Mergi la conţinutul principal

Plata despăgubirilor în agricultură, în maxim patru ani

Plata ajutorului de stat pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli cauzate de calamităţi naturale se va face în maxim patru ani de la producerea fenomenelor. Asta prevede un proiect de act normativ la care lucrează Ministerul Agriculturii. "Schema de ajutor de stat se pune în aplicare în termen de maxim trei ani de la producerea fenomenelor meteorologice nefavorabile (...), iar plata sprijinului financiar aferent se face în termen de maxim patru ani de la producerea fenomenelor. Ajutorul de stat pentru compensarea pierderilor (...) reprezintă 80% din pierderea de venit care se înregistrează într-un an la nivelul unei exploataţii individuale, în urma vânzării produselor agricole obţinute pe fiecare cultură/plantaţie în parte de pe suprafeţele afectate de fenomenele în cauză", se menţionează în proiect.
Producătorii agricoli brăileni consideră o bătaie de joc acest proiect pentru că plata despăgubirii în maxim 4 ani de la calamitarea culturii este "...frecţie la picior de lemn. Noi am trimis un punct de vedere către minister, în care am arătat că degeaba mai suntem despăgubiţi după 4 ani, pentru că în acest răstimp putem da faliment de o mie de ori din cauza pierderii culturilor, ipotetic vorbind. Chiar şi o întârziere şi de jumătate de an poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte pentru un fermier afectat de fenomene meteo extreme! Tot o bătaie de joc este şi faptul că nu există o legislaţie coerentă în ce priveşte asigurarea culturilor pentru că în afară de grindină, niciun asigurător nu-şi asumă riscul. Or există riscuri de inundaţii, de secetă şi alte asemenea fenomene care afectează culturile şi pentru care niciun asigurător nu vrea să încheie poliţă de asigurare. Şi atunci despre ce vorbim?", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Brăila.
Revenind la prevederile proiectului Ministerului Agriculturii, de această schemă vor beneficia producătorii agricoli din sectorul vegetal pentru compensarea pierderilor cauzate de îngheţ, grindină, polei, ploaie, seceta, alte fenomene. Pierderile de producţie trebuie să ajungă la peste 30% din producţia medie realizată de un fermier în trei ani, precedenţi anului în care se produc fenomenele în cauză. Schema de ajutor va fi administrată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin centrele judeţene. O altă condiţie impusă în proiect este şi aceea ca beneficiarii să fie deja asiguraţi. "Cuantumul ajutorului se acordă beneficiarilor care au subscris o asigurare pentru oricare dintre riscurile asigurate preluate în poliţele de asigurare încheiate cu asiguratorii, care acoperă cel puţin 50% din suprafaţa agricolă cultivată. În cazul nerespectării prevederilor, cuantumul ajutorului (...) se reduce cu 50%", se mai spune în document.
Cu privire la acest proiect, conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila a punctat că a comunicat toate aceste informaţii fermierilor locali. "Am avut şedinţa Comitetului Consultativ şi am comunicat producătorilor agricoli informaţii cu privire la acest proiect de act normativ, cu rugămintea ca şi dumnealor să formuleze completări pentru a fi luate în discuţie la nivel de minister", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al DADR Brăila.
De precizat că la nivelul judeţului nostru sunt reclamate ca fiind calamitate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile suprafeţe totalizând 35.000 ha, cea mai mare parte în Insula Mare a Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro