Mergi la conţinutul principal

Polițiștii atrag atenția căruțașilor asupra riscurilor la care se expun când circulă pe drumurile publice

* să nu conducă atelajul dacă sunt băuți, drogați ori au luat medicamente cu efecte similare, căruța să fie vizibilă în trafic, să nu intre pe drumurile publice pe care este interzis accesul căruțelor - sunt doar câteva dintre regulile de care trebuie să țină cont pentru a nu lua amendă de la polițiști * atenționările oamenilor legii vin în ideea de a preveni accidentele rutiere grave în care sunt implicate căruțele

 

 

Un bărbat de 74 de ani a căzut dintr-o căruță pe asfalt și s-a rănit destul de serios, zilele trecute. Septuagenarul este din comuna Tufești și stătea deasupra baloților de paie cu care era încărcat atelajul hipo. Căruța era condusă de un alt bărbat de 47 de ani, aflat sub influența alcoolului, iar la intrarea pe un drum județean de pe un drum de pământ, încărcătura a început să se balanseze, iar cel care-l însoțea a căzut, suferind fracturi.

Acesta e cel mai recent exemplu și de la care polițiștii au început o campanie de informare a conducătorilor de atelaje, deoarece mulți dintre ei ajung să fie implicați în accidente rutiere grave. “În mediul rural, o categorie importantă de participanți la trafic o constituie conducătorii de atelaje. Aceștia, pe fondul nepăsării față de regulile pe care ar trebui să le respecte atunci când circulă pe drumurile publice și, deseori, al consumului de băuturi alcoolice, ajung să fie implicați în accidente rutiere grave. Conducătorii de atelaje trebuie să știe că sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, pe drumurile naționale, în municipiuu și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului și că pe drumurile publice pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracțiune animală trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila. Lista cu “ce trebuie să știe” continuă cu dotarea obligatorie a căruței: două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, în față, și două dispoziții florescent-reflectorizante de culoare roșie în spate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului. În cazul ploilor torențiale, ninsorilor, ceței dense, nopții ori alte condiții meteorologice ce reduc vizibilitatea, căruța trebuie să fie dotată în plus cu cel puțin o lumină de culoare albă sau galbenă, în partea laterală stângă, situată mai sus de nivelul roților. Mai mult, căruțașii trebuie să aplice pe harnașamentul animalului trăgător materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie văzut cu ușurință de către ceilalți participanți la trafic. Iar plăcuțele cu numărul de înregistrare trebuie să fie în permanență vizibile, una pe partea stângă și una la partea din spate a vehiculului.

De asemenea, căruțașul este obligat să aibă asupra sa actul de identitate și certificatul de înregistrare și nu trebuie, sub nicio formă, să conducă atelajul dacă a consumat alcool, droguri ori medicamente cu efecte similare acestora. Trebuie să aibă grijă la drum, dar și la modul în care conduce căruța, astfel încât să nu fie un pericol nici pentru el, nici pentru ceilalți participanți la trafic. Dacă afară e noapte, iar vizibilitatea e redusă, conducătorul atelajului trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante. Schimbarea direcției de mers se semnalizează cu brațul, dar să nu se angajeze în această manevră dacă nu s-a asigurat că din față ori din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța. În momentul în care staționează în afara părții carosabile, animalele trebuie legate astfel încât să nu poată pătrunde pe șosea.

Un alt aspect de care trebuie să țină cont căruțașii este acela de a nu pătrunde pe drumurile modernizate sau pietruite cu roțile vehiculului murdare de noroi, dar nici să nu transporte în vehicul persoane care stau în picioare.

Dacă nu respectă aceste reguli, căruțașii riscă amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei. Mai mult, dacă o persoană este rănită în urma nerespectării normelor, căruțașul va răspunde pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, riscând, în funcție de gravitatea rănilor suferite de victimă, pedeapsa cu închisoarea de până la 3 ani ori amendă. O serie de măsuri de precauție trebuie să își ia și pasagerii din vehiculele cu tracțiune animală. Aceștia nu trebuie să urce într-un astfel de atelaj în situația în care conducătorul a consumat băuturi alcoolice, să nu stea în picioare sau deasupra încărcăturii și să coboare dacă se simt în pericol din cauza modului în care căruțașul conduce animalele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro