se vor pierde drepturile minorităţilor, rezolvăm la Senat

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a explicat că propunerea legislativă privind eliminarea predării istoriei și geografiei în limba minorităților e una "nefericită", asigurând că la Senat va exista mobilizarea necesară pentru ca proiectul să nu întrunească voturile pentru a fi admis.

"Pe marginea acestei iniţiative, care din punctul nostru de vedere este clar una nefericită, exista un raport de respingere, care a fost supus dezbaterii plenului, iar la vot final nu a întrunit numărul de voturi necesare, fiind lege organică. Procedura este că intră în dezbaterea pe articole şi se supune la vot adoptarea legii. Ei bine, nu am mai avut timp să intrăm în această a doua procedură pentru că a expirat timpul alocat dezbaterii. Suntem prima cameră sesizată (...) se duce la Senat. Lucrurile acestea se întâmplă zilnic, există nu ştiu câte proiecte, în general cele care nu sunt importante şi care nu beneficiază de atenţie", a explicat Anastase, la TVR Info.

Ea a admis că la Senat puterea are o majoritate foarte fragilă, dar a punctat că şi opoziţiei îi trebuie "majoritate calificată s-o adopte". "Eu nu cred că se va pierde absolut nimic (din drepturile deja obţinute - n.r.), în Senat e nevoie de o majoritate de jumătate plus unu, vorbim de o condiţie cât se poate de clară şi nu mă îndoiesc că va exista o mobilizare, aşa cum facem şi noi de fiecare dată când suntem cameră decizională. Nu este cazul să ne îngrijorăm, sunt convinsă că nici partenerii noştri din UDMR nu se vor îngrijora pe termen lung pentru că de fiecare dată PDL a fost un partener loial tuturor membrilor coaliţiei", a susţinut Anastase.

"Sunt de acord că trebuie să existe mai mare disciplină în ceea ce priveşte prezenţa membrilor din toate grupurile parlamentare care formează majoritatea", a susţinut ea, adăugând că a avut o discuţie cu colegii de partid care sunt şi lideri centrali, dar şi lideri parlamentari, pentru a le solicita asigurarea prezenţei la Cameră.

Anastase a lăudat "loialitatea" UDMR-ului în perioada de guvernare şi şi-a arătat scepticismul în privinţa unei apropieri de opoziţie. Ea a povestit că, la moţiunea simplă pe Sănătate, PNL ar fi folosit un dublu limbaj. "Acum o săptămână, s-au dus la UDMR şi au spus că intenţionează să nu voteze moţiunea simplă şi atunci votul să fie secret (...) Şi într-adevăr au votat bloc, pentru moţiune. Deci există un limbaj probabil pentru PSD şi unul pentru UDMR", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cât priveşte celelalte proiecte solicitate de UDMR, Anastase a asigurat că raportul pe Statutul minorităţilor naţionale va fi finalizat în scurt timp.

Kelemen Hunor a declarat marţi, pentru NewsIn, că adoptarea tacită a eliminării predării istoriei și geografiei în limba minorităților a fost cauzată de indisciplina puterii, ai cărei deputaţi au absentat, şi a adăugat că dacă propunerea trece de Senat, coaliţia e pusă sub semnul întrebării.

"E vorba de comportamentul şi atitudinea colegilor din coaliţie care nu au venit nici acum, nici acum două săptămâni să adoptăm şi a trecut tacit. Avem o nemulţumire destul de puternică faţă de acest comportament pentru că aşa nu se poate guverna. Noi pe hârtie avem majoritate, dar practic această majoritate nu funcţionează de două luni de zile, este un semnal de alarmă. Nu avem certitudinea că proiectele vor fi respinse, rămâne o atmosferă de neîncredere", a indicat preşedintele UDMR problema care a condus la adoptarea tacită a propunerii legislative de eliminare a predării istoriei şi geografiei în limba minorităţilor.

"Dacă trece şi de Senat, atunci soarta coaliţiei rămâne sub semnul întrebării, foarte, foarte puternic", a mai spus Kelemen. El a adăugat că a primit însă asigurări din partea partenerilor de guvernare că situaţia se va reglementa .

Propunerea legislativă care vizează eliminarea din Legea educației naționale a predării istoriei și geografiei României în limba minorităților naționale a fost aprobată tacit de Camera Deputaților, întrucât termenul stabilit pentru dezbatere și vot final, 1 mai 2011, a fost depășit.

Proiectul, inițiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea din Legea educației naționale a alineatului care prevede ca în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplinele Istoria, Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Propunerea intrase în plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru învățământ. Guvernul nu a transmis Parlamentului un punct de vedere asupra acestui proiect.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro