Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poliţia Locală are nevoie de avocaţi

• consilierii municipali au aprobat, recent, achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a Poliţiei Locale Brăila, în dosarele civile pe care le are pe rolul instanţelor de judecată • este vorba despre 35 de procese cu propriii angajaţi, dintre care 16 au fost deja pierdute de instituţie, iar pentru o parte deja s-a pus o poprire pe conturi pentru suma de 61.365 lei 

 

Poliţia Locală Brăila a solicitat ajutorul consilierilor municipali în procesele pe care le are pe rol cu o parte dintre propriii angajaţi care îşi cer drepturi salariale mai vechi. Mai exact, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, s-a luat decizia achiziţionării de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a Poliţiei Locale Brăila, în dosarele civile pe care le are înregistrate pe rolul instanţelor de judecată.

Poliţia Locală a trimis la mijlocul lunii iulie o adresă către Primărie prin care a solicitat aprobarea achiziţionării de servicii juridice, însoţind documentul de un raport justificativ. Conducerea Poliţiei Locale a explicat că în prezent are un singur consilier juridic, care nu este specializat în dreptul muncii şi în dreptul fiscal, dar care nici nu poate face faţă volumului mare de procese care de multe ori se suprapun.

“Astfel se solicită amânarea cauzei pentru lipsă de apărare sau judecare în lipsă, fapt care duce atât la tegiversarea judecării cauzelor, precum şi la crearea de prejudicii instituţiei, motivat de lipsa reprezentării şi pe cale de consecinţă, a apărării corespunzătoare”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

De asemenea, în acelaşi document se mai precizează că pe rolul instanţelor de judecată există “un număr foarte mare de dosare, din care 35 privesc contestaţiile la executare silită formulate de către instituţie împotriva salariaţilor proprii”. Mai departe, se vorbeşte despre faptul că 16 dintre aceste dosare deja au fost câştigate în apel de către salariaţi, iar pentru 13 dintre ele Poliţia Locală are înfiinţată poprire pe conturi, pentru suma de 61.365 lei. Celelate procese sunt în stadii diferite de judecată.

“Totodată, instituţia se află în proces cu Curtea de Conturi a României - dosar aflat pe rolul Tribunalului Brărila având ca obiect desfiinţarea unei decizii din ianuarie 2017, prin care Poliţia Locală a fost obligată la plata către bugetul statului a sumei de 592.173,35 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi accesoriile aferente pentru perioada 2012 - 2015”, aflăm tot din raport.

 

Consilierii municipali au dat liber la angajarea de avocaţi

La şedinţa ordinară, singurul consilier care a cerut lămuriri pe acest punct a fost PND-istul Bogdan Botea, care a afirmat că se cheltuie prea mulţi bani pe servicii juridice externe şi şi-a manifestat consternarea în privinţa faptului că Poliţia Locală nu dă banii salariaţilor. Cu toate acestea, prezent în şedinţă, Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila a explicat că solicitarea sa este cât se poate de întemeiată, deoarece drepturile salariale cerute de angajaţi au mai fost acordate o dată şi că toată această serie de procese se datorează unei hotărâri judecătoreşti mai vechi, pe care şeful poliţiei o consideră eronată.

“Din cauza unei erori materiale a unei hotărâri judecătoreşti, suntem în situaţia de a plăti de două ori o sumă de bani câştigată în instanţă de salariaţi. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru! De asemenea, întrucât avem un singur jurist care este angrenat în mai multe procese simultan şi nu ne poate reprezenta peste tot, există riscul de a pierde aceste procese. Avem nevoie de un expert în dreptul muncii şi drept fiscal pentru a combate această hotărâre incorectă după părerea mea. Şi avem nevoie de aceste servicii de consultanţă juridică. Toate au pornit de la o eroare materială a unei hotărâri judecătoreşti din 2012 şi suntem în situaţia de a plăti de două ori nişte bani care au fost acordaţi salariaţilor noştri”, a precizat Tănase.

În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 21 voturi “pentru” şi 2 abţineri din partea consilierilor municipali PND Bogdan Botea şi Adrian Traian.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii