Mergi la conţinutul principal

Planul de defrişări în pădurea Stejaru merge mai departe

Grupul de interese care vrea să defrişeze câteva hectare din pădurea Stejaru, cu intenţia declarată de a construi un complex sportiv, nu a renunţat la idee. Refuzul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila de a elibera un aviz de mediu favorabil acestui proiect nu i-a descurajat pe cei câţiva afacerişti locali, care şi-au pus în cap să doboare zeci de copaci pentru a-şi vedea visul împlinit. După cum v-am mai informat, în luna martie a acestui an, grupul de interese care vrea să facă acest lucru, reprezentat de brăileanul Gheorghe Periverzov, a obţinut o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Galaţi. Prin respectiva hotărâre, instanţa obligă APM Brăila să reia procedura de analiză a raportului de mediu aferent proiectului "Construire ansamblului social-sportiv Dunărea" şi să ia o decizie privind emiterea avizului. Decizia instanţei a venit după ce Periverzov a dat în judecată APM Brăila, pe motiv că refuză să aprobe realizarea investiţiei din pădurea Stejaru.
În urma hotărârii judecătoreşti, APM Brăila a fost obligată să reia procedura de acordare a avizului de mediu. Un prim pas în acest sens este organizarea unei dezbateri publice, în care toţi brăilenii interesaţi să îşi poată spună opiniile pro sau contra acestei investiţii.
"S-a stabilit data dezbaterii publice pentru Planul Urbanistic Zonal «Construire ansamblu social- sportiv Dunărea» din judeţul Brăila, extravilan comuna Chiscani, pădurea Stejaru, tarlaua 64, parcela 331/1. Dezbaterea publică va avea loc la data de 9 iunie 2015, ora 14.00, la sediul Primăriei Chiscani. Planul Urbanistic Zonal şi Raportul de Mediu pot fi consultate la sediul APM Brăila, mun. Brăila, Bd. Independenţei, nr. 16, bl. B5, zilnic de luni până vineri între orele 9.00 - 13.00. Opiniile, comentariile şi propunerile pot fi transmise în scris la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în termen de 45 de zile calendaristice de la data de 20 aprilie", ne-a informat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

Tentativa durează de câţiva ani

Reamintim că, în 2011, un grup de brăileni format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov, Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă, Mihai Periverzof şi-a exprimat intenţia de a defrişa o porţiune de 13 hectare din pădurea Stejaru, aflată la marginea municipiului Brăila, pentru a construi acolo un aşa-numit Ansamblu Social Sportiv "Dunărea". De remarcat că, deşi la prima vedere nu este vorba de nume cunoscute opiniei publice brăilene, printre iniţiatorii proiectului se află şi rude ale unor politicieni sau funcţionari influenţi. Astfel, Elena Iurov este sora actualului viceprimar Alexandru Dănăilă, iar Otilia Niţă este sora lui Mircea Fudulaiche, fost secretar general al Primăriei Brăila şi fost subprefect al judeţului. Grupul de investitori l-a mandatat să-i reprezinte interesele pe afaceristul Gheorghe Periverzof, acelaşi care i-a reprezentat în tratativele cu Primăria Brăila şi pe moştenitorii unui corp de clădire al teatrului "Maria Filotti". În 2011, Periverzof a început demersurile pentru scoaterea celor 13 ha din fondul forestier în vederea construirii unor facilităţi sportive şi clădiri.
Un an mai târziu, în vara lui 2012, el susţinea că a obţinut toate avizele necesare, mai puţin avizul de mediu, din partea APM Brăila. Autorităţile de mediu brăilene explicau, însă, că nu pot acorda acest aviz atât timp cât investitorii nu respectă anumite cerinţe legale.
Iritaţi că nu li se dă avizul de mediu, investitorii au dat în judecată, în martie 2013, Agenţia de Protecţie a Mediului Brăila. Câteva luni mai târziu, Tribunalul Brăila emitea o hotărâre prin care obliga pârâta să elibereze avizele de mediu aferente proiectului "Construire ansamblu social sportiv Dunărea". Considerând că un aviz de mediu nu poate fi eliberat decât dacă se întrunesc condiţiile legale şi nu ca urmare a unei decizii judecătoreşti, APM a făcut recurs, dosarul fiind preluat de Curtea de Apel Galaţi, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. În data de 28 ianuarie 2015, Curtea de Apel Galaţi a emis o decizie privind "obligarea APM Brăila la trecerea în următoarea etapă de reglementare a Planului Urbanistic Zonal - Construire ansamblu social sortiv Dunărea - (analiza calităţii raportului de mediu)". Curtea a decis că hotărârea se pune în executare în termen de 30 de zile de la pronunţare, în baza Legii Contenciosului Administrativ. Conducerea APM Brăila susţine, însă, că instituţia a primit abia în data de 12 martie 2015 Comunicarea Hotărârii definitive nr. 233/2015 a Curţii de Apel Galaţi, documentul fiind semnat doar de un grefier.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro