Mergi la conţinutul principal
Reguli noi în ceea ce-i priveşte pe şoferii sau pasagerii suspecţi

Poliţiştii pot folosi forţa fizică pentru imobilizare

oamenii legii pot efectua controlul unui vehiculul pentru identificarea de bunuri furate sau depistarea persoanelor urmărite, dacă există indicii că acestea s-ar afla în maşină • poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului • noile prevederi se pun în aplicare din data de 26 ianuarie

 

Atenţie! Nu ascundeţi bunuri furate în autoturisme, asta pentru că poliţiştii au dreptul să verifice vehiculul atunci când sunt anumite suspiciuni. În interiorul unor autoturisme se pot afla şi persoane urmărite pentru comiterea unor infracţiuni, însă poliţiştii au dreptul să legitimeze şoferii sau pasagerii, ba chiar să folosească forţa fizică pentru imobilizarea celor recalcitranţi.

Potrivit modificărilor legislative aduse de Legea nr. 192 din 2019, care se pun în aplicare din data de 26 ianuarie 2020, poliţistul poate lua, în condiţiile legii, măsuri poliţieneşti cu scop preventiv, precum controlul corporal al persoanelor, dar şi al vehiculului utilizat.

Poliţistul este îndreptăţit să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate în scopul:

- ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară, atunci când există motive verosimile pentru a bănui că persoana are asupra sa ori sub controlul său astfel de bunuri;

- identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, atunci când persoana face obiectul măsurii conducerii la sediul poliţiei ori al unui mandat de aducere, ordonanţe de reţinere, mandat de arestare sau de executare a pedepselor;

- identificării unor documente sau înscrisuri care pot servi la stabilirea identităţii unei persoane aflate în stare de inconştienţă;

- identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe periculoase, atunci când persoana încearcă să pătrundă sau se află în locuri în care este interzis accesul cu acestea.

 

Ce persoane pot fi legitimate?

 

Poliţiştii au dreptul să efectueze controlul corporal asupra mai multor categorii de persoane. În primul rând, în listă sunt incluse persoanele cu privire la care există motive verosimile că au săvârşit fapte ilegale sau că pregătesc săvârşirea unor astfel de fapte. Pot fi controlaţi corporal cei care au încălcat dispoziţiile legale, se manifestă agresiv, urmează să fie conduşi la sediul poliţiei au mandat de aducere, ordonanţă de reţinere, mandat de arestare sau de executare a pedepselor. Poliţiştii au dreptul să efectueze control şi asupra persoanelor care încalcă ordinea publică şi sunt cunoscute cu un comportament violent sau cu antecedente penale pentru fapte grave.

În listă mai sunt persoanele care au săvârşit contravenţii, atunci când, potrivit legii, se impune ridicarea bunurilor supuse confiscării, precum şi cele care refuză să prezinte pentru control actele de identitate, în vederea identificării lor.

Se poate face control corporal şi asupra altor categorii:

- asupra persoanelor care transportă bunuri a căror deţinere şi circulaţie sunt interzise prin lege sau supuse autorizării, precum şi a celor ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau pentru autovătămare;

- când persoana încearcă să pătrundă sau se află în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori obiecte periculoase.

 

Controlul vehiculului

 

Poliţistul este îndreptăţit să efectueze controlul vehiculului pentru ridicarea unor bunuri supuse confiscării, interzise la deţinere şi căutate potrivit legii, sau confiscarea de arme, obiecte sau substanţe periculoase. Dacă în maşină există

documente sau înscrisuri care pot servi la stabilirea identităţii unei persoane aflate în stare de inconştienţă, poliţiştii au dreptul să le caute. “Controlul vehiculului se poate efectua şi în scopul identificării unei persoane date în urmărire sau căutată potrivit legii, atunci când există motive verosimile pentru a bănui că aceasta este prezentă în vehicul”, mai arată poliţiştii.

În plus, la solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a deschide şi prezenta conţinutul compartimentelor. În situaţia în care persoana nu dă curs solicitărilor, poliţistul poate proceda personal la efectuarea activităţilor solicitate, inclusiv prin folosirea forţei. “Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului, la efectuarea percheziţiei potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal al persoanei legitimate, precum şi a vehiculului utilizat”, se arată în lege.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro