Mergi la conţinutul principal

PNL a reluat și în CJ avertismentul legat de monopolul PSD în CA și AGA

* după ce au atras atenția în CLM că, potrivit Codului Administrativ, la desemnarea reprezentanților consilierilor în Consiliile de Administrație și în Adunările Generale ale Acționarilor ar trebui respectată ”configurația politică de la ultimele alegeri”, PNL-iștii au reluat subiectul și în CJ * propunerea lui Alexandru Bucălău de a ”intra în legalitate” a stârnit câteva minute bune de contre și acuzații în plen

 

Liberalii brăileni trag un nou semnal de alarmă asupra modului în care majoritatea PSD din Consiliul Local Municipal și Consiliul Județean a ales să monopolizeze Consiliile de Administrație și Adunările Generale ale Acționarilor de la instituțiile și societățile subordonate. După ce au semnalat această chestiune în ședința ordinară a CLM, vineri, consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a făcut același lucru, în cadrul ședinței ordinare a CJ Brăila. Practic, Bucălău a dat citire unui articol din Codul Administrativ care precizează printre altele că la desemnarea reprezentanților Consiliului în CA-uri, AGA și alte entități, trebuie să se respecte regimul incompatibilităților aplicabil și configurația politică de la ultimele alegeri.

Situația nu a fost prea bine primită de consilierii PSD care, în frunte cu președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au precizat că problema ar fi una mai mult morală, că desemnarea reprezentanților s-a făcut legal, prin metoda votului secret. De asemenea, s-a vorbit despre scena politică de la nivel național, unde coaliția de guvernare actuală a preluat guvernarea, dar și despre amendamente respinse pe bandă rulantă de PNL la proiectul de buget.

Chiriac nu a uitat să amintească nici faptul că în mandatul trecut consilierii județeni ai PNL au luat decizia de a demisiona, în bloc, din toate Consiliile de Administrație și Adunările Generale în care fuseseră desemnați, însă Bucălău a replicat că aceea a fost o decizie unilaterală a membrilor PNL din CJ de la vremea respectivă și o situație complet distinctă.

”Toate hotărârile prin care au fost desemnați reprezentanții Consiliului Județean în instituțiile subordonate (...) au fost în ședință publică, prin vot. Nu au fost întâmpinate niciun fel de dificultăți la nivelul desemnării. Din acest punct de vedere, toate proiectele sunt legale. Toate hotărârile au fost adoptate pe baza rezultatului votului secret și a propunerilor venite din partea grupurilor de consilieri ai partidelor componente ale Consiliului Județean”, a declarat Dumitrel Priceputu, secretarul județului Brăila.

Ulterior, mai mulți consilieri PSD au luat cuvântul și au acuzat că problema ar putea fi cel mult morală, însă nu legală, ajungându-se la o serie de acuzații.

”Eu am înțeles asta, dar articolul din ordonanța de urgență spune foarte clar: «cu respectarea regimului incompatibilităților aplicabile și a configurației politice de la ultimele alegeri». Eu doar v-am citit textul de lege. Atâta tot”, a replicat Bucălău.

O încercare de a calma spiritele a avut și liberalul Marian Căpățînă, însă fără prea mare succes. Căpățînă a solicitat taberei PSD să țină cont că aproape o treime din județ nu a votat cu partidul lor, astfel că ar trebui să țină cont de acest aspect. Președintele CJ le-a sugerat liberalilor să ia legătura cu premierul României și să modifice legea, astfel încât să scrie cât se poate de clar cum se face desemnarea reprezentanților în CA-uri și AGA, dacă varianta votului secret i-a nemulțumit. Chiriac a mai cerut lămuriri legate de faptul că liberalii nu au atacat hotărârile la Prefectura Brăila la momentul adoptării lor, deși prefect era atunci Cătălin Boboc, în prezent președinte interimar al organizației județene a PNL și secretar de stat în Ministerul Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro