Mergi la conţinutul principal

Poliţist fără onoare

Încă un poliţist brăilean a fost pus sub acuzaţie şi dat pe mâna judecătorilor, însă nu pentru că ar fi luat şpagă, ci pentru că l-a scăpat pe un ţăran din Drogu, comuna Galbenu, de un capăt de acuzare.
Georgian Tabarac, în vârstă de 32 de ani, agent principal de poliţie judiciară şi poliţist rutier în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Secţia 3 de Poliţie Rurală Făurei, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului. Doi colegi de la Făurei l-au atenţionat să-l ducă la spital pe un individ depistat conducând în stare de ebrietate, însă poliţistul Tabarac a preferat să încalce legea şi să-l scape pe suspect de acuzaţie, ignorând atribuţiile de serviciu şi normele interne ale MAI. "Nu pot să-mi dau seama ce-a fost în mintea mea în acea seară", a fost explicaţia dată de poliţistul anchetat pentru favorizarea infractorului.
Odată cu agentul principal Georgian Tabarac a mai fost dat pe mâna judecătorilor şi Ştefan Paraschiv, în vârstă de 45 de ani, din satul Drogu, comuna Galbenu, cercetat pentru punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Pe drumul judeţean, cu nouă beri la bord!

Potrivit dosarului penal nr. 1120/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, incidentul s-a petrecut la jumătatea lunii iunie 2013, în satul Drogu, comuna Galbenu.
Localnicul Ştefan Paraschiv îşi cumpărase, de circa două săptămâni, un moped defect marca Aprilia, cu 450 lei, neînmatriculat şi fără documente de provenienţă. Nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Bărbatul a reparat rabla de moped cum a putut şi a circulat de câteva ori cu el, pe DJ 203 şi pe uliţele satului. Dar "ulciorul nu merge de multe ori la apă", vorba românului.
"În dimineaţa zilei de 14 iunie 2013, Paraschiv a mers de la locuinţa sa la magazinul alimentar situat pe DJ 203, de unde a cumpărat, potrivit relatărilor sale, pâine şi bere la sticle de 1/2 litri. A revenit acasă şi s-a apucat de contrucţia unui gard. Pe parcursul zilei, până s-a înserat, inculpatul a consumat circa nouă sticle de bere (!)", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Potrivit propriilor declaraţii, în jurul orei 21:00, Ştefan Paraschiv a pornit mopedul şi a plecat către magazinul alimentar situat pe drumul judeţean, pentru a-şi cumpăra ţigări, în condiţiile în care era în stare avansată de ebrietate. O oră mai târziu, pentru că se deplasa în zig-zag, mopedistul a fost oprit pentru control de un echipaj mobil format din agenţii Georgian Tabarac şi Stoian Zemuşoară, din cadrul Secţiei 3 de Poliţie Rurală Făurei, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DJ 203 A.
Solicitându-i-se actele la control, chefliul a declarat că nu posedă permis de conducere, constatându-se, totodată, faptul că mopedul nu este înmatriculat.

Mopedistul avea 1,14 mg alcool pur în aerul expirat, însă a scăpat de acuzaţii

Pentru că duhnea a alcool, Paraschiv a fost condus la sediul Poliţiei Oraşului Făurei unde, la ora 23:38, a fost testat cu aparatul etilotest (calibrat cu valabilitate până la data de 21 iunie 2013), de către agentul şef principal Ionel Mihalache, rezultând o concentraţie-record de 1,14 mg alcool pur în aerul expirat. Procurorul de caz precizează: "Mihalache i-a predat inculpatului Tabarac Georgian fluturaşul cu rezultatul testării alcoscopice, sub semnătură, şi l-a întrebat dacă cunoaşte procedurile legale de administrat, în sensul de a-l conduce de îndată pe Paraschiv la instituţia spitalicească vecină, în vederea recoltării de probe biologice, inculpatul confirmându-i martorului că ştie procedurile de urmat. După plecarea acestuia, şi martorul Zemuşoară Stoian i-a cerut lui Tabarac să-l ducă pe Paraschiv Ştefan la spital, în vederea recoltării de probe biologice".
În continuare, Tabarac a rămas într-un birou ca să se ocupe de procesul verbal de constatare şi de alte acte necesare, în timp ce colegul său, Zemuşoară, a rămas în afara secţiei de poliţie, la indicaţia inculpatului. După 10 minute, Stoian Zemuşoară a mers în biroul în care se afla poliţistul Tabarac şi l-a atenţionat pe acesta din nou, să-l ducă pe Paraschiv la spital pentru recoltarea probelor de sânge. Tabarac i-a răspuns că "va face el totul". După 20 de minute, inculpatul a fost iaraşi atenţionat de colegul Zemuşoară, însă nici vorbă să facă aşa cum ar fi fost legal.
Dosarul penal al lui Ştefan Paraschiv a fost înregistrat pe 17 iunie 2013 la Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei (cu număr unic şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei), fiind repartizat spre competentă soluţionare agentului principal de poliţie Tabarac Georgian. Cauza s-a aflat în lucru la agentul Tabarac până în mai 2014, când a fost preluată de subcomisarul Năstase Zainea, de la Poliţia Făurei. În decembrie 2014, Năstase a propus declinarea de competenţă în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Poliţistul a fost cercetat iniţial pentru neglijenţă în serviciu

"Fiind audiat, inculpatul Tabarac Georgian a recunoscut faptul că nu l-a condus pe inculpatul Paraschiv Ştefan la Spitalul Orăşenesc Făurei spre a i se recolta probe biologice de sânge, deşi a fost atenţionat de către martorii Mihalache Ionel şi Zemuşoară Stoian (colegii de la Poliţia Făurei - n.r.). El a afirmat că avea cunoştinţă de dispoziţiile legale în materie şi de procedură ale MAI, care stipulează modul de acţiune în situaţia constatărilor faptelor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul cu îmbibaţie alcoolică în sânge", precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
Tabarac a mai spus că, în cadrul atribuţiilor de serviciu, a mai avut constatări asemănătoare cu cazul "Paraschiv" şi că, de fiecare dată, i-a condus pe suspecţi la spital pentru recoltarea probelor de sânge, dacă etilotestul indica valori peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Întrebat în legătură cu întâmplarea de la Drogu, poliţistul a declarat: "Nu pot să-mi dau seama ce a fost în mintea mea în acea seară. Mihalache Ionel şi Zemuşoară Stoian, colegul meu de echipaj, m-au atenţionat că Paraschiv Ştefan trebuia dus de îndată la spital, pentru recoltarea probelor biologice de sânge, însă eu nu am procedat în acest sens".
Concluzia procurorilor PT Brăila a fost pe cât de clară, pe atât de tranşantă: "Procedând în modul arătat, inculpatul Tabarac Georgian a împiedicat cu intenţie determinarea pe cale ştiinţifică a concentraţiei alcoolice în sânge a inculpatului Paraschiv Ştefan şi, pe cale de consecinţă, a dovedirii săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o concentraţie alcoolică ce depăşeşte limita legală".
Fapta agentului de poliţie Georgian Tabarac, de a nu-l conduce imediat pe suspect la Spitalul Orăşenesc Făurei este considerată, astfel, infracţiune de favorizare a infractorului, prevăzută de vechiul Cod penal român.
De cealaltă parte, Ştefan Paraschiv a recunoscut că a fost identificat de echipajul de poliţie din care făcea parte şi Georgian Tabarac pe drumurile publice din satul Drogu, cu mopedul neînmatriculat şi fără permis de conducere. Totodată, el a confirmat că agenţii Mihalache şi Zemuşoară i-au spus lui Tabarac să-l ducă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge.
Iniţial, agentul de poliţie Georgian Tabarac a fost cercetat pentru neglijenţă în serviciu dar, pe 6 aprilie 2015, procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice a a faptei din infracţiunea de neglijenţă în serviciu în infracţiunea de favorizarea infractorului. Potrivit art. 264 din vechiul Cod penal, "ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei, ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani". Totodată, "pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor".

22 de poliţişti brăileni sunt judecaţi pentru luare de mită

Cazul poliţistului Tabarac nu e singular la Brăila, fiind deja de notorietate povestea celor 22 de agenţi de la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului, ridicaţi în mai 2015 de procurorii DNA şi acuzaţi că au luat mită. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani primite de către inculpaţi variau între 100 şi 1.500 de lei şi erau remise poliţiştilor fie în documentul RCA, fie în palmă, cu ocazia strângerii de mână sau în portbagajul autoturismului din dotare.
Iată lista celor 22 de inculpaţi cercetaţi în prezent de judecătorii Tribunalului Brăila: Dragoş Pascu, Emanuel Ion, Daniel Meiroşu, Cristian Bălan, Florian Valentin Oprescu, Alin Petrişor Paraleu, Fănel Podaru, Marius Bunea, Daniel Hagiu, Marius Simion, Cosmin Valentin Mei-Roşu, Valentin Eugen Bunea, Aurelian Emanuel Cioroiu, Gheorghe Manea, Ionuţ Grigoriu, Alexandru Constantin, Stănică Fărcaş, Victor Burlacu, Dragoş Constantin Custură, Ionuţ Urse, Adrian Ilie şi Adrian Ionuţ Mocanu.
Ieri, judecătorii Tribunalului Brăila au menţinut măsura controlului judiciar faţă de rutieriştii inculpaţi în dosarul "Mită la Poliţişti". Ei au însă anumite obligaţii pentru a nu risca să ajungă în spatele gratiilor. "Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Ion Emanuel, Meiroşu Daniel, Pascu Dragoş, Paraleu Alin-Petrişor, Podaru Fănel, Simion Marius, Bunea Marius, Hagiu Daniel, Meiroşu Cosmin Valentin, Oprescu Florian Valentin, Bălan Cristian, Bunea Valentin Eugen, Manea Gheorghe, Cioroiu Aurelian Emanuel, Grigoriu Ionuţ, Constantin Alexandru, Burlacu Victor, Custură Dragoş Constantin, Urse Ionuţ, Ilie Adrian şi Mocanu Adrian Ionuţ şi menţine în continuare măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de aceşti inculpaţi. (...)Pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului, să nu se apropie inculpaţii între ei şi de martorii din prezentul dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare", este soluţia postată pe site-ul Tribunalului Brăila.
În dimineaţa zilei de 11 mai, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au dat iama la Poliţia Rutieră Brăila, unde au avut loc descinderi în forţă. Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Brăila, din care 3 la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate în total 35 de persoane, din care 26 angajaţi MAI. Nu a durat prea mult şi procurorii ÎCCJ, care au coordonat ancheta, au dispus trimiterea în judecată a celor consideraţi suspecţi de luare de mită, fiind vorba în total despre 22 de agenţi de poliţie. Dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Brăila, următorul termen fiind stabilit pentru 11 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro