Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Platile prin APIA au ajuns la 4,3 miliarde lei

Conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca de la inceputul anului, a efectuat plati catre fermieri in valoare de aproximativ 4,3 miliarde lei. Din aceasta suma, 2,4 miliarde lei reprezinta fonduri europene si contributia statului membru la finantarea europeana, iar 1,9 miliarde lei reprezinta subventii de la bugetul national. Astfel, APIA a platit aproximativ 1,54 miliarde lei (464,5 milioane euro) din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA). "Aceste fonduri reprezinta platile aferente sprijinului pe suprafata si altor masuri de piata (plata pentru culturi energetice, plata separata pentru zahar, reconversie/restructurare a plantatiilor viti-vinicole, Programul de distribuire a produselor catre persoane defavorizate etc.)" se arata in comunicatul de presa al agentiei. De asemenea, in acelasi material se precizeaza ca in cadrul masurilor finantate din fonduri europene, APIA a mai efectuat plati nationale directe complementare (PNDC) in valoare de 363,9 milioane lei (108,8 milioane euro) din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR), ceea ce reprezinta 80% din pachetul financiar aferent PNDC 1(cereale, plante industriale, legume proaspete etc.). In cadrul acestor masuri, APIA a efectuat plati in valoare de 512,5 milioane lei (153,2 milioane euro), fonduri care reprezinta cofinantarea si contributia statului roman. Acest sprijin financiar reprezinta platile nationale directe complementare pentru cinepa, tutun, hamei si sfecla de zahar.
In ceea ce priveste formele de sprijin financiar de la bugetul national, APIA a efectuat plati in valoare de 1,9 miliarde lei pentru sectorul zootehnic, vegetal si neutralizarea deseurilor de origine animala. In sectorul zootehnic, pentru platile nationale directe complementare APIA a achitat 443 milioane lei din suma totala solicitata, de 451,3 milioane lei. Platile efectuate reprezinta prima pe explotatia de bovine, pentru un efectiv de 1,25 milioane de capete, urmind ca diferenta de circa 8 milioane lei sa fie achitata saptamina viitoare.
Platile aferente primei pe cap de animal, in cuantum de aproximativ 90 de milioane lei, pentru specia ovine/caprine, urmeaza sa fie efectuate saptamina viitoare, pentru un efectiv de 3,6 milioane capete.
In ceea ce priveste decontarea bonurilor valorice acordate fermierilor ca forma de sprijin financiar pentru infiintarea culturilor din toamna anului trecut, APIA a precizat ca achitat suma de 462 milioane lei. Aceasta suma reprezinta a doua transa, dupa ce in cursul anului 2007, APIA a achitat integral cele 910 milioane lei alocati pentru decontarea bonurilor valorice.
Reamintim ca in anul precedent, APIA a platit peste 2 miliarde lei, fonduri de la bugetul de stat, pentru acordarea subventiilor si a ajutoarelor de stat in agricultura. In egala masura, in 2007, APIA a fost institutia care a acordat primele fonduri europene destinate agriculturii, fiind efectuate plati in valoare de 6,6 milioane euro pentru sectorul reconversie/ restructurare a plantatiilor viti-vinicole.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii