Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poeti macedoneni si sirbi isi etaleaza operele la Braila

Festivitatea de deschidere a celei de-a doua editii a "Festivalului Poetilor din Balcani" a avut loc joi, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" (BJPI). Anul acesta, evenimentul este onorat de prezenta poetilor macedoneni si sirbi, Risto Vasilevski, Dina Cuvata, Radomir Andric, Milijurko Vukadinovic si Branislav Velikovic.
In deschiderea festivalului au rostit alocutiuni directorul BJPI, Dragos Neagu si vicepresedintele CJ Braila, Florin Mija. La finele manifestarii, actrita Vanessa Radu a sustinut un recital "Maria Tanase".
Ieri, in cea de-a doua zi a "Festivalului Poetilor din Balcani", de la ora 10.00, la BJPI a avut loc vernisajul expozitiei "Panait Istrati in documente din arhivele franceze", prezentata de profesorul Viorel Mortu. "De la Istrati ne-au ramas citeva sute de fotografii facute intre 1907 si '34,'35, adica de la perioada adolescentei brailene pina in primavara anului 1934. Trebuie sa recunoastem un lucru esential, lui Istrati i-a placut sa fotografieze si sa se fotografieze. Pina sa inceapa sa scrie proza, Panait Istrati a fost muncitor in port, adica hamal, zugrav, ziarist, tractorist, mecanic. A practicat meserii grele, aspre, dar pe care le-a facut cu foarte multa indeminare", a spus prof. Viorel Mortu.
Expozitia a oferit prilejul iubitorilor cartii sa se intilneasca cu documente inedite si valoroase precum fotografii - portret cu autograful lui Panait Istrati, ex libris-uri, corespondenta lui Istrati cu Henri Barbusse, Francis Jourdain, N.C. Eremie, Margareta Izescu sau D.V. Barnovschi, fotografii din timpul sederii scriitorului in Uniunea Sovietica sau care evoca intilnirea cu Nikos Kazantsakis, carti de vizita etc.
In partea a doua a manifestarii au fost lansate mai multe carti de poezie semnate de autori romani. Luminita Dascalu a prezentat "Condominium", Editura Brumar, Timisoara, 2008, Dumitru Ion Dinca - "Arheopterix", Editura Omega, Buzau, 2008, Constantin Gherghinoiu - "Poezia pierduta si poeme in proza", Editura Ex Libris, 2008, Nicolae Grigore Marasanu - "Imparele", Editura Grai si Suflet - Cultura Nationala, 2007, Marin Ifrim - "Gloria locala", Editura Rafet, Buzau, 2007, Gheorghe Lupascu - "Iambirul tarmului poetic", Editura Enos, 2007, Gheorghe Neagu - "Antologie de poezie “Oglinda literara”", Editura Dominor, 2007, Laurian Stanchescu - "Iesirea din cuvinte", Editura Dominor, 2008.
Ultima zi a festivalului, 11 octombrie, este rezervata unui dialog literar romano - macedonean, in cadrul Cenaclului "Mihail Sebastian". Manifestarea culturala este gazduita de Biblioteca Judeteana "Panait Istrati".
"Festivalul Poetilor din Balcani" se desfasoara in perioada 9 - 11 octombrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii