Mergi la conţinutul principal

Poliţia cu stele şi fără stele

De câteva zile, Poliţia Română pare preocupată mai mult de propria imagine, terfelită recent pe Facebook în urma unei campanii online împotriva unei măsuri controversate aplicată de câţiva rutierişti bucureşteni, decât de a răspunde concis ce lege a încălcat şoferul cu plăcuţe de înmatriculare personalizate. În acest sens, mai-marii “stelari” -  cei cu stele pe epoleţi, să ne înţelegem - care se ocupă de PR, s-au mobilizat şi au transmis mesaje către lucrătorii din ţară, prin intermediul Whatsapp şi Facebook, ca să acorde în mediul online “5 stele” paginii Poliţiei Române. Odată ajunsă informaţia în spaţiul public, oamenii de rând s-au revoltat şi mai tare, căci în numai câteva ore, numărul utilizatorilor care au acordat o stea, nota minimă, a crescut de la 20.000 la 38.000! E posibil ca printre aceştia să fie chiar şi poliţişti, gestul lor fiind în semn de protest faţă de modul în care conducerea instituţiei a înţeles să gestioneze cazul numărului de înmatriculare personalizat, un mesaj dur adresat partidului de guvernământ.

Furia împotriva Poliţiei Române a fost alimentată şi de o postare neinspirată a purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere, prin care acesta le-a transmis cetăţenilor să nu mai apeleze la poliţişti în caz de tâlhărie, accident rutier ori alte nenorociri, ci să se ducă la preoţi şi rude. Bine că mai există în brigadă oameni cu scaun la cap care s-au delimitat de “opinia personală” a purtătorului de cuvânt.

Revenind, cazul “plăcuţelor de înmatriculare” a scos la iveală lacunele Poliţiei Române. Într-o conferinţă de presă susţinută după ce plăcuţele cu pricina au fost ridicate de câţiva agenţi, reprezentanţii instituţiei au invocat Convenţia de la Viena, afirmând că numerele de înmatriculare trebuie să fie formate din litere şi cifre, iar cele personalizate nu sunt permise în România. Aceştia au mai adăugat că iniţial nu au luat nicio măsură împotriva şoferului deoarece au aşteptat răspuns de la autorităţile din Suedia.

Presa centrală a ales să nu-i creadă pe cuvânt pe cei care au susţinut conferinţa de presă, astfel că unele instituţii media au făcut propria investigaţie. Spre exemplu, un post de televiziune de ştiri a cerut un punct de vedere Organizaţiei Naţiunilor Unite despre această Convenţie, iar răspunsul pare să scoată la iveală “neactualizarea” informaţiilor Poliţiei Române despre legea mai sus menţionată. Iniţial, susţine postul de televiziune, Convenţia de la Viena din anul 1968 şi ratificată de România în anul 1980, prevedea ca plăcuţele de înmatriculare să aibă în componenţa lor cel puţin o cifră. Între timp, mai exact în anul 2016, Convenţia a aprobat modificări, în urma unui amendament depus de Belgia, prin care li s-a dat dreptul şoferilor de a avea numere de înmatriculare formate exclusiv din litere. ONU a mai adăugat că, dacă în decurs de un an România nu a contestat acest amendament - ceea ce nu a făcut -, el a intrat în vigoare în mod tacit şi pe teritoriul nostru. Aşadar, care-i adevărul? Sper doar ca Poliţia Română, prin reprezentanţi, să verifice în baza cărei legislaţii pot să acţioneze, pentru că la mijloc este vorba despre drepturile cetăţenilor.

În ceea ce mă priveşte, am vrut să las o recenzie pe pagina Poliţiei Române, însă opţiunea pusă la dispoziţie de Facebook nu m-a mulţumit, aşa că o s-o fac aici. Acord 5 stele - căci ăsta e maximum admis de Facebook - poliţiştilor care sunt prezenţi în teren zi -lumină, care stau în intersecţii şi dirijează traficul la ore caniculare vara şi care prind ţurţuri, iarna, în filtre. Acord 5 stele poliţiştilor care prind infractorii, care nu mai ştiu că duminica e zi liberă, care îşi lasă locul liber la masa de Crăciun, Revelion şi Paşti pentru a fi în stradă. Acord 5 stele poliţiştilor care fac cercetare la faţa locului la crime, violuri, accidente mortale şi alte nenorociri şi care, atunci când pun capul pe pernă şi închid ochii, nu văd decât sânge, organe împrăştiate şi oameni îndoliaţi pentru că şi-au pierdut persoanele dragi. Acord 5 stele poliţiştilor care îşi petrec mai bine de 8 ore pe zi în birourile infecte din posturi, în igrasie, fără toalete decente, poliţiştilor care patrulează cu maşini învechite, ruginite, stricate care le pun viaţa în pericol la orice kilometru parcurs. Acord 5 stele poliţiştilor care au curajul de a ieşi în faţă şi de a face publice abuzurile la care sunt supuşi de unii şefi care încă se cred miliţieni, poliţiştilor care scot gunoiul de sub preş şi capul din nisip.

Nu acord nici măcar un colţ de stea acelor poliţişti care măsluiesc anchetele pentru a scoate nevinovaţi anumiţi indivizi, celor care ţin dosare importante pe loc din varii motive, celor care îşi iartă colegii ce încalcă legile, celor care nu aplică legea, fiindu-le teamă de repercusiuni: nu prea am auzit să se dea amenzi administratorilor de drum pentru craterele din şosele, lipsa indicatoarelor şi marcajelor rutiere, ce pun în pericol siguranţa şoferilor şi, implicit, a lor, a celor care nu l-au sancţionat pe Liviu Dragnea când a circulat cu o maşină ce avea ITP-ul expirat, a celor care nu au luat măsuri împotriva cuvintelor obscene rostite tot mai des şi a ameninţărilor aduse de politicienii români în spaţiul public, iar exemplele pot continua.

Nu acord nici măcar o stea paginii Poliţiei Române, pentru că nu acea pagină reprezintă munca poliţiştilor! E doar o cale de comunicare mai rapidă cu oamenii simpli şi cam atât. Ea nu reflectă cazurile rezolvate de oamenii legii, nu reflectă oboseala până aproape de epuizare a agenţilor din cauza deficitului de personal, nu reflectă faptul că puşcăriaşii liberaţi graţie recursului compensatoriu le râd în nas poliţiştilor care i-au trimis în urmă cu ceva timp după gratii. Nu reflectă tupeul interlopilor de a înjura, a ameninţa şi chiar a lovi agenţii din teren.

Cât despre şoferul care a optat pentru un număr de înmatriculare prin intermediul căruia şi-a exprimat revolta faţă de partidul aflat la putere, acesta şi-a atins scopul: a intrat în atenţia tuturor autorităţilor şi a stârnit valul de revoltă ce părea că intră în vacanţa de vară.

P.S.: Recent, am văzut nişte maşini care aveau în loc de numărul de înmatriculare plăcuţe cu mesaje formate doar din litere: “Proaspăt căsătoriţi”/”Naşi fericiţi”. Lor care variantă a Convenţiei de la Viena li se aplică? Cea veche sau cea actualizată în 2016?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro