Mergi la conţinutul principal

Planul Strategic de Ordine Publică al ATOP. Vorbe goale și jigniri în CJ

* în contextul pandemiei de coronavirus și al stării de urgență naționale unii consilieri județeni au solicitat o reanalizare a planului strategic de ordine publică al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Brăila * propunerea a pornit de la consilierul județean independent Marian Căpățînă, care a precizat că i-a fost spart unul dintre punctele de lucru * discuțiile au degenerat apoi într-o serie de contre între alți membri ai CJ Brăila * Poliția Națională este așteptată cu un plan unic * în contextul actual ne așteaptă vremuri grele cu privire la creșterea infracționalității

 

 

Ceartă și jigniri la Consiliul Județean Brăila din cauza Planului Strategic de Ordine Publică al ATOP Brăila. Mai exact, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, care a avut loc în sistem videoconferință, aleșii județeni au avut de luat la cunoștință acest document în baza căruia funcționează Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brăila. Însă unii consilieri s-au arătat nemulțumiți de modul în care acesta a fost realizat și au solicitat o reanalizare, în special în contextul decretării stării de urgență națională din pricina pandemiei de coronavirus. Cel care a ridicat problema a fost consilierul județean independent Marian Căpățînă, dorind să aducă la cunoștința colegilor că unul dintre punctele de lucru ale societății pe care o deține a fost spart recent.

”Aș dori să revin puțin la punctul privind Planul Strategic de Ordine Publică pentru anul 2020 al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Brăila. Vorbesc în cunoștință de cauză. În urmă cu două săptămâni mi s-a spart unul dintre punctele de lucru. Pe de altă parte am constatat că și în Brăila, și prin alte zone ale orașului, au fost intrări prin efracție în spații publice. Rugămintea pe care o am și pentru dumneavoastră și către toți colegii care sunt în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, este ca planul de măsuri pentru anul acesta să suporte modificări, să se realizeze o analiză puțin mai temeinică. Fiindcă s-ar putea să ne confruntăm cu niște evenimente sociale de nedorit. Și noi trebuie să fim pregătiți din timp. Deci încă o dată, rugămintea pentru colegii consilieri care sunt în ATOP: o întâlnire, dacă este posibilă și o regândire a planului de măsuri pentru anul 2020, având în vedere că situația socială care va evolua odată cu nenorocirea aceasta, cu pandemia de coronavirus, va genera niște acțiuni mai puțin corecte în societate”, a declarat Căpățînă.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a precizat că va transmite o adresă către ATOP Brăila, astfel încât, să se reanalizeze planul strategic, alături de toate instituțiile subordonate sau parte din ATOP.

 

Război între PNL-istul Mitache și PND-ista Drăghincescu

 

Discuțiile despre Planului Strategic de Ordine Publică al ATOP Brăila însă nu s-au oprit aici și au degenerat în scurt timp într-un adevărat război politic între consilieri. Mai exact, PNL-istul Gicu Mitache, proaspăt intrat în CJ Brăila, a dorit să le atragă atenția membrilor Consiliului că a analizat planul ATOP în 2020 cu cel din 2019 și a observat că au dispărut foarte multe elemente pozitive. Acesta chiar a dorit să le arate documentele colegilor, prin sistemul video pus la dispoziție.

”Acest plan strategic al ATOP-ului, este ori făcut ca să fie făcut, ori făcut fără nicio noimă. De ce vă spun chestia asta? Uitându-mă doar pe o simplă paralelă între ceea ce se scria în acest plan strategic anul trecut și ce scrie anul ăsta - trecând peste pasajele de copy-paste și toate chestiile astea -, sunt segmente care, deși ar trebui să ajute Poliția să rezolve, sunt pur și simplu scoase din context. Am să vă dau un exemplu: la un capitol se scria - menționez că aceste planuri strategice sunt făcute după un model existent la nivel național, în care se cer niște paramentri la nivel național -, că se are în vedere asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri, combaterea corupției, infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și protecția intereselor financiare. Actualmente, planul strategic prevede doar asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri. Sunt multe astfel de chestii. Noul plan strategic a tăiat, ca să spun așa, din problemele acute, probleme care dor. Vorbesc de intervenția rapidă până la 10 minute doar în mediul urban, de parcă în mediul rural nu avem nevoie de intervenție rapidă. (...) Pe lângă faptul că noi cerem de la Poliție să fie foarte bună, eficientă, dar când ne uităm la bugetul alocat anul acesta față de anul trecut, am văzut că în loc de 3.000.000 lei, anul acesta au 1.400.000 lei. Este un buget la jumătate în contextul în care noi trăim niște vremuri.... În ceea ce îi privește pe colegii noștri consilieri, membri ATOP, consider că au fost superficiali la întocmirea acestui plan”, a declarat Mitache, stârnind nemulțumirea consilierilor județeni membri în ATOP.

Chiriac i-a transmis lui Mitache că dacă are propuneri i le poate înainta, iar la rândul său le va direcționa către ATOP, astfel încât să fie dezbătute toate ideile. Chiar și așa PND-ista Simona Drăghincescu a dorit să intervină și să precizeze, printre altele, că Mitache nu ar trebui să uite că în prezent există un Guvern PNL, care a stabilit bugetul Poliției Naționale. De asemenea, Drăghincescu a dorit să puncteze că există alte instituții abilitate care se ocupă de domeniile amintite de Mitache, precum combaterea corupției și nu numai.

”Vreau să vă spun că situația este complicată la nivelul întregii țări. Poliția cred că este puțin depășită. Eu sunt convinsă că ei au cunoștință și sunt extrem de bine informați despre situația existentă și ceea ce ar trebui să facă. În schimb, noi ceilalți, care ar trebui să punem osul la muncă alături de ei, nu facem decât să le zădărnicim munca. Dar cu siguranță, orice plan și orice proiect este supus unei perfecționări, propuneri. Din nefericire, planul este mult mai complex decât ceea ce vedeți dumneavoastră acum. Mai ales că există o componentă secretă a acestui plan. Nu este atât de simplu cum îl vedeți dumneavoastră în forma prezentată în Consiliul Județean. El este foarte complex și extrem de laborios, dar numai pentru un anumit segment al instituțiilor publice. Deci atunci când încercăm să dăm cu parul... Nu spun că în ATOP se face o treabă extraordinară. Facem ceea ce putem să facem și încercăm să sprijinim autoritățile publice implicate, în speță: Jandarmeria, Poliția, ISU, Poliția Locală și ceilalți care fac parte din ATOP. Că nu sunt numai acei cinci consilieri județeni. Încercăm să sprijinim ca reprezentanți ai CJ în ATOP. Nu contest că nu am greșit sau poate că am tratat unele lucruri mai superficial. Nu știu foarte bine acum la ce se referă domnul Mitache, dar vă asigur că o să facem treabă așa cum am făcut și până acum”, a declarat Drăghincescu.

La rândul său, Dumitru Văduva (PSD) a intervenit pentru a da câteva detalii tehnice despre modul în care este întocmit planul strategic și ce anume vizează acesta.

”Eficientizare activității de combatere a infracțiunilor contra persoanei, patrimoniului, precum și a regimului armelor, munițiilor etc. Creșterea gradului de siguranță rutieră; prevenirea și combaterea criminalității în zonele instituțiilor de învățământ; prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și a faptelor antisociale; realizarea misiunilor de ordine publică în concordanță cu obiectivele stabilite în cadrul proceselor de planificare, organizare etc; asigurarea unor intervenții operative la apelurile telefonice prin 112; creșterea capacității de intervenție a unității structurilor de ordine și siguranță publică în vederea asigurării unei reacții rapide și eficace în cazul producerii unei situații de criză; dezvoltarea procesului integrat de gestionare a crizelor de ordine și siguranță publică și a consecințelor acestora. Aceste obiective strategice sunt dezvoltate pe mai multe direcții de acțiune în programul propriu al Poliției. Tot la acest capitol, la un indicator avem intervenția rapidă, sub 10 minute, la orice apel telefonic pe 112, în mediul urban. Nu zicem că acest program strategic este perfect. Așteptăm cu plăcere sugestiile colegilor. El poate fi dezvoltat, să zicem așa, pe baza planului unic al Poliției, care, deocamdată pentru mulți consilieri, nu se vede, a afirmat Văduva.

Mitache a insistat să mai aibă o intervenție pentru a o ataca pe Simona Drăghincescu, subliniind că nu acceptă să fie ”acuzat de habarniști”. Moment care a declanșat câteva minute de contre agresive. Vă redăm dialogul:

”Nici eu nu pot să primesc niște lecții de la unii care habar n-au și nu au luat un vot în viața lor. Hai măi Mitache, taci dracului”, a afirmat Drăghincescu.

”Domnule președinte, vi se pare normal ca doamna consilier să dea dracului?”, a spus la rândul său liberalul Ovidiu Nechita.

”Nu este normal domnule Nechita, ține de educația fiecăruia”, a răspuns Chiriac.

”V-a găsit educația acuma. Ce să spun?! Educație de la Afumații din Vale. Hai!”, a continuat PND-ista.

”Domnule președinte, nu o puteți convinge pe doamna Drăghincescu să vorbească civilizat?”, a intervenit și consilierul județean PND Cătălin Iordache, iar atacurile au continuat, până la intervenția consilierului județean PSD Marius Dobrotă care le-a promis membrilor CJ Brăila ca le va transmite un material din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență discutat în ATOP, care va demonstra că autoritățile sunt pregătite pentru situația de criză cu care ne confruntăm în prezent.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro