Mergi la conţinutul principal

Poliţiştii trebuie să mai aştepte

Uciderea unui poliţist care patrula singur, într-o gară, de către un descreierat, a redeschis subiectele sensibile pe tema Poliţiei – de la personalul insuficient la legislaţia proastă în domeniu şi de la lipsa de bani la dotările slabe.

Ieri, oficialii guvernamentali, în frunte cu premierul Mihai Tudose şi ministrul de Interne Carmen Dan, s-au întâlnit cu sindicatele din Poliţie pentru a dezbate problema, iar concluzia a fost, de altfel, cea aşteptată: „Problema de fond este subfinanţarea, totul e de la bani. Doamna ministru nu ne-a prezentat o serie de măsuri concrete, doamna ministru ne-a aruncat nouă în braţe: «faceţi voi». Am discutat şi cu ministrul Muncii şi la Finanţe. Nu sunt bani. Ei au zis că prioritatea e învăţământul, sănătatea. M-am săturat de povestea asta”, a anunţat, ieri, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Normal că totul pleacă de la lipsa de bani. Acum s-a mai descoperit că ar mai fi nevoie de vreo 40.000 de poliţişti şi 10.000 de maşini, asta în condiţiile în care, în ultimii 2-3 ani, s-au tot făcut mii şi mii de angajări din surse externe în cadrul Poliţiei. De ce se tot împuţinează numărul de poliţişti, dacă se tot fac angajări? Tot pe la Guvern există răspunsul, dar nu se spune cu voce tare: poliţiştii se pensionează anticipat pe bandă rulantă, la 47-50 de ani, ca să beneficieze de pensii mărite, nu cumva să se schimbe iar legea şi să rateze această ocazie. De aceea nu sunt poliţişti suficienţi. O să avem în schimb tot mai mulţi pensionari poliţişti, eventual angajaţi – cu salarii bunicele, pe lângă pensiile babane - pe la poliţiile locale. Apropo, pe ăştia îi numără vreodată cineva? Pe poliţiştii locali îi ia cineva în vreun calcul atunci când se tot vorbeşte de lipsa de poliţişti care să patruleze pe străzi? Sau ei sunt doar de decor ori pentru a speria bătrânicile care vând verdeaţă? Nu ştiu de ce am senzaţia că numărul de poliţişti locali e cel puţin la fel de mare precum cel al poliţiştilor din MAI. Nu cred să mai fie mulţi primari care să nu-şi fi tras şi ei poliţiştii lor. Cu şefuleţi pensionaţi de prin Poliţia „clasică”, cu maşini cu sirene, cumpărate cine ştie de la ce dealer local prieten.

Şi da, normal că nu sunt bani. Nu poţi să ai bani şi pentru salarii mari la stat, şi pentru 1,2 milioane de bugetari - la o populaţie reală de vreo 16 milioane -, şi pentru pensii mai mari, şi pentru toate populismele implementate aiurea de guvernarea PSD-ALDE. Nu sunt bani suficienţi nici pentru Poliţie, nici pentru Sănătate, nici pentru Învăţământ, nici pentru Transporturi... De fapt, pentru nimic. Şi nici nu au fost vreodată.

Ştiţi când vor fi cu adevărat bani pentru sectoarele importante ale statului? Când partidele ajunse la Putere nu vor mai dori să acapareze cu orice preţ Justiţia, când guvernările nu vor mai schimba legi şi coduri peste noapte, când legislaţia va fi clară, predictibilă şi stabilă pentru oricine, când Fiscul va pune cu adevărat cu botul pe labe evaziunea, când munca la negru va fi cu adevărat eradicată şi, mai ales, când vom avea autostrăzi şi coridoare de cale ferată care să permită dezvoltarea economică şi socială pe termen lung. După aceea vor fi bani şi pentru poliţişti. Aşa că şi ei, ca şi toţi ceilalţi, trebuie să mai aştepte. Sau să se pensioneze anticipat şi apoi să se angajeze în Poliţia locală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro