Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poliţist achitat pentru purtare abuzivă

Trimis în judecată, în noiembrie 2011, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, George Cristian Zăgan, 29 de ani, agent în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, a fost achitat, zilele acestea, de judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Asta după ce fusese condamnat de două instanţe la rând la amendă penală şi obligat la plata unor daune morale către un tânăr pe care l-ar fi agresat chiar în sediul poliţiei, victima având nevoie de 8 zile de îngrijiri medicale. "În condiţiile în care nu se poate concluziona cu certitudine că fapta a fost comisă de inculpat, Curtea nu poate menţine soluţia de condamnare", precizează judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Sentinţa CA Galaţi este definitivă.

Acuzaţiile

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în noaptea de 30/31 mai 2011, puţin după miezul nopţii, Şerban Alexandru Mitan s-a întors de la Galaţi împreună cu amicul său, Ionuţ Iancu, conducând autoturismul proprietate personală, marca Daewoo Espero. A parcat autoturismul pe strada Rahovei, unde locuieşte amicul său, după care s-a deplasat împrenă cu acesta la fast-food-ul situat la intersecţia străzii Griviţei cu 1 Decembrie 1918, ca să-şi cumpere câte un sandwich.
Ajunşi la fast-food, Mitan şi Iancu s-au întâlnit cu George Cristian Zăgan, poliţist la Ordine Publică în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, şi cu colegul acestuia, Ginel Bujoiu. Aflaţi în serviciu de patrulare, poliţiştii veniseră să-şi cumpere şi ei câte un sandwich. Zăgan şi Mitan se cunoşteau, spun anchetatorii, întrucât copilăriseră în comuna Traian, dar, în ultima vreme, relaţiile dintre ei deveniseră încordate: consăteanul ar fi lansat zvonuri denigratoare la adresa poliţistului, afirmând că acesta ar fi lăsat o fată însărcinată. Mai în glumă, mai în serios, Şerban Mitan i-a spus agentului George Zăgan, şoptindu-i la ureche: "Ţi-au mai pus o gradaţie?".
În replică, poliţistul i-a cerut să prezinte actele maşinii. Mitan i-a răspuns că nu le are, că a venit pe jos, dar Zăgan a insistat să le prezinte. În final, poliţistul i-a cerut consăteanului să urce în maşina de serviciu, apucându-l de braţ. Martor la incident, Iancu a încercat să urce şi el în maşină, însă a fost refuzat, după care Zăgan a demarat, îndreptându-se către sediul Poliţiei Municipiului Brăila.
Ajunşi la sediul poliţiei, precizează acuzarea, Şerban Mitan şi-a sunat mama, spunându-i: "Mă bate Zăgan!", după care inculpatul i-a luat telefonul şi i l-a închis, obligându-l să intre în sediul Poliţiei Municipiului Brăila. În continuare, ajunşi pe holul de la parterul instituţiei, agentul de poliţie l-ar fi lovit pe Mitan cu pumnii şi cu picioarele, provocându-i leziuni inclusiv la nivelul capului, apoi i-a permis să meargă la baie, ca să se spele. În final, Zăgan l-a scos pe Mitan în stradă şi l-a lăsat să plece.
Potrivit rechizitoriului, după ieşirea din sediul poliţiei, victima şi-a sunat prietenul şi s-a întâlnit cu acesta, ca să meargă la spital. În timp ce se deplasau pe strada 1 Decembrie 1918, au fost din nou interpelaţi de agentul de poliţie, care l-a legitimat de data aceasta pe Iancu, după care i-ar fi spus lui Mitan: "Nu te duce acolo că o să ai probleme şi mai mari!", făcând în acest fel referire la spital.
După plecarea poliţiştilor, victima a luat un taxi şi s-a dus împreună cu amicul său la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. A doua zi, s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Brăila, medicul legist stabilind că, pentru vindecarea leziunilor, ar avea nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Presupusa victimă ceruse daune de 6.000 de euro

Agentul de poliţie a negat în mod constant că l-ar fi agresat pe Mitan în sediul Poliţiei Municipiului Brăila. "Fiind audiat, inculpatul Zăgan George Cristian a negat săvârşirea faptei în mod constant, atât în faza urmăririi penale, cât şi în faza cercetării judecătoreşti. Inculpatul a arătat că o cunoaşte pe partea civilă Mitan Şerban Alexandru, deoarece s-au născut în aceeaşi comună (Traian) şi că acesta ar fi răspândit zvonuri, în sensul în care inculpatul ar fi lăsat însărcinată o fată din comună, lucru care nu ar fi adevărat", precizează anchetatorii.
Cu toate acestea, în ziua de 12 noiembrie 2012, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe George Cristian Zăgan la 1.000 lei amendă penală, obligându-l, totodată, să plătească 500 lei daune morale consăteanului pe care l-ar fi agresat în mai 2011. Trebuie precizat faptul că Mitan solicitase, în timpul urmăririi penale, 5.000 euro daune morale şi alţi 1.000 euro daune materiale.
Împotriva sentinţei de condamnare au declarat apel Zăgan, Mitan, dar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Pe 1 martie 2013, Curtea de Apel Galaţi a admis apelurile părţilor, a casat sentinţa Judecătoriei Brăila şi a trimis dosarul spre rejudecare, la aceeaşi instanţă. În aceste împrejurări, pe 12 martie 2014, Judecătoria Brăila l-a condamnat, a doua oară, pe agentul George Zăgan, pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă. De data aceasta, poliţistul a primit o condamnare de 1.500 lei amendă penală, fiind obligat să plătească 5.000 lei daune morale către cel pe care l-ar fi agresat în mai 2011.
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul George Cristian Zăgan, care a solicitat Curţii de Apel Galaţi să fie achitat, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Analizând cauza, judecătorii CA Galaţi au considerat că există contradicţii între declaraţiile date de partea vătămată Şerban Alexandru Mitan în faza de urmărire penală şi în timpul cercetării judecătoreşti, că declaraţiile martorilor în baza cărora s-a reţinut vinovăţia inculpatului (mama şi prietenul inculpatului) sunt contradictorii şi subiective şi că, de fapt, "nu există probe certe, de necombătut, care să confirme mai presus de orice dubiu vinovăţia inculpatului".
"Mitan Şerban Alexandru a fost agresat în noaptea de 30/31 mai 2011 (...) însă probatoriile administrate nu confirmă mai presus de orice dubiu că respectivele acte de violenţă au fost exercitate de inculpatul Zăgan George Cristian", concluzionează judecătorii Curţii. În opinia magistraţilor gălăţeni, probatoriile invocate de prima instanţă, care înlăturase declaraţiile martorilor propuşi de Zăgan ca nesincere "reprezintă probe indirecte, care nu sunt în măsură să înlăture prezumţia de nevinovăţie a inculpatului". Nimeni nu poate fi condamnat pe baza unor supoziţii şi presupuneri, au mai spus judecătorii Curţii de Apel Galaţi.
Astfel, după trei ani de procese, timp în care s-a luptat de unul singur ca să-şi dovedească nevinovăţia, agentul George Cristian Zăgan a scăpat de acuzaţii.

 
Categorie articol: 

Comentarii