Mergi la conţinutul principal

Poezia pune probleme la Bacalaureat

In cadrul examenului de bacalaureat, s-a desfasurat, ieri, proba scrisa la limba si literatura romana. S-au inscris initial 2.689 de candidati, din care s-au prezentat 99,7%, adica 2.681. Imediat dupa iesirea din sali, candidatii nu erau nici foarte fericiti, dar nici grozav de suparati, semn ca ceva, ceva, au reusit sa rezolve. Inspectorul de limba romana, prof. Ana Maria Zlavog, a spus ca varianta 78 care a fost aleasa a fost dificila pentru cei care nu au invatat constant, pentru cei din seriile anterioare si pentru cei care au terminat la seral. "Acesti candidati care nu au invatat constant pot lua maxim 5.50 - 6.00. Multi au gresit impresia ca la romana se invata un numar fix de comentarii si gata. Ori, din acest an, inseamna un numar de 100 de comentarii pentru subiectul III si inca 100 de texte pentru subiectul II, ceea ce este imposibil. Ca urmare, trebuie sa stii cum sa inveti, sa faci asocieri intre idei. Este mai dificil decit in anii trecuti pentru ca volumul de munca s-a marit", a explicat prof. Ana Maria Zlavog.
Primul subiect (40 de puncte) a prevazut rezolvarea a zece intrebari pe un text de Calistrat Hogas, cea mai dificila cerinta fiind considerata cea care solicita enumerarea si comentarea calitatilor generale sau particulare ale stilului. Inspectoarea de limba romana Zlavog a explicat ca acelasi subiect a fost si la proba orala, numai ca acolo erau deja enumerate calitatile, candidatul trebuind doar sa le comenteze pe scurt. La al doilea subiect (20 de puncte), aveau de dezvoltat un citat din Tudor Vianu, "Noi sintem ceea ce faptele noastre sint", cerinta considerata de profesoara Zlavog ca accesibila, numai ca totul trebuie sa ajunga intr-o forma originala. Subiectul al treilea (30 de puncte) cerea evidentierea imaginarului poetic traditionalist intr-o poezie studiata. "Subiectul este conform programei, dar ca sa-l tratezi iti trebuie un bagaj minim de idei si concepte stiintifice, de comparatii intre curente literare, de incadrare in anumite perioade. Citatul ajutator, din "Metamorfozele poeziei" de Nicolae Manolescu, era destul de important, dar din moment ce un curent era raportat la altele... unii candidati e posibil sa fi fost derutati. Pentru o rezolvare corecta puteau alege poezii din Vasile Voiculescu sau Ion Pillat. La eseu primeau punctaj pentru continut, pentru redactare si era obligatoriu sa se incadreze intr-un anumit numar de pagini. La subiectul trei, daca nu era cunoscut textul, continutul poetic, titlul poeziei, aspectele generale ale contributiei poetului respectiv, nu se putea face nimic. Comparind proba orala cu proba scrisa, este vizibil ca sint diferente. La oral se urmaresc anumite chestiuni, iar la scris altele. Pot fi diferente foarte mari intre notele de la oral si de la scris. La oral se urmareste capacitatea de comunicare, coerenta, nu neaparat volumul de cunostinte acumulat, pe cind la scris se urmareste verificarea unui anumit volum de cunostinte, a teoriei insusite", a mai spus inspectoarea Zlavog.

Promovabilitate 100% la proba orala la limba moderna

In aceasta saptamina s-au sustinut si probele orale la limba si literatura romana, unde promovabilitatea a fost de 99,88% (au picat trei candidati), si probele orale la limba moderna, unde promovabilitatea a fost 100%. Tot la aceasta proba, mai mult de jumatate dintre candidati au obtinut note intre 9.00 si 10.00. S-au obtinut numai 217 note intre 5.00 si 5.99 si alte 274 intre 6.00 si 6.99. Aceste date statistice au fost puse la dispozitie de Inspectoratul Scolar.
Bacalaureatul va continua pe 3 iulie, cind se va sustine proba obligatorie a profilului, pe 4 iulie, proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 5 iulie se da proba scrisa sau practica, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Rezultatele preliminare se vor afisa pe 7 iulie, iar in aceeasi zi se vor depune si contestatiile. Acestea se vor rezolva intre 8 si 10 iulie, iar rezultatele finale se vor afisa pe 10 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro