Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poliţişti bătăuşi

• agenţii de poliţie Traian Gogoaşă şi Cosmin Caragaţă, din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, au fost deferiţi justiţiei pe motiv că l-au bătut măr şi l-au legat cu cătuşele de calorifer pe brăileanul Ciprian Narcis Radu • victima a avut nevoie de 22 de zile de îngrijiri medicale, după ce ar fi fost lovită cu picioarele de către poliţişti, chiar în sediul poliţiei • motivul agresiunii: Radu îndrăznise să vină să reclame un posibil abuz al unui poliţist de la Postul Vădeni • reclamantul a fost ţinut încătuşat 35 de minute, iar în urma bătăii administrate a făcut pe el • probă la dosar: înregistrările surprinse de camerele de supraveghere de la Poliţia Municipiului •  

 

Violenţă extremă şi bătaie miliţienescă în sediul Poliţiei Municipiului Brăila.

După un an şi jumătate de la declanşarea cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-au trimis în judecată pe Traian Gogoaşă, în vârstă de 35 de ani, şi Cosmin Caragaţă, de 26 de ani, agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, lipsire de libertate în mod ilegal şi abuz în serviciu, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 296, 205 şi 297 din Codul penal român.

 

Gogoaşă şi Caragaţă, de serviciu la Municipiu

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, în ziua de 19 aprilie 2015, poliţiştii puşi acum sub acuzaţie şi-au desfăşurat activitatea la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, situat pe strada Ana Aslan, Traian Gogoaşă având calitatea de ofiţer de serviciu, iar Cosmin Caragaţă fiind agent de pază sediu, în schimbul III, adică în intervalul orar 22:00 06:00. Procurorul de caz pecizează:

“În calitate de ofiţer de serviciu, inculpatul Gogoaşă Traian avea printre alte atribuţii pe aceea de a primi şi păstra corespondenţa sosită în unitate în afara orelor de program, inclusiv petiţii, sesizări şi reclamaţii din partea cetăţenilor şi, după caz, să aducă la cunoştinţa şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean sau înlocuitorului legal, datele de interes”.

În ceea ce-l priveşte pe agentul de poliţie Cosmin Caragaţă, acesta avea, printre alte atribuţii de serviciu, pe aceea de a informa ofiţerul de serviciu pe unitate despre persoanele care solicitau accesul în sediul Poliţiei Municipiului Brăila după terminarea programului. Totodată, în calitate de agent de pază sediu, Caragaţă trebuia “să legitimeze şi să verifice actele de identitate ale solicitantului şi să completeze datele acestuia în Registrul de evidenţă a accesului persoanelor intrate/ieşite în/din unitate, care nu aparţin acesteia”.

 

“Bă, nu eşti ăla care fură curent?!” 

În aceeaşi zi, brăileanul Ciprian Narcis Radu se afla împreună cu tatăl său la bunica din satul Baldovineşti, pentru a o ajuta în gospodărie. În acest timp, a consumat trei pahare cu vin de butuc, iar spre seară, în jurul orei 20:00, a urcat pe bicicletă şi a pornit către domiciliu “mergând spre oraş pe vechiul drum care duce în cartierul Vidin”.

La un moment dat, precizează procurorul de caz, şi-a făcut apariţia o autospecială de poliţie în care se aflau doi poliţişti. Cel din dreapta era agentul de poliţie Dragoş Preda, din cadrul Postului de Poliţie Comunal Vădeni. “Unul dintre lucrătorii de poliţie, respectiv cel din partea dreaptă, a interpelat-o pe persoana vătămată Radu Ciprian Narcis, adresându-i-se într-un mod jignitor. Întrucât Radu nu a înţeles sensul întrebării «bă, tu eşti cel care fură curent?» şi a solicitat un comportament corespunzător din partea lucrătorului de poliţie, acesta i-a adus injurii, după care autospeciala de poliţie şi-a continuat deplasarea către municipiul Brăila”, precizează reprezentanţii acuzării.

Deranjat de modul în care a fost tratat de către omul legii şi considerând că a fost jignit fără motiv, Ciprian Radu s-a hotărât să reclame la poliţie incidentul. Ajuns acasă, şi-a luat actul de identitate şi a plecat către sediul Poliţiei Municipiului Brăila, de pe Ana Aslan. Acolo, avea să se confrunte cu alte probleme, mult mai mari. Procurorul de caz precizează:

“Ajuns la sediul Poliţiei Muncipiului Brăila, Radu a luat legătura cu ofiţerul de serviciu, respectiv agentul de poliţie Gogoaşă Traian, care, auzind că este vorba despre o plângere îndreptată împotriva unui coleg de-al său, a refuzat să înregistreze plângerea respectivă, eschivându-se şi îndrumându-l pe reclamant către parchet. Nemulţumit de faptul că ofiţerul de serviciu nu dorea să înregistreze plângerea, după o discuţie de câteva minute în faţa sediului poliţiei, pe scările de la intrare, persoana vătămată Radu Ciprian Narcis a ridicat tonul la inculpatul Gogoaşă Traian, reproşându-i că este plătit din banii cetăţenilor şi pentru acest motiv ar trebui să-i sprijine pe cetăţeni în rezolvarea problemelor pe care le au”.

Ce a urmat pare desprins din înregistrările făcute în ţările lumii a III-a, pe timpul dictaturilor.

 

Legat de calorifer şi bătut până a făcut pe el!

Din acel moment, enervaţi la culme, poliţiştii au ignorat pur şi simplu sarcinile de serviciu şi i-au tras reclamantului o bătaie pe care o s-o ţină minte toată viaţa, exact ca pe vremea miliţienilor comunişti.

“Enervat de insistenţa şi de atitudinea persoanei vătămate, inculpatul Gogoaşă Traian a impins-o pe aceasta în sediul poliţiei unde, beneficiind şi de «ajutorul» colegului său Caragaţă Cosmin, au dus-o pe persoana vătămată în partea stângă, pe holul de la parter, în spatele unei cabine din sticlă, unde au trântit-o pe pardoseală şi au lovit-o cu picioarele, apoi au legat-o cu cătuşele de un calorifer aflat în zonă. În timp ce era legată cu cătuşele de calorifer şi încerca să-şi revină, neînţelegând ce i s-a întâmplat, persoana vătămată şi-a dat seama că s-a scăpat pe ea (!) în timpul loviturilor primite şi le-a solicitat poliţiştilor să-i permită să meargă la toaletă pentru a se spăla, însă solicitarea i-a fost refuzată, spunându-i-se, în batjocură, că «poliţia nu beneficiază de asemenea servicii»“, precizează procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

După 35 de minute de coşmar, poliţistul Gogoaşă i-a scos cătuşele brăileanului care îndrăznise să vină să reclame un posibil abuz şi l-a condus către ieşirea din sediul Poliţiei Municipiului, permiţându-i să plece. Nici vorbă să înregistreze vreo reclamaţie. După ce a părăsit, ca vai de el, sediul poliţiei, Ciprian Narcis Radu s-a îndreptat către staţia de taximetre din Centrul Vechi, după care a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

După două zile de la incident, brăileanul bătut şi încătuşat fără motiv s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi a sesizat faptul că, în timp ce se deplasa dinspre Baldovineşti către municipiul Brăila, a fost jignit de un lucrător de poliţie care se afla în exerciţiul funcţiei. Totodată, Radu a spus că, vrând să sesizeze cele întâmplate, s-a dus la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, unde a fost bătut de doi poliţişti şi legat cu cătuşele de un calorifer. Victima agresiunii din aprilie anul trecut a mai precizat în plângerea penală că, în urma loviturilor primite, “s-a scăpat pe ea, murdărindu-şi cu fecale hainele cu care era îmbrăcată”.

Orice comentarii sunt de prisos.

După declanşarea anchetei penale, procurorul de caz a folosit drept probă la dosar inclusiv înregistrările surprinse de camerele de supraveghere din incinta poliţiei. Până în octombrie 2016, agenţii de poliţie Traian Gogoaşă şi Cosmin Caragaţă au fost cercetaţi numai pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi lipsire de libertate. Ulterior, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale, iar cei doi poliţişti au fost acuzaţi şi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În ceea ce priveşte reclamaţia îndreptată împotriva agentului de poliţie Dragoş Preda, de la Vădeni, parchetul a dispus clasarea cauzei, pe motiv că incidentul nu a putut fi susţinut de probe. Potrivit certificatului medico-legal ataşat la dosar, Ciprian Nercis Radu, brăileanul încătuşat şi bătut în sediul Poliţiei Municipiului Brăila, a avut nevoie de 20-22 de zile de îngrijiri medicale, în urma corecţiei aplicate de poliţiştii bătăuşi.

Cazul se află acum în atenţia magistraţilor judecători.  

 

Poliţistul Eugen Ardeleanu, de la Însurăţei, trimis în judecată pentru că a bătut şi a sechestrat un tânăr

 

În septembrie a.c., un alt poliţist brăilean a fost anchetat şi deferit justiţiei pentru lipsire de libertate, faptă penală pe care însă a comis-o în afara orelor de program.

Agentul de poliţie Eugen Ardeleanu, în vârstă de 41 de ani, organ de poliţie judiciară la Poliţia Oraşului Însurăţei, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi lipsire de libertate, cercetările fiind coordonate de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea. Potrivit prim-procurorului adjunct, în mai 2015, poliţistul Ardeleanu l-a bătut pe un tânăr din Însurăţei cu o bâtă de baseball, l-a băgat în portbagajul maşinii, după care l-a abandonat pe câmp, într-un şanţ situat în vecinătatea Drumului Judeţean 203. La agresiunea comisă în stil mafiot au mai participat trei inşi, inclusiv cumnatul poliţistului Eugen Ardeleanu. Sursa citată a mai precizat că, pe parcursul urmăririi penale, poliţistul de la Însurăţei i-a sugerat tânărului pe care l-a bătut să-şi retragă plângerea penală, ca să nu-şi piardă locul de muncă.
Categorie articol: 

Comentarii