Mergi la conţinutul principal

Plantatiile de plopi, solutia ieftina pentru schimbarile climatice

Romsilva a inaugurat, saptamina trecuta, "Luna Padurilor", printr-o actiune de plantare a sadelor de plopi (parte taiata dintr-un plop si replantata) in Calarasi, metoda care, potrivit specialistilor, previne uscarea plopilor si reduce semnificativ costurile de infiintare a plantatiilor.
Potrivit specialistilor, sadele de plopi se dezvolta mai bine decit puietii, iar ritmul de crestere este mai accelerat. "Am dezvoltat aceasta metoda la solicitarea Romsilva, in primul rind pentru prevenirea uscarilor inregistrate in plantatiile de plopi in vreme secetoasa", a spus cercetatorul de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Calarasi, Mihai Filoti.
Plantatiile de sade au un ciclu de productie de 14 ani, comparativ cu cei 25 de ani necesari pentru dezvoltarea plopilor si, implicit, costurile de infiintare a plantatiilor scad cu 25%", a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea.
Filoti a precizat ca sadele de plopi au fost amplasate in lunca Dunarii, in diverese statiuni situate in incinte indiguite, experimental. "Procentul de mentinere in cele mai multe dintre cazuri a fost de peste 85%, in conditiile de seceta excesiva a anilor 2000-2003, cind Dunarea a inregistrat cele mai scazute valori", a adaugat Filoti.
Acesta a mentionat ca plantatiile de sade sint caracteristice pentru plopi si salcie si sint specifice in zonele din lunca Dunarii: Tulcea, Galati, Braila sau Calarasi. Potrivit datelor de la Romsilva, in Romania exista peste 113.500 de hectare de plantatii cu plopi si apoximativ 43.000 de hectare de plantatii de salcie.
Romsilva are un program de regenerare a unei suprafete de 16.760 de hectare, din care 9.138 hectare reprezinta impaduriri. Programul urmareste atit asigurarea permanantei padurilor, cit si extinderea suprafetei fondului forestier prin impadurirea terenurilor degradate, inapte pentru agricultura.
Potrivit datelor furnizate de Romsilva, cele mai mari suprafete destinate regenerarii sint in judetele Suceava (1.180 hectare), Tulcea ( 1.063 hectare), Braila (881 hectare) si Calarasi (770 hectare).
Pentru aceasta campanie, Romsilva a alocat 115.746.000 de lei, din care 84,3 milioane de lei provin din fondul de convervare si regenerare a padurilor constituit la nivelul regiei, peste 13 milioane de lei sint alocati din fondul funciar cu destinatie silvica, iar diferenta de 18 milioane este asigurata de la bugetul de stat.
Din datele furnizate de Romsilva rezulta ca volumul copacilor taiati ilegal in 2006 a fost cu 25 % mai mic comparativ cu 2005. Astfel, daca in 2005 reprezentantii Romsilva au depistat taierea ilegala a 86.000 de metri cubi de lemn, in anul 2006 volumul exploatat ilegal a scazut la 64.300 metri cubi de lemn.
Romsilva administreaza patru milioane de hectare de padure, din totalul de 6,3 milioane de hectare existent la nivelul intregii tari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro