Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Plesu, Cornea si Bacanu vor investiga crimele din perioada comunismului

Premierul Calin Popescu Tariceanu a aprobat componenta Consiliului care va conduce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, printre membrii noii structuri figurind personalitati ale societatii civile precum Doina Cornea, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Petre Bacanu.
Pe lista completa semnata de premier se afla Petre Bacanu, Elvira Ruxandra Bianu, Doina Maria Cornea, Dennis John Deletant, Constantin-Grigore Dumitrescu, Radu Filipescu, Radu Ioanid, Gabriel Liiceanu, Marius-Gheorghe Oprea, Cristian-Romulus Pirvulescu si Andrei-Gabriel Plesu.
Institutul a fost infiintat de Guvern la sfirsitul anului trecut ca o structura care va analiza regimul comunist si sistemul de putere din acea perioada din punct de vedere institutional, va prezenta activistii de partid, ofiterii si magistratii care lucrau in cadrul aparatului de represiune si va identifica abuzurile si crimele savirsite, ordonate sau inspirate de catre acestia.
Conform actului normativ aprobat atunci de Guvern, institutul va evidentia "natura relatiilor dintre activul de partid si fosta Securitate, precum si dintre aceasta si celelalte verigi ale sistemului represiv din Romania", va descrie modul de organizare si de functionare ale acestor institutii in administrarea actului de politie politica, va centraliza date, documente si marturii privind actiunile care au lezat drepturile si libertatile omului in perioada regimului comunist, urmind ca, pe baza acestora, sa sesizeze, organele de cercetare penala, indiferent de timpul si circumstantele in care s-au inregistrat faptele.
Noul institut va functiona, pe o perioada de sase ani, in subordinea Executivului si in coordonarea premierului, fiind condus de un Consiliu alcatuit din 11 personalitati ale societatii civile, desemnate prin decizie a premierului.
Tariceanu a asigurat, la acel moment, ca noua structura nu se va substitui Parchetului sau organelor de ancheta, ci va functiona ca un institut cu valente stiintifice.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii