Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poliţist condamnat pentru trafic de droguri

Sentinţă dură în cazul poliţistului brăilean implicat în traficul internaţional cu droguri şi etnobotanice. Aflat după gratii din decembrie anul trecut şi anchetat sub două capete de acuzare - introducere în ţară de droguri de mare risc şi efectuarea fără drept şi în mod repetat de operaţiuni cu produse etnobotanice -, George Sorin Tudorică, zis "Ţep", agent la Postul de Poliţie Drăguşeni, judeţul Galaţi, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 8 luni de închisoare, cu executare în penitenciar.
Amicul şi complicele poliţistului implicat în comerţul cu droguri, Marian Vlad, zis "Rontzy", agent de pază, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare, cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de introducere în ţară de droguri de mare risc. Alţi doi tineri implicaţi în "afacerea" poliţistului - traficant, Alexandru George Safca şi Andrei Andronache, au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice). Cei doi sunt obligaţi, de asemenea, să efectueze câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Tudorică şi Vlad, singurii condamnaţi cu executare, au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila.

Droguri pentru elevii de liceu

Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila (magistraţii care i-au trimis în judecată pe inculpaţii din dosarul "Tudorică") drogurile erau primite din Spania prin colet poştal, ambalat ca o scrisoare recomandată. Etnobotanicele erau distribuite în zona Blocului Turn (Calea Galaţi - B-dul Independenţei), pe strada Plantelor şi în vecinătatea Liceului de Artă.
În ziua de 1 iulie 2014, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) au aflat prin investigaţii specifice că o tânără, "Alexandra" (AN), procura droguri de la un tânăr cunoscut în mediul consumatorilor sub porecla de "Ţep" - nimeni altul decât poliţistul George Sorin Tudorică. "Ţep" distribuia droguri şi etnobotanice în zona Plantelor, unii dintre clienţi fiind elevi de liceu. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila precizează:
"La sfârşitul lunii august 2014, Tudorică George Sorin i-a propus inculpatului Vlad Marian să vândă şi el substanţele respective şi să primească coletele cu droguri pe numele lui. Propunerea a fost acceptată de către Vlad, care a considerat că riscul este minim în raport cu sumele de bani pe care avea posibilitatea să le câştige. Aceeaşi propunere, de a vinde aceste substanţe, a primit-o şi inculpatul Andronache Andrei".
Deşi pare greu de crezut, sursa principală de procurare a drogurilor şi etnobotanicelor a fost un site: www.highdistribution, închis în prezent, despre care a aflat iniţial Alexandru George Safca. Pentru că nu dispunea de banii necesari pentru a comanda "produse" şi nici nu avea curajul să comande, Safca i-a povestit despre site prietenului său, poliţistul George Sorin Tudorică.
La sfârşitul lui iulie 2014, Tudorică i-a adus lui Safca un plic cu fragmente vegetale uscate de culoare verde, despre care i-a spus că au fost comandate pe site-ul sus-menţionat. Totodată, i-a cerut să-l recomande consumatorilor de droguri şi etnobotanice.
Dornic să câştige bani, agentul de poliţie a comandat mai multe colete pe site-ul www.highdistribution. În timp, a renunţat să mai vândă el substanţele primite prin poştă, de distribuţie ocupându-se Marian Vlad, Andrei Andronache şi, într-o măsură mai mică, Alexandru George Safca. Potrivit DIICOT, Marian Vlad a fost de acord să ridice coletele comandate de Tudorică George Sorin, în acest mod poliţistul încercând să rămână "în umbră". Asta în condiţiile în care tatăl poliţistului a găsit o parte din droguri şi le-a dat foc. Vlad a intrat în posesia drogurilor la jumătatea lunii octombrie 2014.

Flagrant DIICOT la oficiul poştal

După ce au aflat că, în perioada imediat următoare, poliţistul implicat în comerţul cu etnobotanice va primi un nou colet prin intermediul amicului Marian Vlad, procurorii DIICOT au decis să-i supravegheze îndeaproape pe membrii reţelei, ca să-i prindă în flagrant.
Aşa se face că în ziua de 2 decembrie 2014, agentul de poliţie George Sorin Tudorică - "Ţep" l-a anunţat pe agentul de pază Marian Vlad - "Rontzy" că scrisoarea recomandată a ajuns în România şi că, după aproximativ o săptămână, va sosi de la Bucureşti. Pe 9 decembrie, coletul cu droguri disimulat în "scrisoare recomandată" a sosit la Oficiul Poştal nr. 4 Brăila, iar destinatarul Marian Vlad s-a dus să-l ridice. Procurorii DIICOT precizează: "În momentul în care a ieşit din oficiul poştal, Vlad avea în mână un plic de culoare galbenă, fiind însoţit de către martorul C. Silviu Valentin. Plicul fusese expediat din Valencia, Spania. La intervenţia poliţiştilor, Marian Vlad a aruncat plicul, dar acesta a fost recuperat. În interiorul plicului recomandat, au fost găsite droguri de mare risc şi cannabinoizi sintetici".
Concomitent, au fost efectuate percheziţii la domiciliile celor patru suspecţi. În dormitorul lui "Rontzy", poliţiştii au găsit un pliculeţ cu fragmente vegetale de culoare verde ce conţinea un cannabinoid sintetic.
Marian Vlad a recunoscut că a primit coletul cu droguri urmare a comenzii făcute de către prietenul său, George Sorin Tudorică. El a precizat că, afară de acel colet, a mai primit şi altele (în jur de 3-4 plicuri recomandate) comandate, de asemenea, de poliţistul George Sorin Tudorică. Drogurile fuseseră vândute consumatorilor din Brăila, iar banii necesari pentru expedierea coletelor erau asiguraţi de către poliţist prin intermediul unui cont ING. Transferul s-a făcut la sediul ING Bank din Galaţi, situat lângă Palatul Justiţiei, Vlad a primit banii şi i-a depus într-un cont ING folosind actul său de identitate. Numele persoanei care deţinea contul, precum şi numărul contului IBAN i-au fost comunicate de către poliţistul Tudorică.
Pe parcursul anchetei, procurorii au audiat opt tineri care achiziţionaseră droguri şi etnobotanice de la cei patru inculpaţi. Majoritatea au povestit că li s-a făcut rău după ce au ingerat droguri şi etnobotanice, unii ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Droguri la liber în zona Liceului de Artă

Audiat sub o altă identitate, martorul C.P. a precizat că a cumpărat de mai multe ori plicuri cu "DNB" (una dintre substanţele distribuite de membrii grupului) de la Marian Vlad şi că, după ce a tras mai multe fumuri, s-a instalat o stare de "ameţeală şi agitaţie psihomotorie", în timp instalându-se dependenţa fizică şi psihică faţă de aceste substanţe.
P.S. a declarat că după ce a consumat "DNB" efectele au fost: euforie, somnolenţă, dependenţă psihică. După ce a fumat şi a inhalat respectivele substanţe, i s-a făcut foarte rău, iar familia a fost nevoită să cheme o ambulanţă. Tânarul a mai spus că a primit ajutor de specialitate în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Martorul C.F. a declarat că Marian Vlad vindea substanţele psihotrope în zona Liceului de Artă sau la Blocul Turn situat la intersecţia Calea Galaţi cu B-dul Independenţei. Acelaşi martor a mai precizat că Tudorică, Andronache şi Safca aveau o reţea de cumpărători "bine pusă la punct". Un alt martor, T.A.M., a precizat că poliţistul Tudorică i-a dat să fumeze, de probă, o ţigară confecţionată din fragmente vegetale verde-glbui, mărunţite, spunându-i, totodată, că are "marfă" de vânzare. După ce a tras două fumuri, consumatorului "i s-a făcut rău, avea dureri de cap şi nu a mai putut să vorbească", potrivit propriilor declaraţii. După 3 - 4 ore, încă nu-şi revenise. O lună mai târziu, poliţistul i-a propus lui T.A.M. "să intre în combinaţie", adică să-i dea marfă ca să o vândă, urmând să primească o parte din bani.
Consumator de droguri din luna februarie a anului trecut, S.M. a declarat că a procurat "fragmente vegetale" de la George Sorin Tudorică şi că, iniţial, a avut "o stare euforică urmată de halucinaţii, pierderi de vedere, iar la sfârşit i-a fost foarte rau". Consumatorul a avut ulterior stări de vomă, greaţă şi ameţeli.
Alti trei martori audiaţi de către procurorii DIICOT au declarat că au cumpărat plicuri cu etnobotanice de la agentul de poliţie devenit traficant de droguri, cu 10 lei pliculeţul, şi au descris în amănunt stările prin care au trecut ulterior. Procurorii precizează:
"Toate aceste stări, simptome anterior enumerate şi rezultate din declaraţiile martorilor audiaţi corespund cerinţei legale privind definirea substanţelor psihoactive sau susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv facultatea de a inhiba sistemul nervos central al consumatorului".
Mai mult, în urma percheziţionării hard-disk-ului ridicat de la domiciliul lui Tudorică, anchetatorii au identificat 304 fragmente de text rămase după ce au fost şterse, ce conţin numele site-ului www.highdistribution, linkuri (legături) către acesta, precum şi denumiri ale unor substanţe cu efect psihoactiv ("Maraciuca Ice", "Pure by Magic", "Ultraskunk", "Ganja weed", "DNB", "Crystal weed").
La o zi după flagrantul organizat de DIICOT Brăila la Oficiul Poştal nr. 4, George Sorin Tudorică şi Marian Vlad au fost arestaţi preventiv. Ulterior, judecătorii au decis, în cazul lui Vlad, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

 
Categorie articol: 

Comentarii