Mergi la conţinutul principal

Politică pe pâine. Pâine neagră

Îngrijorarea lui pare extrem de serioasă având în vedere că fenomenul a fost recunoscut şi de actorii direct implicaţi pe piaţa cerealelor. Fermierii nu au avut reţineri în a declara tranşant că circa 40 - 50 % din cantitatea de cereale tranzacţionată este la negru, morarii şi brutarii plusând că 75% din pâinea comercializată în România provine din economia subterană. Inclusiv premierul Emil Boc a făcut câteva aprecieri legate de acest aspect, prezentând totodată şi o primă măsură menită a diminua fenomenul - Programul "Primul siloz" - prin care fermierii să fie ajutaţi să-şi adăpostească în condiţii viabile recolta, să nu mai fie nevoiţi să facă jocurile samsarilor.

Eu sunt total de acord că există o piaţă neagră a grâului, care produce mari pierderi bugetului de stat, o piaţă supusă permanent tensiunilor, predispusă la tot felul de speculaţii, o piaţă care dezavantajează clar jucătorii corecţi. De asemenea, sunt de acord că există o piaţă neagră a pâinii, care musteşte de ilegalităţi. O piaţă "murdară" în care să joci legal e sinucidere curată. Iar lucrurile astea se ştiu de mulţi ani! Numai că, interesele în aceste domenii sunt uriaşe, ambele aducând partidelor, mai ales în campanii electorale, milioane de euro - bani negri. Bani obţinuţi la negru şi, deci, cheltuiţi la negru. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, aruncaţi o privire prin Parlament, prin "elita" lumii politice, prin lumea aşa zişilor simpatizanţi, şi vedeţi câţi din ei au afaceri în agricultură, intermediere, transport şi export de cereale, procesare cereale, zootehnie. Înţelegeţi acum de ce s-a tăcut mâlc atâta amar de vreme? În plus, gândiţi-vă că în România sunt milioane de mici agricultori şi mii de mori sau brutării. Asta da masă de manevră electorală! Înţelegeţi acum şi mai bine de ce niciodată nimeni n-a avut vreun interes să cureţe din temelii aceste pieţe.

Acum, nu vă gândiţi că dintr-o dată, în 2009, a dat cinstea şi corectitudinea în politicieni, de au început să ţipe în gura mare că aşa nu se mai poate. Nici pomeneală! Traversăm doar o perioadă extrem de tulbure, fără precedent în istoria modernă a României - o criză economico financiară de proporţii. Iar în acest context, gaura în bugetul statului a ajuns atât de mare încât au început până şi ei să se teamă. Dar, fiţi liniştiţi, nu mor ei de mila sau de grija noastră, că nu vor mai fi bani pentru salarii, pensii, sănătate sau învăţământ. Nici pomeneală! Ei sunt de-a dreptul înnebuniţi că, odată cu colapsul bugetului, automat şi marile lor afaceri vor intra în comă. De aici această isterie cu evaziunea fiscală din agricultură care odată stârpită ar putea salva bugetul statului! Eu vă garantez că dacă s-ar tăia în carne vie, agricultura chiar ar putea fi o soluţie salvatoare. Numai că, tipic pentru România, sunt convinsă, băieţii deştepţi, nici măcar cu cuţitul la os nu vor fi dispuşi să se sacrifice. Aşa că, vă garantez, toată această mega luptă se va reduce doar la controale "de faţadă", la şosea, probabil nişte milioane de euro pentru "Primul siloz" şi o reducere a TVA-ului de la 19 la 5% - măsuri de care, să fim sinceri, cel mai mult tot ei vor profita.

În concluzie, da, agricultura ar putea contribui decisiv la construcţia bugetului de stat, cu două condiţii: sprijin real pentru agricultori şi stârpirea din temelii a pieţelor negre, a grâului şi a pâinii. Dar nu cu jumătăţi de măsură, ci cu un program dur, care să conţină sancţiuni drastice: amenzi consistente, confiscări de bunuri şi, de ce nu, dosare penale, pe toată filiera de produs. Şi, cel mai important, regula asta să fie una pentru toţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro