Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Planul de dezvoltare a municipiului a fost aprobat

Municipiul Braila are, in sfirsit, un plan de dezvoltare economico-sociala, votat cu greu si dupa inca o serie de discutii in contradictoriu simbata, 4 februarie. Desi consilierii au avut si de aceasta data 4 zile in care sa vina cu imbunatatiri la plan, tot s-au mai gasit obiectii si propuneri de facut in cadrul sedintei extraordinare, in general pe aceleasi teme care au aprins spiritele si in sedinta precedenta. Astfel, consilierii PSD s-au aratat din nou nemultumiti de modul de intocmire a planului, consilierul Sorin Bosneag sustinind din nou ideea refacerii parteneriatului cu CJ in vederea reabilitarii patinoarului, precum si identificarea cit mai rapida a unor terenuri pe care sa se construiasca parcari supra si subterane si amenajarea celor existente. Mai mult, acesta a sugerat primarului sa se gindeasca acum si la reabilitarea termica a blocurilor, nu numai la fatadele acestora. Totodata, social-democratul a adus in discutie si stabilirea administratiei statiunii "Lacu Sarat", care trebuia, dupa spusele sale infiintata de acum 3 ani - in cadrul guvernarii PSD, de altfel - cind a aparut actul normativ privind declararea statiunii obiectiv de interes local. Bosneag nu a renuntat nici la ideea comisiilor intocmite din consilierii municipali si personal din cadrul Primariei, care sa analizeze fiecare obiectiv in parte si sa vada in ce masura s-a indeplinit.

Sanatatea mintala - un capitol controversat

Singurul consilier care a venit cu o propunere concreta pusa si pe hirtie, a fost democrata Mihaela Picu, care a imbunatatit planul cu un capitol privind tinerii si activitatile de tineret.
La rindul sau, consilierul PSD Alexandru Coada, desi a recunoscut ca cea mai mare parte din propunerile pe care le-a facut grupul de consilieri PSD se regaseste in noul plan, a avut inspirata idee sa ii atraga atentia primarului asupra ridicolului obiectivului "Imbunatatirea sanatatii mintale a cetatenilor, prin norme specifice de igiena", solicitind scoaterea lui din plan, fapt ce a produs un raspuns pe masura din partea primarului: "Si pentru mine e un mister asta cu imbunatatirea sanatatii mintale, dar daca ma uit mai bine e chiar propunerea dumneavoastra. Va referiti la consilieri cumva?".
Alte propuneri au mai venit si din partea consilierului PNL Potec, care a solicitat intocmirea unui sudiu de fezabilitatea privind fluidizarea traficului in municipiu, si a consilierului independent Mitu Peter, care a dorit ca municipalitatea sa extinda parteneriatele cu ONG-urile la mai multe astfel de organizatii.

"Vom reface parteneriatul cu CJ pentru reabilitarea patinoarului, dar cine imi garanteaza ca se vor tine de cuvint?"

In ceea ce il priveste, primarul Cibu a tinut sa le explice consilierilor ca in program au fost prinse foarte multe studii de fezabilitate care se vor face la timpul lor, acest lucru fiind valabil si pentru cel privind fluidizarea traficului. Acesta a mai adaugat ca si pentru parcari supraterane s-au identificat deja 3 locatii, in contextul incercarii de a lichida datoriile catre firma "Tracon": "Una dintre intelegerile noastre cu firma "Tracon" este de a face un parteneriat public-privat care sa aiba in vedere acest gen de parcari. Constructia ar trebui sa o realizeze firma respectiva, iar exploatarea sa o faca Primaria, ca urmare a incercarii de a ne lichida datoriile catre aceasta firma". In legatura cu parteneriatul intre CLM si CJ privind reabilitarea patinoarului, desi a dispus refacerea acestuia, Cibu a precizat ca acest lucru nu garanteaza nimanui ca CJ se va tine de cuvint si va face rost de partea lui de bani: "Intre noi si CJ a mai fost un contract de parteneriat, pe care tot noi l-am anulat, pentru ca CJ nu a venit cu nici un leu. Ei au promis ca aduc utilajul de frig si CLM va face restul, lucru pe care nu l-au facut. Eu nu zic sa nu refacem parteneriatul, dar cine imi garanteaza mie ca se vor tine de cuvint de data asta. Oricum, vom reveni cu parteneriatul, poate acum merge".

"Consilierii PSD nu vor decit sa preia conducerea municipiului"

Totusi, una dintre cerintele PSD, si anume cea legata de comisii, era sa duca la o noua neaprobare a planului, venita de aceasta data din partea consilierilor PD, care au tinut sa sublinieze ca nu este necesara infiintarea nici unei noi comisii, atita timp cit deja exista cele de specialitate in cadrul carora pot fi chemati functionari din cadrul Primariei, cu care sa se lucreze la plan. Cu aceasta ocazie, viceprimarul Daniela Vasioiu a atentionat plenul ca prin amendamentele aduse si insitenta cu care solicita comisii noi, consilierii PSD nu vor decit sa preia conducerea municipiului. Mai mult, Vasioiu a tinut sa le atraga acestora atentia ca planul este facut de primarul ales, iar ei pot veni doar cu amendamente, insa de bun-simt: "Cu parere de rau vreau sa atrag atentia ca consilierii PSD incearca, mai ales prin ardoarea cu care vor comisiile si prin amendamentele aduse, sa preia conducerea municipiului Braila. Lucru nepermis de altfel, deoarece incearca sa isi prezinte punctele lor de vedere. Au facut acest lucru si in conferinta de presa pe care au avut-o in care au spus ca trebuie sa se achite de promisiunile facute electoratului. Eu tin sa atrag atentia, si asta e un punct de vedere politic, ca au pierdut alegerile in Braila, si ca programul cu prioritati il face echipa care a cistigat. Domniile lor pot veni cu niste amendamente, dar de bun simt, in nici un caz sa modifice programul facut de primarul ales al municipiului. Mai mult decit atit, comisiile la care face referire Bosneag, ar fi trebuit, conform legii administratiei, sa functioneze si pina acum si sa faca ceea ce propune domnul Bosneag. Deci nu e decit un lucru declarativ, pentru a pune din nou accent pe aspectul politic al problemei".

Reabilitarea patinoarului - subiect de campanie electorala pentru PSD

Aceasta a mai adaugat ca si subiectul patinoarului este tot unul de campanie electorala, care nu isi are rostul acum: "In ceea ce priveste patinoarul, despre care presedintele lor de partid face tam-tam in mass-media, vreau sa le reamintesc ca acela a fost un proiect propus de presedintele CJ, in perioada dintre alegerile locale si generale, un proiect de propaganda politica a guvernarii Nastase, in care 125.000 de euro trebuia sa fie adusi de la Ministerul Tineretului la Braila, bani care nu au venit niciodata. Ca sa reluam acum, in 2006, aceeasi tema in care se face campanie electorala mi se pare aberant".
In cele din urma, consilierii au dat-o la pace, convenind ca in luna aprilie, comisiile de specialitate care functioneaza in acest moment, si nu altele, impreuna cu personalul din Primarie care lucreaza in domeniile propuse pentru dezvoltare, sa prezinte o situatie concreta a stadiului de implementare a obiectivelor propuse de plan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii