Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politia va imparti amenzi celor care si-au vindut masinile si nu le-au radiat

De la inceputul acestui an, 11 braileni au cerut sprijinul Serviciului Politiei Rutiere Braila pentru a-i depista pe cei carora le-au vindut autoturismele, fara a intocmi documentele legale. Pentru ca s-au saturat sa plateasca impozite pentru masinile pe care nu le mai aveau, oamenii s-au decis, intr-un final, sa le radieze, dar nu au mai reusit sa dea de actualii proprietari, unele masini fiind vindute si revindute, de atunci, de mai multe ori. Anul trecut, politistii rutieri au inregistrat peste 100 de astfel de cereri, multe dintre ele vizind autoturisme vindute chiar inainte de anul 2000.
Depistarea actualilor proprietari nu intra in atributiile curente ale politistilor rutieri, iar activitatile desfasurate pentru gasirea acestora implica consum de carburant ce nu poate fi justificat si implicarea unor politisti ce vor fi scosi din activitatile curente. Din aceste considerente, oamenii legii au decis sa inceapa sanctionarea contraventionala a celor care nu-si radiaza autoturismele in termenul prevazut de lege chiar cu cei care le solicita sprijinul. Pina la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, persoana detinatoare a unui autovehicul care il instraina si nu perfecta documentele in termen de 30 de zile putea fi sanctionata cu amenda contraventionala de la 1,5 milioane la 5 milioane lei. Conform noilor reglementari, cei care nu inteleg sa ajunga la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor in termenul mai sus precizat risca sanctiuni cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, un punct avind o valoare de 39 lei.
"Aceasta activitate nu este una simpla si necesita numeroase verificari in teren. De cele mai multe ori cetatenii vin cind pierd firul vinzarilor succesive si noi trebuie sa alergam dupa copite de cai morti. Aceasta activitate implica un volum ridicat de timp si de resurse, ma refer aici la carburanti, pe care le-am folosi pentru efectuarea unor activitati strict in conformitate cu prevederile legale, anume activitati care concura la reducerea gradului de victimizare a populatiei prin accidente rutiere. In tara, majoritatea Serviciilor de Politie Rutiera nu primesc astfel de cereri, dar noi am dat dovada de o solicitudine excesiva pentru ca nu de putine ori persoanele solicitante aveau o stare materiala precara, erau in virsta ori aveau afectiuni medicale vizibile si atunci am dorit sa venim in sprijinul cetatenilor. Dar aceasta solicitudine a noastra nu mai poate continua in acesti termeni, pentru ca este la indemina oricarui cetatean care intelege sa-si vinda un autovehicul sa perfecteze in 30 de zile documentele legale. Vom proceda la aplicarea de sanctiuni celor care vin sa ne ceara sprijinul, pentru ca altfel ajungem la o situatie cind nu putem justifica nici carburantul pe care il folosim pentru aceste activitati, care nu sint in conformitate cu atributiunile noastre curente. Mai mult, prin afectarea unor lucratori pentru aceste activitati, ii scoatem din locurile unde ar trebui sa vegheze si sa asigure un climat de normalitate in traficul rutier. Calea legala este de a se adresa instantei de judecata, care va constata faptul vinzarii si va obliga pe cel aflat in culpa sa perfecteze documentele legale", ne-a precizat subcomisar Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii