Mergi la conţinutul principal

Poetii din Balcani s-au reunit la Braila

In perioada 21 - 23 iunie se desfasoara la Braila "Festivalul poetilor din Balcani" ( Romania - Serbia) , manifestare aflata la editia I. Organizata de Consiliul Judetean in colaborare cu Primaria Braila, Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Scriitorilor - filiala Braila - Galati, Centrul de Creatie si Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", aceasta a reunit scriitori, artisti, iubitori de cultura si arta.
Programul festivalului include lansari de carte, expozitii de grafica, spectacole de muzica si poezie. Ieri, incepind cu ora 10.00, la Casa Tineretului a avut loc seminarul "Balcanismul in literatura" moderat de prof.univ. dr. Mircea Muthu. "Exista 3 elemente care caracterizeaza balcanismul: este o realitate politica fragmentata care a dus la conflicte armate, cunoaste filosofia supravietuirii de azi pe miine, oferind iluzia libertatii interioare si se poate vorbi in aceasta zona despre o rascumparare prin arta, despre o revansa a esteticului. Exista in mintea multora intrebarea "Ce poate aduce sud-estul Europei?". Ei bine, ca nicaieri in Europa, sud-estul ofera cele trei straturi culturale ale civilizatiei: cel arhaic, cel medieval si cel contemporan si da o lectie occidentului in ceea ce priveste aplecarea spre istorisire. In acest context, sud-estul Europei reprezinta un rezervor de energie, de poezie, de literatura. Este mult mai multa viata in aceasta zona", a precizat Mircea Mutu.
Cei prezenti au discutat despre diferitele mentalitati, despre "ciocnirea dintre civilizatii", despre globalizare si despre modelele legislative si contemporane existente de-a lungul istoriei. Se spune despre Orient ca este "antimodern", "irational", "mistic" in timp ce Occidentul este cel "democratic", "rational", "modern". Asa se face ca orientalul se caracterizeaza prin "exotism", "mister", "senzualitate", "feminitate", "pasivitate", "maleabilitate", "infantilism". In contrast cu acesta, occidentalul este "cerebral", "masculin", "matur". Balcanii sint un spatiu tranzitoriu caracterizat prin traditionalism si conservatorism . Progresul la care popoarele din Balcani au aderat de fiecare data cind le-a permis contextul istoric nu a putut inlatura acest caracter conservator si traditional. Aceste doua notiuni au fost asociate cu anacronismul si lipsa de emancipare. Balcanismul literar este original. Balcanicul are in mod cert un spatiu de care se ataseaza, dar acesta nu este niciodata asociat in mod exclusiv cu un teritoriu. Memoria lui nu este aceea a locului, nostalgia lui nu este deloc telurica ci devine un om care apreciaza nuantele si detaliul. Dealtfel, este binecunoscut faptul ca popoarele balcanice au supravietuit opresiunilor din ultimii zeci de ani prin citit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro